Ide írd!

 

Ha nem jó a térkép, eltévedünk, érdemes átrajzolni

 

Köpönyegforgatás az, ha új úton kezünk járni…? Ha „ilyen vagyok”, lehetek másmilyen is?

Könnyen belátható, hogy a körülöttünk lévő világot – a tengernyi információval, összefüggéssel - nem vagyunk képesek egészében felfogni, átlátni. Hogy mégis valahogy eligazodjunk, „térképet rajzolunk magunknak” a valóságról, s ennek alapján tájékozódunk. Hogy mit rajzolunk bele ebbe a térképbe, rengeteg dologtól függ. Leginkább attól, hogy gyermekkorunkban milyen értékrendet tettünk magunkévá, milyen elvárásoknak szerettünk volna megfelelni. A gyerekkori elvárásokat tudat alatt egész életünkben magunkkal hordjuk. Van valami belénk ivódott kényszer, hogy megfeleljünk a szüleinknek. Ezt sokszor magunk előtt is tagadjuk, hiszen ahhoz, hogy igazán felnőttnek érezzük magunkat, az kell, hogy a saját elvárásaink szerint legyünk képesek élni. De mégis egész életünkben azzal küzdünk, hogy másoknak megfeleljünk. Pedig ez teljesen reménytelen küzdelem… De ezen túl is számtalan dolog befolyásolja, hogy mit veszünk észre a világból, s mit „rajzolunk bele a térképünkbe”. Nagy szerepe van itt a beállítódásunknak is, (annak, hogy jóra vagy rosszra várva szemléljük a dolgokat), a kulturális hátterünknek, az érdeklődési körünknek, a barátaink, ismerőseink véleményének, elvárásainak. S jobb esetben saját céljainknak, értékeinknek, elvárásainknak.

Azok az emberek tudnak magukon segíteni, akik képesek arra, hogy „átrajzolják a térképüket”. Azaz, indokolt esetben meg tudják változtatni a véleményüket a dolgokról.

Ez nem könnyű. Többek között az teszi nehézzé, mert sokan nem látnak különbséget a köpönyegforgatás és az indokolt véleményváltoztatás között. Pedig a kettő ég és föld! A köpönyegforgató embernek valójában nem ismerhetjük a véleményét, mert azt nem árulja el, de lehet, hogy nincs is neki konkrét dolgokról kialakított nézete. Az ilyen ember alapvető tulajdonsága, hogy úgy akar előnyöket szerezni, hogy mindig olyan véleményt hangoztat, ami őt kedvezőbb helyzetbe hozza. De tulajdonképpen nem rajzolja át a térképét soha, mert amiről véleményt mond éppen, az neki nem fontos. A fontos számára az, hogy a kimondott – véleménynek tűnő – szövege számra nyereséget hozzon. Ezzel szemben a valódi véleményváltoztatás oka az lehet, hogy olyan újabb dolgok jutnak tudomásunkra, melyek ismeretében új hozzáállást kell kialakítanunk, új döntést kell hoznunk. Vannak gyakorlati dolgok, melyekben ezt ésszerűen belátjuk, bosszankodunk ugyan, de mivel nincs választásunk, új döntést hozunk. Ha például törölnek egy járatot, mellyel utazni szerettünk volna, átszervezzük az utunkat, hiszen nem is tehetünk mást. Hiába gyártunk elméleteket, az a járat nem indul, és kész! De azokban az esetekben, ahol nincs ilyen kényszer a véleményünk megváltoztatásra „csak a józan ész”, már sokkal nehezebben változtatunk. Ha sok éven keresztül volt egy szokásunk, melyről kiderült, hogy rosszat hoz számunkra, hajlamosak vagyunk inkább azt megkísérelni, hogy a környezetünket megváltoztassuk, - teljesen reménytelenül – mint hogy mi magunk változzunk.

Szerző: empszi  2007.06.30. 08:25 21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr845913781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ametiszt 2007.06.30. 10:55:03

egyetértünk ebben is... csak annyit tennék hozzá,hogy sajnos gyakran nem elég az elhatározás a változtatásra...régi ,szinte beidegződött szokások és viselkedésminták akadályozhatnak ebben ,ezért ezektől is meg kell előbb szabadulni... szép napot,kellemes hétvégét!

Blue Ocean 2007.06.30. 11:03:02

Hazaértünk.:-) Legyen nagyon kellemes a hétvégéd!:-) Ölellek!:-)

M 2007.06.30. 12:59:23

Ametiszt! Igazad van, szerintem is így van. De az első (vagy akár a nulladik) lépésnek mindig kell egy elhatározás, merni kell kimondani, hogy igen, változtatnom, változnom kell. Aztán persze a "hogyan", újabb komoly kérdéseket vet fel... ( :))) De csak azért, hogy ezentúl is legyen miről beszélnünk! :)))))) )

M 2007.06.30. 13:01:31

Blue!!! :))))))) Üdvöz légy itthon!!!!! (Már hiányoztál... )

ewa 2007.06.30. 13:30:11

Egy bizonyos kor után nehezebb változni, kialakultak az önvédelmi reflexek, felépültek a láthatatlan falak, nagyobb a bizalmatlanság. Mondjam még? Ilyen vagyok mondják sokan (én is), nem biztos, hogy rosszak, lehet hogy csak zárnak mert félnek az újabb sérülésektől.

marisom 2007.06.30. 14:20:30

Puszi megjöttem!

M 2007.06.30. 15:12:54

Igen, Ewa, tudom. Ezzel együtt érdemes gondolkodni a dolgon. Beszélünk még erről. A változások is különfélék lehetnek. Néha egy pici változás, változtatás is jobbá teheti az életünk minőségét, csak a legkisebb módosítást is csak akkor tudjuk megtenni, ha legalább egy kicsit nyitottak vagyunk ebbe az irányba is. Van, hogy megéri... Persze erőltetni semmit nem célszerű...

M 2007.06.30. 15:14:10

Marisom!!! Egy újabb rég nem látott kedves blogbarát!!! Téged is sok szeretettel üdvözöllek itthon!!! :)))))))

Hevér Erzsébet 2007.06.30. 15:45:02

Kedves Blogtársak! Úgy látom, itt valamilyen elcsúszás történt. M ugyanis azt írta, hogy a térképet kell újrarajzolni, ami nem jelenti a térképrajzoló személyiségének változását, hanem az ismeretek bővítését, pontosítását. Tehát nem annyira változni kell, mint folyamatosan tanulni, figyelni a környezetet (a térkép tárgya), elemezni az információkat és korrigálni a megrajzolt térképet. De a személyiség ettől nem változik. Aki korábban síkságot látott ott, ahol domb emelkedik, most se fog mást látni, hacsak... hacsak nem emelkedik olyan magas szintre ahonnan jobb rálátást nyer az életére. Ez pedig másként mint tanulással, gondolkodással nem megy. Idősebb korban azért nehezebb, mert az iskola (iskolák) befejezése után még azon emberek többsége is leszokik a gondolkodásról, aki ott még tette. Változtatni, változni érdemben csak az tud, aki érti is, amit csinál. További jó blogolást!

M 2007.06.30. 17:19:25

Kedves Erzsébet! Úgy tűnik nekem, Te nagyobb lélegzetű dolgokra gondolsz itt, mint én. (Persze kérdés, hogy mit értesz az alatt, hogy személyiség.) Az én értelmezésemben a személyiség nagyon komoly fogalom. Én nem merészkednék odáig, hogy valakinek személyiségébe csak úgy belepiszkáljak. Most éppen szokásokról – többek között véleményalkotási szokásokról igyekeztem beszélni (Ezek szerint nem túl nagy sikerrel). Az ember szokásai, viselkedése alkotná a személyiségét?... Hát, ezt erősen vitatom. Az én személyiségem pl. nem változott meg attól, hogy megváltoztak az étkezési és konfliktuskezelési szokásaim, meg attól sem hogy sokkal kisebb ruhákat hordok, mint néhány éve … Mindenesetre nagyon hasznos az észrevételed, és őszintén köszönöm. Sokkal jobban kell igyekeznem, hogy egyértelműen fogalmazzak. Hiszen más-más térképek alapján tájékozódunk ugyanabban a világban. :) :) :)

Hevér Erzsébet 2007.06.30. 17:33:46

Mintha félreértettél volna engem, kedveseM. Mert én is azt írtam, hogy nem a személyiségnek kell megváltoznia (erre látszottak utalni elég laza fogalmazásban a blogtársak - nem Te! -, hanem az ismereteknek, és ennek nyomán a szokásoknak. Úgy éreztem, hogy a többiek kissé üresen hazsnálják a "változás" fogalmát és mibenlétét, ezért bátorkodtam belebeszélni. Talán olvasd el újra a korábbi bejegyzést, idézem: ami nem jelenti a térképrajzoló személyiségének változását, hanem az ismeretek bővítését, pontosítását", pontosan úgy, ahogy (írásaid alapján ítélve) magad is tetted.

ametiszt 2007.06.30. 19:32:25

ewa és én írtunk a témához...a személyiségváltozás fogalmát egyikünk sem említette,sem üresen,sem sehogy... azt írtam,hogy régi ,szinte beidegződött szokások és viselkedésminták akadályozhatnak a változtatásban,de még annak széndékában is...ezért ezektől meg kell előbb szabadulni...

Hevér Erzsébet 2007.06.30. 20:09:34

Bocsánatot kérek, hogy megbántottalak titeket, úgy éreztem, túl általánosan használjátok a változás fogalmát. Legközelebb, ha írok, meggondoltabb és tapintatosabb leszek. Szerettem volna kicsit felzavarni a túl nyugodtnak látszó felszínt, de nem a bántás, hanem a részletezés irányába. Köszönöm, hogy figyelmeztettetek.

ametiszt 2007.06.30. 20:20:11

nem bántottál meg...én arra gondoltam és most is úgy gondolom,hogy vannak viselkedésmintáink,és ezek határozzák meg azt,hogyan élünk,hogyan gondolkodunk,mit teszünk...egy életmódváltoztatás nagy változás,ezért ezektől az akadályozó sablonoktól meg kell válni előbb... a véleményem az,hogy mindenféle változás egyben személyiségváltozást is eredményez...a személyiség változása pedig visszahat az életmódra

Hevér Erzsébet 2007.06.30. 20:29:06

Kösz, örülök. Akkor szent a béke.

skyppy 2007.06.30. 20:42:21

..érdekes ez a "térképhasonlat"..még soha nem hallottam így elvonatkoztatva a életemre...végig gondoltam mostanáig...rá kellett jönnöm,hogy az én térképemen ceruzával vannak a vonalak...erős fekete tussal a fő irány,de azon belül nincs semmi...pontosabban,mindig az adott pillanatban,az adott helyzetből a legjobbat megpróbálni kihozni, rajzolom,igazodva a fő vonalhoz,...lehet bonyolultan fogalmaztam,de ez a térkép megfogott.... ..tudom magamról,hogy igazi túlélő vagyok...rugalmas, és nem köpönyegforgató...:-)))))))

Vica 2007.06.30. 21:25:58

Ez a térképátrajzolás nem rossz hasonlat. Számomra inkább azt jelenti, hogy más utakat keresünk, kibontakoztatjuk személyiségünk eddig rejtett vonásait. Tehát nem megváltozunk alapjában, hanem kinyitunk addig zárt ajtókat (esetleg olyanokat, amelyeket mi magunk zártunk be valamikor).

M 2007.06.30. 21:44:57

Örülök, hogy így felpezsdült itt az élet! :))) A a jobbánál jobb bejegyzéseket nem szeretném most még egyenként értékelni, de a változás-témáról eszembe jutott egy klasszikus. Ez viszont szerintem megér egy postot, ezért kiírom, s nem ide. ... De azért ezzel még nyitva maradt a hozzászólások sora ennél az állomásnál, ugye? ... :))))))

M 2007.07.01. 08:10:12

Skyppy, Vica! Nem akarok más tollával ékeskedni, ezért elmondom, hogy ezt a térkép-hasonlatot nem én találtam ki. Tanultam egy alkalmazott-pszichológiai módszer - az NLP - kapcsán. Azokból, amiket itt ekkor-akkor mondok, több minden megtalálnató az NLP-irodalomban.

skyppy 2007.07.01. 08:42:52

...nem számít hogy nem te vagy a szülőanyja....én most hallottam erről először...és tőled.....:-))))..szóval köszi...

M 2007.07.01. 09:41:22

Nagyon szívesen, Skyppy! :))))
süti beállítások módosítása