Ne menj el szó nélkül!

 

 

Mennyiség helyett minőség

 

Akkor is hizlalhat, ha rosszul esik. Ha megadjuk a módját, könnyebb kevesebbet enni.

 

Az egyik legfontosabb tapasztalatomat és tanácsomat a súlycsökkentő programban a „mennyiség helyett minőség” mottóval foglalhatnánk össze. Sokkal lényesebb, mint gondolnánk, hogy mindig mindenből lehetőségeink szerint a legjobbat válasszuk. Ha evésről van szó, a legjobb táplálékokat. Azzá válunk, amit eszünk – állítják sokan. Hát van is benne valami. Soha ne együnk meg valamit csak azért, hogy ne maradjon, hogy ki ne kelljen dobni, vagy azért, hogy valaki meg ne sértődjön. Nem könnyű tanács ez, főként a családanyáknak, úgy hozzászokunk az évek során, hogy már észre sem vesszük, mikor bekapunk egy-két ilyen szükségtelen falatot.

Az öntudatlan evést sikerrel kiküszöbölhetjük úgy, hogy mindig adjuk meg az étkezés módját. Az étkezést helyezzük vissza eredeti rangjába. Soha ne együnk állva, kapkodva, rossz körülmények között, utcán, járművön stb.

A hagyományos kultúrákban az étkezés ünnepszerű tevékenység volt. Az emberek összejöttek a hozzátartozóikkal, a családtagjaikkal, a velük együtt dolgozókkal, és az arra rendelt időben a megfelelő, szinte rituális cselekedetek között fogyasztották el a táplálékot. Még az én nagyszüleimnél is elképzelhetetlen volt, hogy összevissza együnk. Nem lehetett csak úgy bemenni a spájzba és nassolni valamit. Enni evésidőben lehetett. Akkor, amikor a terített asztal köré gyűlt a család, és elhangzott az asztali áldás. Ezek a körülmények csak látszólag formalitások. Ha jobban belegondolunk, így az ételfogyasztásnak rangja van. Ez a szokásrend teljesen kizárja a nassolást, de még a zabálásnak is kisebb az esélye, ha megvan az étkezés méltósága. Természetes igénye ez az embernek, és meg is jelenik napjainkban új, a haute cuisine (nagyon magas minőségű szinte művészi fokra fejlesztett francia ételkészítési, étkezési stílus) és a „slow food” (a gyorséttermeket ellenző, azzal szembe helyezkedő étkezési mozgalom) szokásának terjedése nyomán.

Szerző: empszi  2007.08.06. 06:50 5 komment

Címkék: m minőség

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr855913717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazac 2007.08.06. 13:24:03

Ebben maximálisan egyetértünk. Az evésnek meg kell adni a módját. A volt férjem állva evett a konyhában...ezzel igencsak ki tudott idegelni. Én megterítek, pedig legtöbbször egyedül eszek, és gusztusosan tálalok még saját magamnak is. Egyénként imádok főzni, ezért a barátnőim csodálnak is.:) Tegnap vendégéségben voltunk, de ott is én főztem, mert szeretek alkotni. Szeretek szépen megterített asztalhoz ülni.....még túrán is igyekszünk a lehetőségekhez képest, még ott sem konzervdobozból eszünk. Piros kockás kis abroszt terítünk le, akát a fölrdre is, szalvétát teszünk....szóval igyexünk.:)

ametiszt 2007.08.06. 17:32:15

mi is megterítünk,virág,yertya az asztalon...és együtt étkezünk... és igen,a piknikre is elvisszük a kék kockás abroszt,és a kirándulós étkészletet,poharakat... szeretem,ha szép az asztal...öröm leülni mellé...

margit2 2007.08.06. 18:13:45

Igen, az biztos, hogy sokkal jobb úgy étkezni, ha szépen terítve, és együtt van a család. Én is nagyon szeretem! %wink%

marisom 2007.08.07. 06:01:58

én is így szeretem. Kellemes napot!

Ircsike 2007.08.07. 07:27:45

Vidam, szep napot Neked!:)
süti beállítások módosítása