Úgy emlékszem, valahol olvastam egyszer, hogy Michelangelo azt vallotta, hogy a tökéletes szobor benne van a kőben, csak a feleseget kell lefejteni róla… Lehet, hogy nem is így mondta, de én mégis sokat gondolok erre, mert az jut róla eszembe, hogy ilyenek vagyunk mindannyian. Belül tökéletesnek megalkotva, olyanok, amilyennek lennünk kell, de aztán magunkra szedünk mindenfélét: félelmeket, gátlásokat, tüskéket, korlátokat, meg ki tudja még mi mindent…, aztán belenézünk különféle tükrökbe, és egész mást látunk, mint amit látni szeretnénk… A leggyakoribb tükör, amibe belenézünk, az mindenféle másik ember szeme, véleménye. Aztán azt hisszük, az vagyunk, ami onnan tükröződik…, aztán rajzolunk magunkról egy igen fura képet, és keserves kísérleteket teszünk, hogy mégis másnak lássanak, hogy megfeleljünk … kinek is? Miért nem merünk önmagunk lenni?…, hiszen úgysincs még egy ilyen a Földön… és a tökéletes „szobor” benn van a kőben….

Szerző: empszi  2007.06.18. 16:22 12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr755913796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blue Ocean 2007.06.18. 17:34:03

Igen..

Manólány 2007.06.18. 17:58:23

Érdkes amit írsz. Elgondolkodtató, miért is akarunk megfelelni mindenkinek. Valójában mikor lehetünk Önmagunk.

margit2 2007.06.18. 21:24:07

Kőbe zárt fájdalom. %wink%

S (Antal) 2007.06.18. 21:39:11

Igen, de lehet folytani is: kőbe zárt öröm, boldogság, szenvedés és szenvedély, szerelem, születés, halál, bánat, nevetés... és kinek mi kell.

Gepida 2007.06.19. 02:13:43

Nagyon szép gondolatok! Margit Michelangelo életét leíró könyv címével, azt a fájdalmat említi, mire a mű, ami a kőben rejlik, azokat az oda nem illő darabokat veszti el, amit lefejt róla a hozzáértő kéz. Na ez a nehéz! A többiről, pedig csak annyit: mindenki annyit ér amennyit a többi tart róla, hisszük ezt, mer az évszázadok alatt, ezt sulykolták belénk. A megfelelni akarás ezért. Aki nem akart megfelelni és merte önmagát vállalni, az különc volt, megszólták és ez így van még ma is.

skyppy 2007.06.19. 05:25:02

..sokáig elhittem-azt hittem olyan vagyok amilyennek mások mutatnak..mostanában kezdem felfedezni,és megmutatni,hogy egyáltalán nem az vagyok akinek hisznek......hmm majd elválik,hogy ez mennyire jó vagy rossz........:-)))))))

szonika 2007.06.19. 07:57:32

És vajon mi vagyunk a saját szobrászaink, akik lefejtjük magunkról az oda nem való darabokat? Vagy a mások, akiknek tükreibe nézünk, nem ők-e a szobrászaink? Nem ezért van, hogy mi valahol mélyen tudjuk, hogy mi van belénk zárva, a "kőbe"? ... csak a szobrászok keze talán nem elég kifinomult, talán nem elég figyelmes, talán ezért... És talán sokkal jobb érzés azt gondolni, hogy amit a szobrász keze kifaragott, az valóban mi vagyunk, mintha arra gondolnánk, hogy a kőbe vagyunk zárva és a kontárok vésői értékes darabjainkat is lefaragták.

Charma 2007.06.19. 08:38:18

érdekes gondolatok, amik engem is foglalkoztatnak. régóta harcolok az ellen, hogy, hogy megmutassam más vagyok, mint akinek hisznek. de néha magam sem tudom ki vagyok, ennyi év önismeret gyakorlása után sem. belegabalyodok néha a szálakba, hogy akkor most mit látnak mások, mit hiszek én, milyen szeretnék lenni, milyennek kellene lennem és úgy egyáltalán, melyik az igazi, ki van ott legbelül?

M 2007.06.19. 09:24:10

Igen, elég nehéz megtaláni a jó választ, a helyes utat..., de törekedni érdemes... És hogy ki faragja le felseleget...? Jó lenne, ha lenne valaki más..., de mindenkinek megvan a maga szobra..., végsősoron magunkért mi magunk vagyuk a felelősek... ez nehéz, mert onnan felnőtt az ember, ha ezt érzi..., ám bizonyos évek elteltével elég súlyos dolog gyereknek maradni... (bár sokszor igen jó lenne...) No, itt már a generációs külnbségek is árnyalják a hangsúlyokat.... :) :) :)

Blue Ocean 2007.06.19. 09:31:44

Szép mindent!:-))

2007.06.21. 18:18:17

Előre is elnézést kérek,mivel senkinek nem akarok a lelkébe taposni, de véleményem szerint azért tart ott a világ ahol tart,mert állandóan mindenki csak magával foglalkozik.Hiába a szép gondolatok, a háttérben a gyarló emberi vágy,hogy mi legyünk a legszebbek, a legjobbak,vagy legalábbis közelítsük meg.tudom mennyire szörnyű,mert ebben nevelkedtem fel magam is.Ám sokszor kacagnom kell,mennyire nevetséges,hogy azéletünk csakis a külsőnk körül forog,és ez tény,akármilyen közhelyesen hangzik az egész mondat.Ez a szobor hasonlat is....hát bocsánat......nincs semmiféle elrejtett ember,csak mi vagyunk,meg az ideálok,amiket belénk ültettek,és egymást is ezekel az ideálokkal kínozzuk.Erről ennyit.

Annácska 2007.06.21. 18:19:37

ja,bocsánat,hogy nem írtam ki a nevem,bár ennek csak gesztus értéke van....
süti beállítások módosítása