Hozzászólás, kérdés?

 

 

Művigyor helyett

 

Van itt még néhány kényes kérdés az út elején. Például az, hogy „Félig üres a pohár vagy félig televan?” Azaz pesszimistán, borúlátóan vagy optimistán, derűlátóan indulunk-e?

 

Azok közül, akik hallották már a pozitív gondolkodás kifejezést sokaknak a porcelánfoggal mosolygó amerikai figura jut eszébe, s büszke európaiként már a szó hallatára is vágunk egy savanyú képet. Pedig nem jól tesszük. Nem mondhatok mást, gondolkozzunk logikusan! (Ha már a pozitív így elsőre nem megy.) Mi gátol meg abban, hogy a bennünket körülvevő dolgok közül a kellemesebbekre figyeljek inkább? Elegánsabb dolog, ha problémáim vannak? Már arra gondolni sem merek, hogy problémák nélkül kevesebb lenne a kifogás, hogy miért nincs akkora teljesítmény, amekkorát elvár…, elvárok, elvárnak…, ki is? És ugye, nem a problémák adnak keretet az életünknek, hanem az értelmes céljaink? A célok eléréshez pedig azért mégiscsak jobb pozitívan hozzáállni. Ha arra fogadok, hogy nem tudom megcsinálni, hát nyerni fogok- a fogadásban, és az életemben?

A pozitív gondolkodást, mint egy egyszerű, hétköznapi fogalmat használom, amit mindenki elsajátíthat, nem valami varázsmódszerről beszélek, amiről már egy csomó könyvet írtak. Annyi az egész, hogy mi magunk döntünk arról, hogy egy dologhoz bizakodóan vagy eleve kétkedve állunk-e hozzá. Gondoljunk arra, hogy bármit szebbnek, jobbnak kedvesebbnek érzünk, ha egy általunk szeretett személytől származik. De még a szép, a jó, a finom dolgokat is képesek vagyunk undorítónak látni, ha egy utált személyhez van közük.

Tény, hogy egyszerre csak egy dologra tudunk gondolni. (Ha ezt másként hiszik, akkor tévednek, amit esetleg úgy érzékelünk, hogy több dologra figyelünk egyszerre, az valójában az, hogy hihetetlen sebességgel cikáznak a gondolataink a különböző dolgok között. Ezért, ha fegyelmezetten képesek vagyunk egy dologra koncentrálni, akkor a pozitív gondolatainkkal kiszoríthatjuk a negatívakat. Szó sincs róla, hogy valamiféle műmosoly-érzésre akarok most bárkit is rávenni. Viszont az tény, hogy egy átlagos napon hasonló mennyiségű kellemes dolog történik velünk, mint amennyi kellemetlen. Attól függ, hogy melyek elé nézünk várakozással. Amelyekre számítunk, figyelünk, amelyeket számon tartunk, azt érezzük többnek. Emlékszünk még a GULAG-ot megjárt öregúr stratégiájára? Ez a hozzáállás még ott is működött. De azért ne hasonítsuk mai életünket azokhoz az időkhöz, bármilyen nehézségein is vannak.

Szerző: empszi  2007.08.13. 07:01 10 komment

Címkék: m optimizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr465913706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazac 2007.08.13. 08:02:57

Asszem pozitivan gondolkodom. Legalábbis a barátnőpim szerint olyan vagyok, mint a mesterséges napsütés.:)

M 2007.08.13. 08:04:14

Én is így látom. :)

klikk 2007.08.13. 09:13:07

Azt hiszem, művigyorral kezdtem. Lassan igazi lett. :-)

Lazac 2007.08.13. 10:21:33

M! *nagyon megöleli barátnőjét* :)

Vica 2007.08.13. 17:00:28

Nekem is régi mániám a pozitív gondolkodás, igyekszem is elérni, hogy mindig találjak valami kellemeset (olykor persze nem megy...) Van is erről a szemléletmódról egy nagyon aranyos gyerekkönyv: Eleanor Porter: Az élet játéka. Nagyon tudom ajánlani mindenkinek :- )) A műmosolyról: évekkel ezelőtt láttam a postán egy nagyon jól megfogalmazott felhívás-félét, az ügyfeleknek szólt, hogy próbáljanak mosolyogni az ügyintézőkre. Sokszor eszmebe jut, és RÁMOSOLYGOK arra, akivel dolgom van. Ő pedig visszamosolyog többnyire, és így általában sokkal sikeresebben el lehet intézni valamit. A másik: a régi mukahelyemen volt egyszer egy tréning, aholis az instruktor elmesélte, hogy a sikerességet elő lehet idázni úgy is, ha reggelenként 5 percet az ember rászán, és a fürdőszoba tükörben gyakorolja: ma jó napom lesz, minden sikerülni fog, öröm ér, én vagyok a legjobb, ilyeneket. Ugyan nem próbáltam ki, de amikor a reggeli szükségletek beprogramozásáról volt szó, eszmebe jutott ez is, hiszen hasonló önszuggesztiónak tűnik számomra. Szerintem is egy idő után igazivá válik a műmosoly.

margit2 2007.08.13. 21:00:24

Bizony a pozitív gondolkodás átsegít a nehézségeken. %wink%

eipi-1 2007.08.14. 01:17:17

Itthon nálunk mindenki (főképp anyukám) pesszimista... sajnos még talán a pesszimista is optimistább szó annál, mint amilyen anyu... Próbálom én megváltoztatni, de itt nálunk egy kis faluban mindenki hasonlóan gondolkodik sajnos. Én is valahogy így keztem. Nekem a vallásos élet segített sokat abban, hogy ne maradjak ilyen borúlátó. Az ifjúsági találkozók, meg ehhez hasonló dolgok nagyon sokat tudnak adni. Amikor olyan emberekkel veszi körül magát az ember, akikkel/akikért érdemes élni, így van mindig miért örülni. Én pedig csak ilyen emberekkel veszem körül magam! Szerencsére sokkal több ilyen ember van, mint azt sokan gondolnák!

Ircsike 2007.08.14. 06:22:13

A pozitiv gondolkodasnak es az oszinte mosolynak varazsereje van.:) Madarcsicsergos, napsuteses, kellemes, szep napot!:)

M 2007.08.14. 08:23:46

Köszönöm a megerősítéseket.

M 2007.08.14. 08:36:15

eipi-1, tudom, miről beszélsz. A mi falunk sem sokkal nagyobb, és nincs is olyan messze a tiédhez. Nagyszerű, hogy sikerült megtalálnod a kivezető utat. A saját szempontodon túl azért is, mert ha valami használhat, az a jó példa. Az a tapasztalatom, hogy a negatívumokat nem lehet csak úgy leradírozni, megszüntetni, mert az nem lehet, hogy valahol SEMMI legyen (nem tudom, mit mond erről a fizika  ). A megoldást csak abban látom, hogy a rossz dolgokat jókkal kell „kiszorítani”. Ahogy a gyerekek esetében is elég reménytelen törekvés, attól várni, hogy „megjavuljon” a gyerek, hogy csak azt mondom meg neki, hogy mit NE csináljon. Igazi eredmény csak ott várható, ha tudok valamit adni ahelyett, amit ő kigondolt magának.
süti beállítások módosítása