Szerinted ez jó így? Ne hagyd szó nélkül! (  Komment:   )

Hogyan számolhatunk testtömeg-indexet?

Ha mindenképpen számokban akarunk gondolkodni, akkor íme egy kis segítség. Számoljunk testtömeg-indexet azaz BMI-t.

 

A testtömeg-index úgy adható meg, ha a kilogrammban mért testsúlyt elosztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével. Például egy 173 cm magas ember az 1,73 méter, vegyük, hogy nyolcvan kiló. Akkor 80 osztva 1,73-szor 1,73-mal. (1,73 x 1,73 = 2,99. 80 osztva 2,99-cel = 26,7) Normál testsúlynak mondják a 20-25 közötti értéket, 25 és 30 közötti szám jelez súlyfelesleget, 30 felett pedig elhízásról, 40 felett kóros elhízásról beszélünk. Így a példánkban szereplő embernek súlyfeleslege van. Ha ezzel a módszerrel számolunk, akkor egy 173 cm magas ember 75 és 60 kg között mozog a normálnak jelölt tartományban. Ha ennél kisebb súlyú, akkor e szerint a beosztás szerint soványnak számít, ha meg 75 kilónál több, akkor súlyfeleslege van. Egyre jobban terjed, és ennél még több információval szolgál a test zsírszázalékának meghatározása, de manapság még nincs olyan széles körben elterjedve olyan eszköz, mellyel bárki rendszeresen, nagy pontossággal megállapíthatná testének zsírszázalékát. Amíg ez a helyzet, maradjuk a jó öreg mérlegnél, és ami még ennél is fontosabb, a centiméternél, ha méreteinket figyelni, hasonlítgatni akarjuk! Ha mégis van módunk testzsír-százalék mérést végeztetni, tegyük meg! Ahol ezt a mérést elvégzik, arról is tájékoztatnak majd, hogy milyenek az értékeink. Könnyen belátható, hogy akinek tíz-tizenöt kilónál nagyobb súlyfeleslege van, teljesen értelmetlenül próbálkozik tíznapos, kéthetes diétaajánlatokkal. Ebben az esetben már komolyan megtervezett életmódváltásra van szükség. De mindenféle méredzkedés mellett, - még egyszer mondom –-soha ne feledjük, hogy a legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben fizikailag és lelkileg egyaránt!

Szerző: empszi  2007.06.25. 00:06 10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr695913786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M 2007.06.25. 06:18:14

Nem a témához tartozik, de szükségem van a segítségetekre. Azt látom, hogy már szinte mindenkinek van forgalomszámlálója, én is megpróbáltam megcsinálni, be is lépek, de mindig azt írja, ki, hogy az adott időszakban nem volt forgalmam, de hát pl. azok akik írtak is?... Nem lehetek ennyire elmaradott...! :(

szonika 2007.06.25. 08:32:25

Be kell illesztened a sablonba valamit. Elvileg a számlálónál, ahol regisztráltál egy ilyen elérhető. Melyikhez vagy belépve?

ametiszt 2007.06.25. 09:10:25

keresd ki a googlban a www.hitetlen .hu oldalt ezen találsz html nyelven íródott scripteket találsz olyat,hogy kellékek,vagy eszközök ott van olyan is,hogy olvasó vagy látogató számláló ezt a scriptet másold ki,és tedd bele a blog sablonjába pl. a kommentek alá,vagy a statisztika fölé ha nem sikerül,írjál,megcsinálom

ametiszt 2007.06.25. 09:21:38

nagy általánosságban valószínű,hogy jó ez az index... nekem nem,az biztos tudom,hogy nagyon nehéz a csontom ,ezért a súlyom sokkal többnek tűnik,mint amennyi annak ellenére,hogy odafigyelek mindenre,egészségesen élek,mégis van rajtam többlet...de nem annyi,amennyit ez az index mutat...ugyanis ha annyit lefogynék,kórós állapotba kerülnék és úgy is néznék ki... ez már gyerekkoromban is így volt,talán a legvékonyabb voltam az osztályban,mégis a legkövérebb kislánynál is nehezebb...sosem hitték ,mindig többször is megmértek,és arra következtetésre jutottak,hogy nehezek a csontjaim... ezért a saját esetemben nem veszem figyelembe ezt az indexet... jó kérdés,hogy akkor mit? koleszterinszintet,cukrot,tükröt... ha jól érzem magam ,nem esik nehezemre a fizikai terhelés,akkor nem számít,mit mutat a mérleg...azért így elboldogulok...

S (A) 2007.06.25. 11:02:13

Ehhez a poszthoz nincs hozzáfűzni valóm.

margit2 2007.06.25. 22:19:41

Igen, a tükörnél jobb index nincs! %wink%

M 2007.06.26. 05:37:33

Jó, akiknek jó tükre van...! :) Nálunk olyanok vannak itt a lakásban, hogy az utolsó húsz kilómat nem mutatták. Azt csak fényképen vagy videón láttam, azokról meg végül mindig elhittem, hogy rossz felvételek (előtte azonban két hétig búskomor voltam miattuk.) Majd mesélek postban is erről.. Akkor kerestem jobb tükröt, amikor rosszul lettem az SZTK folyosóján, ahova anyukámat vittem, s csak nagy nehezen akadt egy orvos az ott dolgozó (több?)százból , aki hajlandó volt törődni velem. Azán aki végül is minden szabály ellenére - nem volt beutalóm, nem odatartozom stb...- kezelésbe vett, megmondta, hogy nincs "különösebb bajom", csak a testemnek túl sok a súly, nem bírja már cipelni, segítsek rajta... hát így kezdődött... (A túlsúly mint esély... :), majd erről is szó lesz itt később...)

M 2007.06.26. 13:03:40

Köszönöm a technikai tanácsokat, majd kísérletezem..., persze, most az lenne a jó válasz, hogy köszönöm, megcsinálom... :)))

Vica 2007.06.27. 23:31:41

Naja, a jó tükör kell. De nem elég, ha van, bele is kell nézni. Na én remekül megtanultam nem belenézni a lakás tükreibe :-(( Meg elkerülni a fényképezkedést, igaz, azt gyerekként se szerettem, pedig akkor még semmi baj se volt a súlyommal. Valójában úgy voltam vele, hogy alkatilag sose lehetek vékony, akkor meg mindegy. Tipikus fej a homokba, bár ezt tudtam akkor is. De tényleg nem érdekelt, hogy nézek ki (most se nagyon, csak nem akarok cukorbeteg lenni, meg magas vérnyomást, mozgásszervi panaszokat, stb. se).

M 2007.06.28. 07:15:57

Vica! Szerintem sem a szép külsőért kell ezzel foglalkozni elsősorban. Egyébként az a véleményem, hogy nincs egyszerű kapcsolat a szépség és a testsúly között. A szépség az tekintetből sugárzik. Elképzelhető az is, hogy valakinek tankönyvi tökéletességű a teste, de mégis lehet olyan az egész ember, hogy rossz ránézni, és lehet valakinek ezer testi hibája s mégis szépnek látjuk, mert ezt fejezi ki a lénye...
süti beállítások módosítása