Kattints a hozzászólásokra, menj a lap aljára, s írd le Te is, amit gondolsz!
Ha rákattintasz a "belemondom" szövegre, mi is olvashatjuk majd.

 

 
A Nobel-díjas boldogsághormon
 
Az agykutatók is tudnának mesélni a boldogságról – a miénkről is. Egy kicsit másként...., de nem tanulságok nélkül!
 
Ha boldogok vagyunk, akkor nemigen foglalkozunk azzal, hogy hogyan is jutottunk a paradicsomi állapotba. Azonban ha csak vágyakozunk rá, azon fáradozunk, hogy megismerjük az odavezető utakat. Nagyon egyedi, hogy ki miben reméli a megoldást: emberi kapcsolatokban, az alkotásban, a pénzben, a hatalomban, a szerencsében, az imában, a művészetekben, a tudományban, a szórakozásban vagy jobb híján már csak különböző pót- és kábítószerekben.
Korunk egyik kiemelkedő tudományága az agykutatás. Az agykutatók felfedezéseiből tudhatjuk, hogy a boldogság átéléséhez többek között arra van szükség, hogy az agyunkban bizonyos anyagok megfelelő harmóniában fejtsék ki hatásukat. Az egyik ilyen anyag a dopamin. Boldogsághormonnak is nevezik. Felfedezését Nobel-díjjal jutalmazták. Nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy ha az embert pozitív hatások érik, akkor dopamin szabadul fel az agyában, s áramlásával olyan jeleket közvetít az agyban, amelyektől boldognak érezzük magunkat. De ha az embert nem éri pozitív hatás, vagy nem elegendő éri, akkor a „boldogsághormon” nem szabadul fel kellő mennyiségben ahhoz, hogy a boldogság érzése kialakulhasson bennünk. E nélkül viszont az ember rosszul van, egyre elviselhetetlenebbül érzi magát. Ilyenkor „valós” pozitív hatások híján pótcselekvésekkel és különböző anyagokkal, drogokkal pótolja a természetes pozitív ingereket. Például eszik, iszik, dohányzik, vagy gyógyszerhez, kábítószerhez nyúl.
 
A gondolkodásunk kulcsszereplő. A tapasztaltok azt mutatják, hogy az alkotott élményeink hasonlóan befolyásolnak bennünket, mint a megtörténtek. Az agyunk fantasztikus teremtmény…
 
Hogy mennyi pozitív hatás ér bennünket az a gondolkozásunkon is múlik. Arról ugyan nagyrészt nem tehetünk, hogy milyen gondolatok röpködnek körülöttünk, de arról már igen, hogy melyik felmerülő gondolatnál időzünk el, melyiket táplálgatjuk, szőjük tovább. Módunkban áll egy gondolatot egy másikkal kiszorítani. Persze ez néha hallatlan önfegyelmet igényel, és fárasztó is, viszont negatív gondolatok esetében nagyon hasznos. A felnőtt ember felelős a gondolataiért
A gondolkodásunknak sokkal nagyobb befolyása van az életünkre, mint ezt általában hisszük. Egyre többször találkozunk azzal a feltételezéssel, hogy az agy nem kezeli teljesen eltérően a ténylegesen és a csak gondolatban átélt dolgokat. A gondolkodásunk hat az érzéseinkre, a hangulatunkra, a cselekedeteinkre, mivel hat az agyunkban működő jelátvivő anyagokra, köztük a dopaminra is.
Mint már mondtam, az ember sokkal több, mint egy zsák kémiai képlet. S az agyunk olyan bonyolult, s annyira nagyszerű dolog, hogy felfogni sem vagyunk képesek. Ha a jelenleg létező legfejlettebb informatikai tudással létrehoznánk egy mesterséges szuperagyat, az kimondhatatlanul primitívebb lenne, mint a legprimitívebb élő ember agya. Vagyis az agyunk olyan szuperszámítógép, mely fényévnyivel fejlettebb, mint a jelenleg létező legfejlettebb technika. Ezért teljesen reménytelen vállalkozás, hogy a célirányosnak gondolt beavatkozásokkal hosszú távon sikeresen szabályozni tudjuk a biológiai folyamatainkat. Sokkal egyszerűbbnek és hatékonyabbnak tűnik az a megoldás, hogy megfelelő információkat kell az agyunkba juttatni, s akkor az majd megfelelően vezérli a testünket.

 

Szerző: empszi  2007.07.06. 10:56 11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr305913768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hevér Erzsébet 2007.07.06. 11:32:58

Gratulálok, drága Gyöngyi, ezt igen jól megírtad! A fiúk (a tied is, meg az enyém is) büszkéklehetnek rád.

Charma 2007.07.06. 12:20:41

csak helyeselni tudok...

Molnár Eszter 2007.07.06. 14:29:37

Kedves Gyöngyi néni! (Hogy a többiek is értsék: "M" volt az én általános iskolai osztályfőnököm, szóval nekem Gyöngyi néni :)) Mindig minden blogbejegyzést és hozzászólást kiváncsian várok és érdeklődve olvasok. És most gondoltam, hogy én is "kommentelek", mert ez a bejegyzés (is) elgondolkodtatott. Várom a következőket és csatlakozom az előttem szólókhoz :)

Rosslyn 2007.07.06. 17:05:45

Szerintem sok igazság van abban, hogy nagyrészt mindenki tudja, mit kellene egy adott dolgohoz tennie - ha tanácsot kér, legfeljebb csak beszélgetni akar a gondjáról. Azonban nagyon nehéz és önfegyelmet igényel, hogy az ember az általa nagyon jól tudott, megértett magatartást tanúsítsa, változást végrehajtsa. Nem tudom, mennyire voltam érthető...

S (Antal) 2007.07.06. 22:13:33

A Molnár Eszter nem egy Átai lány? Az Erzsébet meg nem a Misi fiad csoporttársának anyukája? Charmáról és Rosslynról még nem tudok semmi ilyet, de ami késik, nem múlik. A posztról: annyira egyetértek, hogy nem is tudok mit hozzátenni. Kellemes hétvégét, ha véletlenül együtt a család, ha nem, akkor is!

Molnár Eszter 2007.07.07. 09:14:55

Kedves S (Antal)! Egerági vagyok. És én is kellemes hétvégét kívánok mindenkinek!!! :)

M 2007.07.07. 12:57:30

Köszönöm a dicséreteket! Eszitkém! Neked külön köszönöm! (Volt elég alkalmad, hogy megismerd a gondolataimat, és mégis itt vagy...., ez sokat jelent nekem! Ismertél régebben is, és most is, lés áttál az "úton" is - "onnan" "ide". A hiteles tanú is vagy számomra ebben a körben. A többieknek mondom: Eszti is egy azok közül, akik úgy olvassák ezt a blogot, hogy egy csöpp túlsúlygondjuk sincs. És ez nekem szintén nagyon jó. Mert amit írok, nem túlsúlyos embereknek szánom. Nem is normál súlyúaknak, nem időseknek és fiataloknak, szőkéknek vagy barnáknak, nőknek vagy férfiakanak, hanem így, minden megkötés nélkül: EMBEREKNEK. Közös emberi dolgokról...

M 2007.07.07. 13:11:05

Rosslyn, azt hiszem, én értem, mire gondolsz, és így is van. Sok emberi problémát nagyon nehéz megoldani, még akkor is ha tudjuk, mit kéne tenni valójában. Igen, nehéz kifejlesztenünk a kellő fokú önfegyelmet. És mindehhez csak "külső" segítség lehetséges. De sokszor éppen akkor jön rá az ember valami fontos dologra, vagy éppen a megoldásra, ha a másiknak megfogalmazza a gondját. Többek között ezért is fontosak a problémamegoldó beszélgetések. Azzal együtt az is fontos, hogy tudjuk, mindeniknek magának kell megoldania végső soron a gondját, de ez sokkal jobban megy általában mindenkinek, ha érzi, hogy vannak mellette, ha megértik. Na, erről is lehetne még sok mindent mondani...

M 2007.07.07. 13:15:35

Anti! Van, akiről én tudom már, hogy kicsoda, de a blogszabályok szerint (ha jól figyeltem meg) ezt én nem mondhatom meg. Itt mindenki csak maga fedheti fel a kilétét. A blogon ez így etikus. Így van?

S (Antal) 2007.07.07. 20:31:11

Ez még messze van a felfedéstől, csak azt foglaltam össze, amit maguk is felfedtek. ... akik úgy olvassák ezt a blogot, hogy egy csöpp túlsúlygondjuk sincs... nekem z a blog fogja elhieteni velem, hogy túlsúlyproblémám van. Na fére a tréfával, nekem a boldogság sokkal összetettebb dolog. Az agyba csak azok az információk jutnak, amit beenged. Ha csak a jókat engedjük be, védtelenné válunk. A megoldás, mint írod, a jó gondolatok.

Lazac 2007.07.09. 05:55:28

M! Igazad van, a blogszabályok szerint, ez így is van.:)
süti beállítások módosítása