Ma is várom, hogy ki mit mond...

 

 

Mindent a maga idejében

 

A nagy találmány: a kötött étkezési idő, melyről azt hinné az ember, hogy nagy semmi, pedig dehogy…

 

A környezetem persze kezdetben nem sokat látott abból, hogy én valamiféle nagy utazáson lennék. Csupán annyi, tűnt fel nekik, hogy megint étkezési szabályokat állítottam fel magamnak, de azt már megszokták, hogy mindig variálok valamit a táplálkozásom körül. Most konkrétan azt történt, hogy kijelöltem magamnak három étkezési időt egy nap: reggeli hat és nyolc között, ebéd tizenkettő és kettő között, vacsora öt és hét között, és megfogadtam, hogy szigorúan csak ebben az időben eszem. Úgy döntöttem, hogy nagyon szigorúan csak a kijelölt időben! Közben egy falatot sem! Semmit, de semmit! Egy korty kalóriatartalmú italt sem, egy falatot sem, semmi ürüggyel. Viszont a kijelölt evési időben nincs semmi korlátozás. Végigehetem a leghagyományosabb hizlaló ebédet is, belefér az édesség és bármilyen kalóriatartalmú ital... De az evési idők nem változtathatók. Ha egyszer eldöntöttem, hogy mikor legyen a reggeli, az ebéd, a vacsora, akkor ehhez tartanom kell magam. Ha valamiért nem tudok a kijelölt időben enni, az az étkezés kimarad, így vállaltam – önmagam előtt.

Ez nem tűnt veszélyesnek, se nehéznek. Bár volt azért egy-két szigorúan hangzó megkötésem – hogy „semmit, de semmit”, meg hogy „az étkezési idők nem változtathatók, ha nem volt alkalmam a megadott időben enni, akkor ez az étkezés kimarad”… Összességében meg voltam elégedve az elhatározásommal. Szent meggyőződésem volt, hogy én általában úgyis csak evésidőben eszem, nem vagyok az a nassolós fajta, két zacskó csipszet nem ettem meg egész életemben, soha nem eszem a tévé előtt, nem szeretem az üdítőket, az alkohol eddig sem játszott szerepet az életemben, csak vizet szoktam inni, esetleg gyümölcslevet. A kávét is csak cukor nélkül, és csak alkalmanként tejszínhabbal. Főzök ugyan minden nap, de főzés közben nem kóstolgatom az ételt. Nem elvből, csak nem szeretem. Tehát ez is könnyű lesz.

Bár a lelkem mélyén éreztem, hogy ez azért próbatétel. Mert a semmi, de semmi azért mégiscsak kemény dolog egy kicsit. Ez azt is magában foglalja, hogy nem kapunk be pár falatot zöldségtisztítás közben, nem eszünk meg „csak” egy almát, egy szem cukorkát kizárólag a friss lehelet kedvéért, az egyetlen falatot, amit a gyerek a tányérján hagyott, egy kocka csokit, amit a kolléganő olyan jó szívvel kínál, vagy egy-egy „nagyon egészséges” joghurtot. A fogyókúrás termékekről nem is beszélve! Ezek egyébként sem veszélytelenek, mert könnyen úgy járhatunk velük, mint Garfield, gyerekeim kedvenc képregény-figurája, a jópofa kövér, lusta macska, aki egyszer abban reménykedett, hogy ha elfogyaszt néhány doboz fogyókúrás kekszet, vékonyabb lesz, mint a sín...

Szerző: empszi  2007.07.13. 13:30 40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr65913758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazac 2007.07.13. 14:55:02

Igen, igazad van, nagyon észrevétlenül lehet nassolgatni....a múltkor összeírtam azt,, emlékezetből mit ettem meg egy nap...hát nem minden jutott eszembe:) Aztán azt csináltam, hogy amikor megettem, azonnal felírtam, elcsodálkoztam..itt egy falat...ott egy falat...ettől leszünk jó dagadtak, szólt gyrmekkorom mondókája, és valóban....sok kicsi sokra megy.:) Ölelés neked M. :)

margit2 2007.07.13. 15:36:23

Kérdéseim: - Ha naponta mennyiségi korlátozás nélkül 3-szor eszel, miről gondolod, hogy nem fogsz hízni? - Ha nem kóstolod meg főzés közben az ételt, honnét tudod, hogy jó-e:? %mrgreen%

ametiszt 2007.07.13. 16:06:06

margit! régebben mindent megkóstoltam,mostanában nem...mégis minden finom... régóta tartom ezeket az időkorlátokat...arra jó,hogy a gyomor,az emésztőrendszer megtanulja,mikor kap enni...azt feldolgozza...és nem kér máskor...ez egy idő után fogyáshoz vezet

Vica 2007.07.13. 17:52:21

Igen, nagyon fontos, hogy közelítőleg azonos időben étkezzünk, és közben meg semmit. Ami tényleg nem könnyű. Miközben olvastalak, az járt az eszemben, milyen könnyű is ezt csinálni, hiszen most is eléggé hasonló beosztásban eszem. És szintén vizet iszom, csipszet, ropit, ilyeneket rég nem fogyasztok. De aztán eszembe jutott a gyümölcs, azt tényleg szoktam nassolgatni. Gondoltam, az nem árthat. Na, ennek vége, holnaptól (mivel ma már nem szándékozom többet enni, megvolt a vacsorám) azt is a 2 órás időkorláton belül fogok csak csipegetni. Tényleg, a joghurttal mi a baj? Miért tetted idézőjelbe? Minek kóstolni a fővő ételt? Amíg nincs kész, úgyse olyan az íze. Én se szoktam, legfeljebb kicsit sótlan lesz :-))

ametiszt 2007.07.13. 18:17:09

vagy időnként szerelmes vagyok :-)

S (Antal) 2007.07.13. 18:54:08

Ne legyetek már ilyen merevek! Itt csak a nassolásról van szó, hogy csak úgy étkezési időn kívül eszegetni. Ha valaki főz, akkor egy akkoricska kanálhegynyi ételt vesz a szájába, amekkorából éppen érzi az ízét. Ez két-háromszori kostolásra több fogásnál sem tehet ki egy teljes kanalat. Egy bonbon kalóriája nagyságrendekkel több. Nyugodtan kóstoljatok bele, hogy nagyobb öröme legyen a családotoknak! Ne nassoljatok evési időn kívül!

M 2007.07.13. 19:17:17

Anti! Itt nem a kalóriákról van szó! Teljesen azt gonolom erről, amit Ametiszt mond. A későbbiekben - remélem - kiderül az én mondandómból is. A tapasztalataim azt mutatják, hogy a s"emmit, de semmit" ezt érdemes nagyon komolyan venni. (sokkal könnyebb az élet néhány hét után egy ilyen szokással.... ) Egyébként sem kóstolgatom az ételt, egyszerűen nem szeretem. Itt nem kell önutalmat gyakorolnom. Vica! Azért tettem idézőjelben hogy "nagyon egészséges" joghurt, mert sokszor azzal eszünk meg valami feleslegeset, hogy ez "nagyon egészséges" vagy "fogyókúrás" (lásd Garfield sztoriját a szövegemben) Általában abban hiszemben tesszük ezt, hogy akkor biztos nem is fog fölöslegként rajutnk maradni. Egyébként szeretem a joghurtot, meg el is hiszem, hogy egészséges, csak pluszban azért ezt sem kell enni, ne legyen ürügy az evésre, hogy egészséges. Magtit! Hogy honnan tudom, hogy jó-e az étel, ha nem kósolom meg? Hát, a rutin, meg az évek...:):):). No, de komolyan. Fogalmam sincs. Azt hiszem (de ezt nem merném állítani), hogy talán a szagáról. (De ez lehet, hogy butaság... ) De hogy nem kósolgatom az ételt, ez tényleg teljesen függetelen ettől a "testúlyizémtől". Van egy-két ilyen dolgom.

Vica 2007.07.13. 19:18:13

Na de az ételnek főlés közben nem olyan az íze, mint a végén! Én nem a fogyózás miatt nem kóstolok. Fujj, életemben nem kóstoltam még bele pl. a fasírtmasszába, fővő kocsonyába. Az illatáról is lehet érezni, elég fűszerféle van-e az ételben, sót meg nem használok amúgyse sokat.

M 2007.07.13. 19:22:03

Ametiszt! Teljesen egytértek veled.

M 2007.07.13. 19:26:17

Vica! Te is azt mondod, hogy az illatáról? Akkor lehet, hogy nem is olyan butaság, amit mondtam az előbb ezzel?

Vica 2007.07.13. 19:28:59

A gyomor tényleg megtanulja, mikor kap enni :-)) Én már régen is órára voltam éhes, és ha akkor valamiért nem tudtam enni, elmúlt a késztetés. Bár az is igaz, ha nem tudok 3 alkalommal étkezni, akkor csak nagy akaratetővel tudom korlátok közé szorítani az esti evést. Aztán meg 17-18 óra után már nem eszem, legfeljebb egészen kivételesen, ha nap közben nem volt módom rá, de lehetőleg már csak egy pohár tejet. De ez se a fogyizás miatt van, hanem régi tapasztalatom, hogy amennyiben mondjuk 20 körül eszem valami szilárdabbat, másnap hajnalban a szemem kopog az éhségtől. Míg a normális vacsiidő betartása esetén vidáman kibírom 8-ig. Azaz 14 óra hosszatt nem teszek újabb feldolgoznivalót a bélésembe .-))

S (Antal) 2007.07.13. 19:30:24

Nem tudtok kostolni! Először is nyers húsos és lisztes dolgokat tilos (fasirtmassza), mert többek közt bélférget okoznak. Nem félkészen kell kostolni, hanem amikor már minden íz belefőtt, utána csak korrigálunk. A kanalat csak egyszer használjuk, nem rakjuk vissza az ételbe. Nem kell mindent kostolni, csak azt, aminek az íze nem adódik magától, vagy az illata alapján. És most az M aggályaira: A kostolás mennyisége nemcsak annyira kicsi, hogy nem kalória, hanem annyira is, hogy nem indít el emésztési reakciót. Sőt a háziasszony, a nem torkos szakács be tudja magát programozni, hogy a kostolás nem evéskezdet.

Vica 2007.07.13. 19:34:17

Kedves M! Persze, hogy nem mondtál butaságot az étel illatával. Már a dédanyám is, aki a maga idejében híres házi- és füvesasszony vala, sose kóstolt, csak az illatot próbálgatta.

M 2007.07.13. 19:39:54

Margit, az előbb a mennyiségi korlátra vonatkozó kérdésedre nem válaszoltam. Onnan tudom, hogy kipróbáltam. (Sőt folyamatosan gyakorlom. ) Amit mesélek, az már régebben történt, csak most mesélem, hogy hogy is volt velem ez a nagy lefogyás. (Negyven kilót vallok be - magamnak is -, de lehet, hogy több is volt, csak sokáig nem álltam a mérlegre. (Ez a negyven, biztos, ennél csak több lehet, de erről nem beszélek, mert az már nagyon brutális.) És azt sem mondom meg, hogy most hány kiló vagyok, mert ahhoz hozzá lehet adni a negyvenet, s attól a számtól rosszul vagyok... :)) Annyit vallok be csupán, hogy min. 40-es BMI-m volt. (Ez így nem olyan durva :)) )

M 2007.07.13. 19:45:29

Rendben, Anti, akkor kóstolgass! Nekem nincs rá szükségem... Ha jól emlékszem, még nem ettél nálam, és így nem is tudod, mit hagytál ki! (Kósolás nélkül...! Hátha még kóstolnám is!:) :P

Vica 2007.07.13. 19:50:17

Érdekes, hogy másnak is ugyanazok a dolgai voltak, mint nekem. Én se álltam rá vagy 10 évig a mérlegre. Aztán az idén tavasszal muszáj volt, orvosi adatgyűjtés miatt... Hát, 40 kiló, sztem rám is vár annyi, na jó, 25%-a már lennt van :-))

M 2007.07.13. 19:50:57

No, de komolyan. Azért, ha valaki fogyni szeretne, jobban teszi - szeirntem - ha inkább rám hallgat, mint Antira ebben a témában. Mivel a kibicnek semmi sem drága. :)))) (Mert mit is gondol Anti a lefogyásról...., na, ugye...?)

M 2007.07.13. 19:54:30

Lazac, nem lehet elégszer mondani, amit írtál!

klikk 2007.07.13. 19:56:59

Elolvastam, majd este visszanézek. Nagyon igaz dolgok.

S (Antal) 2007.07.13. 20:16:46

De nem szeretek egy helyre kettőnél többször kommentelni! Ettem már nálad! Az olyan jellegű étel volt, amit nem kell kostolni. A feleségem szokott, ha kell kostolni. Nem tudom látsz-e rajta egy fölösleges grammot is? Ráadásul a génjei igencsak hajlamosítanák a korpulenciára. Persze ő balettanár, lemozogja. Le ne beszéld a kostolásról! Egyébként minden másban igazad van. A csak egy csoki, fagyi, csak egy falat izé (mik azok a műanyag kerek hajlott lapocskák kevés nagy csicsás csomagolásban, amit még nem ettem?) meg ilyenek. Erről van itt szó!

ametiszt 2007.07.13. 22:25:18

Antal! én nem azért nem kóstolok,mert nereven uralkodok magamon....neeeem,dehogyis...csak látom az étel szinén,érzem az illatán,hogy milyen,egyszerűen nem kell kóstolnom,anélkül is tudom... régen,még fiatalasszony koromban kóstoltam ...mostanra így alakult... azért persze vannak kivételek,mint pl. a mai hagymalekvár...amit ritkábban főzök,azt megkóstolgatom... egyébként meg nem is nassolok,sőt,már konyhamalac sem vagyok,nem eszem meg a gyerekek maradékát,csak hogy ne kelljen kidobni...egyébként azzak rengeteg fölös kalóriához lehet hozzájutni... inkább enyhe kényszerrel kialakítottam náluk,hogy végre már csak annyit vesznek ki a tányérra,amennyit biztosan elfogyasztanak...így nincs maradék... pl. kisebb méretű zsemléket sütök,ami biztosan elfogy,nem marad ,,csak egy falatka"... ehhez hasonló apró trükkök vezetnek lassan oda,hogy le tudjunk szokni a nassolásról

klikk 2007.07.13. 22:41:37

Én sem szoktam kóstolni, mégis sikerül minden. Azt nagyon utálom, amikor valaki belenyúl a kajába a nyálas kanállal másodszor is. Nem szoktam olyan helyen semmit elfogadni, ahol meglátom, hogy beleettek az ételbe. Ilyen vagyok, nekem ez undorító. Most lehet, hogy lesz, aki megvet érte. Nem baj.

S (Antal) 2007.07.13. 23:39:27

Ametiszt, Klikk! Helyes, egyetértek. De ugye van, amit meg kell mégis kostolni! De ez ekkora ügy? Az ételbe beleevés meg szerintem a legtöbb embernek undorító. Természetes, velünkszületett védekezési mód a fertőzésektől. (Valahol a munkásoknak vittek ebédet külső munkahelyre. Az egyik az összes maradékot magának akarta, ezért beleköpött. A társai elverték.)

ametiszt 2007.07.13. 23:42:36

miért lenne ügy? csak beszélgetünk róla... te kóstoláspártiként nyilatkoztál,mi pedig elmondtuk a véleményünket...de nem ügy...

skyppy 2007.07.14. 05:17:13

...egyetértek M-el....most éppen ilyen időszakot élünk ...a gyerekeim kezdték el,hogy ők fogyni akarnak....jó,de napi 3x étkezés,se cola,semmi nasi közben...pont úgy ahogy írtad....és meglepődve tapasztalom,hogy minden gondolatuk az evés körül forog,mit fognak enni...amíg ehettek megkötés nélkül,(megjegyzem eddig se sok a sok evéssel volt a baj,inkább a kevés mozgással)soha nem hallottam tőlük,azóta viszont folyamatosan....de az eredmények igazolnak...és ez erőt ad nekik,hogy folytassák....:-))))...........

M 2007.07.14. 09:43:53

Skyppy, nagyon érdekes, amit írsz. Nézd meg, mit is írtam én ma...! Nem lepnek meg a tapasztalataitok... Majd a mozgásról ís fogok beszélni, mert tényleg nagyon fontos, de még van mondanivalóm evésügyben, ezért még egy ideig erről beszélek. (Sok össeztevője van ennek a problémának, s jönnek majd sorban...) Sok sikert a gyerekeknek!!!.... :))))....

M 2007.07.14. 09:49:40

Klikk, az én szabályaim szerint itt senki nem vethet meg, de még csak meg sem szólhat senikt a véleményéért! Ezért csak bátran mondjad (és a többiek is) amit gondolsz. A beszélgetésnek csak így van itt érteleme... Mindig várom, hogy mit gondolsz arról, amit mondok... Gyere és mondd! :)

Rege Ata 2007.07.14. 10:17:13

Arról nem is beszélve, hogy az embernek a rendszerességgel még az időérzéke IS javul. :-) Ha megszokta, hogy 14 óra körül eszik, akkor később megérzi, mikor van "14 óra körül" - ez saját egyéni tapasztalatom, legalábbis! ;-p És nem kell ahhoz feltétlenül kijelentenie, hogy "naénmostéhesvagyok", mert lehet, hogy csak annyit "érez", hogy valami hibádzik, valami gyanús, valami zavar kissé, stb. ... vagy épp csak annyi jut eszébe, hogy "na, most úgy 14 óra körül lehet" :-)

Rege Ata 2007.07.14. 10:18:26

...és a - nem (túl-súlyosan-keményen) merev - rendszeresség egyébként is jótékony (lehet)! Úgy-e? ;-)

M 2007.07.14. 10:29:59

Ja, ja, ja... Rege, Ata! :)))))

klikk 2007.07.14. 10:36:59

Most az jutott eszembe, számomra is hihetetlen, milyen jól tűrtem a kevesebb ételt. De! Munkából éjszaka 11-kor érek haza, s amint kinyitom a kaput, mint Pavlov kutyája...Igaz, sokkal visszafogottabban, de vacsorázom. Hosszú évek óta így dolgozom, évekig hajnal 2 és 3 közt értem haza. Előtte fárasztó munkát végeztem, követelte a szervezetem a kalóriát. Na mindegy, a lényeg, ez a fogyókúra alatt is így volt, de még egyszer hangsúlyozom, mértékkel, s működött.

Vica 2007.07.14. 20:08:17

Ma kipróbáltam a közbensemmitseeszünk dolgot. Már eleve rosszul indult, mert hajnalban nem bírtam aludni a szúnyogoktól, és aztán meg már 6-kor fájt a gyomrom az éhségtől, nem sikerült kivárni a 8 órát, amikor általában reggelizni szoktam. De legalább az ebéddel megvártam a 12-t, nagy nerhezen :-)) Aztán meg igen lassan jött el az 5 óra. Pedig igyekeztem elfoglani magam... Pont az jött be (egyébként ismerős helyzet), mint skyppy gyerekeinél, folyton a kaján járt az eszem :-(( Pedig azt hittem, ezen a fázison túl vagyok, hiszen nem most kezdtem, és remekül elvoltam a nagyon kevés kajával is. Azért érdekes, általában azt olvastam a különböző fogyókúráknál, hogy ha éhes az ember, ehet pár falat gyümölcsöt, sárgarépát, ilyeneket. Na nem baj, akaraterő-edzésprogramnak jó :-)) Meg különben is elfogyott már a cseresznye, rendes szilva meg még nincs, a kísértés gyengült :-))

margit2 2007.07.14. 21:15:25

Szóval a szakácsoknál is előírás, hogy meg kell kóstolni az ételt, még le is van szabályozva hogyan! Tiszta kanállal, és természetesen azzal a kanállal újra nem kóstolhat! %wink%

Vica 2007.07.14. 21:37:30

Ha már annyit beszélünk kóstolásról... Nemrég voltam egy ballagási "bankett"-félén, amolyan lakodalmas-főzőasszony-családtagok megoldásban. A húsleves kóstolását néztem végig, aztán nem ettem belőle... A fő-főzőasszony belemerített a kondérba egy evőkanalat, kóstolt, aztán megtörölte a kötényében és letette a hokedlire, igaz, kistányérra. Pár perccel később a vendéglátó háziasszony felkapja ugyanazt a kanalat, és ő is merít, kóstol. Én meg gyorsan elmentem onnan a vendégek közé...

margit2 2007.07.14. 21:56:53

Ebből én sem ettem volna...

szepy 2007.07.14. 22:40:23

Háát gyerekek! Akkor én már meg sem merek szólalni a témával kapcsolatban. Én most jöttem el egy egészen szinvonalas kifőzdéből, vagy falatozóból, ki-hogy hívja........és láttam a kóstolást. Valóban tiszta kanalat vesznek, de itt többen is megkóstolták az ételt egymás után, UGYANAZZAL a kanállal. Sajnos nagyon sok dolgot nem tud az ember amíg nem látja a szemével. Én is sokmindenre csak most jöttem rá, amikor itt dolgoztam. A 11 hónap vendéglátózás elég volt arra, hogy bizalmatlan legyek a fasírtokkal, a sült hekkel. Én csak a pultba dolgoztam, de láttam hogy öntenek össze 2 féle levest, és nevezik el máshogy, csak azért hogy ne legyen maradék. Ilyen raguleves, olyan raguleves.......és kész az újjabb raguleves. Hmmmm.....eddig sem ettem ilyen helyen, ezután meg pláne nem fogok. Külömben itthon kóstolni én sem szoktam, mert a közel 20 év, mióta gondoskodom a családomról, adott elég tapasztalatot, hogy ránézésre főzök. Illat, állag.....nekem szinte minden esetben elég. Akkor előfordul, mikor vendégek jönnek, és p.l. a húslevesnél biztosra akarok menni, akkor megkóstolom, elég sós-e . De van hogy így is sótlan, mert én inkább sótlanúl főzök. Szép estét kedves M!

S (Antal) 2007.07.15. 00:01:18

Pffff! Meggyőztetek! Ne kostoljatok!

szepy 2007.07.15. 10:02:24

Antal! :-))))))))))))))))))))))))))

manka 2007.07.15. 20:37:46

nekem a legnehezebb a végervényes elhetározás.Csak ne lennék olyan elnézö magammal, az idövel és a térrel

M 2007.07.15. 22:24:36

Kedves Manka! Örülök, hogy jöttél! Igen, az elhatározás nagyon nehéz. Erős miért-re van hozzá szükség.
süti beállítások módosítása