Mit szólsz hozzá? 

 

 

Úti jegyzetek

 

Életünk fontos eseményeit érdemes dokumentálni. Ha elindulunk az M útján, akkor hasznos lesz, ha bizonyos dolgokat le is írunk.

 
Az első, amit javaslok, hogy írjuk fel az induló adatainkat, hogy később büszkék lehessünk magunkra. Lehet egy Innen indultam lapunk. Készíttethetünk magunkról fényképeket és videó felvételeket is. De ne profikat kérjünk meg erre. Ha a nyers valóságra vagyunk kíváncsiak, akkor a gyerek és a mobiltelefon is megteszi. Ha igazán tudni akarjuk, hogy hogyan nézünk ki a fáradt hétköznapokban, a beállítatlan, megkomponálatlan helyzetekben, rossz megvilágításban, előnytelen környezetben, éppen úgy, ahogy a szürke hétköznapjainkat éljük, akkor ez a legjobb tükör. Egy-egy ilyen felvétel akár a végső elhatározáshoz is hozzásegíthet, hogy elinduljunk az M pszichowellness útikalauzával.

És ha elindulunk, akad egyéb hasznos teendőnk is. Az M ugyanis azt ajánlja, hogy kezdjük táplálkozási naplót vezetni. Hívjuk ezt itt Körözőlevélnek, hiszen „tettest” keresünk. Azt a „bűnelkövetőt”, azt a rejtett, sokszor a lelkünk legmélyén rejlő okot, ami bennünket a túlevésre hajszol. Lehet ez a Körözőlevél például egy táblázat. Írjuk fel az időpontokat, amikor ettünk, vagy erős evési késztetést éreztünk. Azt is jegyezzük fel, hogy mit ettünk, ha ettünk, vagy, hogy evésidőn kívül legyőztük–e a kísértést. Nagyon hasznos feljegyezni azt, hogy mi késztetett az evésre. Mit éreztünk az adott helyzetben éhségen kívül (dühöt, félelmet, unalmat, zavart… )? És mit éreztünk evés után, vagy akkor, ha sikerült kiállnunk a próbát, és az erős késztetés ellenére sem ettünk evésidőn kívül.

A harmadik fontos jegyzetelni valónk a heti grafikon. Meséltem róla, hogy nálam mennyire bevált, hogy alkottam egy mérőszámot a sok helyen mért körméreteim és a súlyom számait összeadva. Ez a se nem kiló se nem centi számnak valamelyik összetevője egészen biztos, hogy csökken egy hét alatt, ha betartjuk az étkezési időket, az ételtársításra figyelő étkezést, és még mozgunk is naponta kétszer tizenöt perccel többet, mint azelőtt. Nagyon jó pillanata a hétnek, amikor elérkezik a grafikonrajzolás ideje, és lefelé húzhatjuk a vonalat. Ha viszont húzódozunk attól, hogy megcsináljuk a heti mérésünket, azt vegyük figyelmeztető jelnek, hogy valami nincs egészen rendben a célkövetésünkkel. Mert öntudatlanul tudjuk, hogy hogyan is alakulna az a grafikon, s csak akkor esik nehezünkre megtenni, ha nem volna kedvünkre való az eredmény. De még ekkor is érdemes szembenézni a tényekkel. Minden új nap, minden új hét új lehetőségeket hordoz. És sokkal könnyebb visszafordulni, ha még csak keveset mentünk a rossz úton.

Szerző: empszi  2007.08.12. 07:07 16 komment

Címkék: m grafikon indulóadatok körözőlevél

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr705913707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vica 2007.08.12. 07:22:03

Jujjj... Tényleg nem hagysz egy morzsányi esélyt sem az önbecsapásnak... Na, akkor mától elkezdem ezt (is). Az eddigiekből úgy tűnik, vérbeli pedagógus vagy, nem "csak" tanár (amivel persze semmi baj sincs általában, de azért jobb lenne, ha többen volnátok), és igazán sajnálom, hogy az én gyerekemnek nem jutott ilyen osztályfőnök. Nem, nincs vele semmi baj, rendes, okos, stb. fiú, csak mégis más emlékei volnának a suliról.

Lazac 2007.08.12. 07:25:29

Amikor a diétám tartott, mindig alig vártam a 2. hét végét amikor mérlegre állhattam, és elővehetem a centit. Boldog várakozás volt, mert TUDTAM, hogy kevesebb leszek. Mostanában, amikor úgy "elszalad" velem a ló, akkor "nemszeretem" érzéssel megyek a mérleg felé, mert tudom, sokkal többet fog mutatni, mint amit látni szeretnék. Ez a hónap most nekem a kísérleti hónap....szeptember 1-től szeretném kezdeni az "utazást". Addig is figyelem magam, és jegyzetelek....érdekes dolgokra jöttem már rá, és ez egy jobb önismerethez vezet. Én nem a 90 napost csinálom, de ezt már megbeszéltük a múltkor. Nekem jobban bejön a megszokott...

klikk 2007.08.12. 09:09:47

Szeptemberben én is tervezek egy villám-kúrát, mert már csak kb. 3 kiló van, amit szeretnék leadni. Most vigyázo, nehogy 5 legye. %lol%

margit2 2007.08.12. 12:58:23

Igen, a grafikonnal lehet a legjobban "sakkban" tartani magunkat! %wink%

Vica 2007.08.12. 17:52:30

Hát én felírtam, rémség (mármint a kiinduló). Igazán kíváncsi vagyok, milyen leszek köröskörül 20 centivel kevesebben? És akkor még mindig épp a normális BMI felső határán leszek... Fénykép nem kell, van a barátnőmnél tavaly nyárról, az jó kiindulásnak. Azért furcsa, én a tükörben sose láttam magam ENNYIRE kövérnek, meg nem is éreztem. Tudom, a megszokás...

kiezem 2007.08.12. 22:42:18

M! Tobbek kozott nem egszeen ertem ezt a kormeretes-tomegszamos osszegu grafikont ! :( nagyon buta vagyok? HELP , pls!!

Ircsike 2007.08.13. 05:27:15

Nekem is itt a helyem a grafokonrajzolo, egymast segito, remek csapatban!:) Meg az is elofordulhat, hogy ismet viselni fogom a kinott ruhaimat!:D Szep napot es kellemes hetet kivanok Neked!:)

M 2007.08.13. 07:36:09

Kiezem! A 2007-07-22 14:01 vasárnapi bejegyzésben, 29. állomás, ahol a gyík képe van, ott írok erről. Az a lényege, hogy mindenképpen célszerűnek tartom, hogy mérhető számokban is nyomonkövessük a változást. Ehhez viszont kevés a mérleg. A centi jobb. Minél több olyan helyen mérjük meg magunkat centivel, ahol változhat a körméretünk, annál jobb, de azért a mérleg is maradjon. Így egy csomó számot kapunk. Ez nehezen kezelhető. Azért találtam ki, hogy összeadom ezeket a számokat, és kapok egy számot, ez se nem centi se nem kiló, hanem egy mérőszám. Mindegy mekkora ez. ez egy szám, ez csak nekem jelent valamit. A következő héten megmérem ugyanezeket a dolgokat, ugyanúgy összeadom a azokat, és az előző heti számommal hasonlítom össze. Ha betartom az elhatározásaimat, akkor vagy a súlyom, vagy valamelyik körméretem biztos, hogy csökken egy hét alatt, így ha összeadom, belőlük kapott szám is kisebb lesz. S ezekből a heti mérőszámokból rajzolhatunk grafikont, ami így lefelé fog mutatni, s ezt nagyon jó látni hetente.

M 2007.08.13. 07:53:48

Vica! Köszönöm. Én úgy szeretek csinálni valamit, hogy van is eredménye. Akkor meg tényleg rendesen kell csinálni. :)

M 2007.08.13. 07:57:21

Lazac, az a lényeg, hogy "rád legyen szabva", akkor hatékony - szerintem. Hiszen nem vagyunk büntetésben.

M 2007.08.13. 07:59:23

Klikk, várom a tapasztalatokat.

M 2007.08.13. 08:01:45

Margit! Még a végén Te is kedvet kapsz... :D :D :D

M 2007.08.13. 08:03:17

Ircsike! Csak gyere! Biztos vannak nagyon szép régi ruháid! :)

kiezem 2007.08.13. 19:51:22

M! KOSZONOM! Bevallom, en is igy gondoltam valahogy, de nem voltam abban biztos, h. osszeadom v. megszorzom a szamokat (es ez utobbi eseteben mit mivel, merthogy hatalmas szam jonne ki, ha mindent mindennel) ... :) Ez a grafikon valoban remek otlet!! en eddigi fogyokora(i)m alatt "csak" a centiket (mell, derek, csipo, comb folul, comb alul, kar folul, kar alul), illetve a kilot irtam heti rendszerességgel, es mindig orommel toltott el, ha az elozo hetinel kisebb ertekkel birtak a szamok. am ha nem valtoztak, vagy valamelyik nagyobb lett, merhetetlen elkeseredes lett rajtam urra. HURRA, h. most elkezdem.. majd..., ha.... erzek akkora erot magamban, h. meg tudom csinalni! Addig is -- erot es tapasztalatot gyujteni --ide jarok olvasni Teged! :) Amint elkezdtem, szolok, es termeszetesen beszamolok az eredmenyrol! NAGYON ORULOK, h. rad bukkantam! :)
süti beállítások módosítása