Kilátás a konyhaablakból

Lement a nap, s ezzel megkezdődött az advent. Ma is gyönyörű volt a naplemente. Olyasmi, mint ezen a képen, bár ez nem ma készült, hanem talán tavaly ilyenkor. (Nincs itthon digitális fényképező most, ezért nincsenek friss képek.)

Meggyújtottam az első gyertyát az adventi koszorún. Ez olyan reményteli pillanat, amikor az a pici gyertyaláng jelzi, hogy a sötétség nem uralkodhat rajtunk.

Ezen a hétvégén Ferenc fiam van itthon. Ebből az következik, hogy nagyobb mennyiségű és tartalmasabb ételek készülnek. Például sós kalács és kocsonya –hogy csak kettőt említsek a nem éppen reformkonyhás felhozatalból.

Gyerekkoromban a Mamánál minden második pénteken sós kalács volt az ebéd bablevessel. A másik pénteken meg kifőtt tészta szintén bablevessel. A sós kalács tésztája egyszerű kelt tészta tejjel dagasztva. Készülhet belőle apró sós fonott kalács, lapitus, szalonnás lepény, de édes lepények is, mint pl a szilvadzsemes-mákos keszőcés lepény. A lapitus egyszerű parasztétel. A kalácstésztát kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, zsírral megkenni, sózni, borsozni, s a két szélét úgy felhajtani, hogy középen összeérjen. Tehát a tészta így duplán van, s középen a sós-borsos réteg. (A legjobb ehhez a kacsazsír, de az nincs mostanában, de libazsírt lehet venni a boltban) A kis fonott kalácsok kétágú „fonással” készülnek. Ez inkább sodrás, olyan, mint sok fonal sodrása. A lapitus, a keszőcés lepény, a szalonnáslepény a Pozsony megyei Takosnyfalván élt nagyanyám hagyatéka. A kisfonott, a kalácsmadár, a nagykalács ugyanabból a tésztából a zentai származású mamámtól tanult tudomány.

Szerző: empszi  2007.12.01. 17:27 12 komment

Címkék: én

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr1005913621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blue Ocean 2007.12.01. 20:16:45

Nálunk tegnap készült el az adventi koszorú, a lányom csinálta.:-) Szép estéd legyen!:-) Ölellek!

klikk 2007.12.01. 20:19:23

Sose volt még adventi koszorúm, most sincs. Így alakult.

Tilly 2007.12.01. 22:16:08

Kalácsraéhesen csodál:) - pedig nem kell neki a kalória, már rajta a télitartalék:)) -

Gabi 2007.12.02. 09:55:20

Nagyon szép a kilátásod. A kalácsokról a gyerekkorom jutott eszembe, hiszen a nagymamám hasonlókat sütött.

margit2 2007.12.02. 16:01:00

Szia M! Akkor ma Ti is ünnepelhettek a Fiaddal! BOLDOG NÉVNAPOT kíánok én is Neki! Mi is ünnepeltünk ma! (Van sós tallér, és kocsonyánk is!) %wink%

S (Antal) 2007.12.02. 21:17:56

1. Én is boldog névnapot kívánok! 2. Ezt a naplementét én is láttam a Te szent hegyeden túlról. 3. A kalács változatok klasszak! Ki fogjuk próbálni.

M 2007.12.03. 13:31:32

Köszönöm a jókívánságokat (Ferenc nevében is), és viszont kívánom kedves Ferenc nevű olvasóimnak, vagy olvasóim hozzátartozóinak :) . Valamint örömmel nyugtázom a dicséreteket! :)

eszsara 2008.02.29. 15:08:05

Ennek a sós kalácsnak keresem a receptjét már nagyon régóta, mert én sajnos nem voltam elég szemfüles a nagyanyámtól följegyezni. Le tudnád írni nekem? Előre is köszönöm!!!

M 2008.02.29. 20:05:19

Sós kalács eszsarának 1kg liszt, 8 dl tej, 3 dkg élesztő. 1 kiskanál cukor az élesztő felfuttatásához. Kb. tyúktojásnyi vaj (esetleg zsír vagy margarin), 2 kk só. Tojás a kenéshez. Esetleg só, köménymag a kiskalácsokra.) Az alapanyagok legalább szobahőmérsékletűek legyenek. De én egy kicsit meg szoktam langyosítani a tejet, nem csak azt a bögrényi mennyiséget, melyben az élesztőt felfuttatom, hanem a többit is. (Télen a lisztet is időben kihozom a spájzból.) Az (átszitált) lisztet beleteszem egy jó nagy tálba. (Az átszitálásnak az az értelme, hogy fellazítja a lisztet.) a közepe „krátert „csinálok, beleöntöm a felfuttatott élesztőt, a sót a tál széle felé szóróm, hogy ne érintkezzen közvetlenül a felfuttatott élesztővel. Összekeverem az alapanyagokat, s folyamatosan adom hozzá a többi tejet. Közben már dagasztom. (Én kézzel dagasztok, de persze lehet géppel is. ) Mikor már összeállt a tészta, akkor dagasztom bele a vajat (vagy a margarint vagy a zsírt). Addig dagasztom, míg szép sima lesz a tészta.. Akkor végül meghintem liszttel, és letakarom tiszta abrosszal, s meleg helyre teszem kelni. Kb. bő óra alatt kel meg. Akkor jön a formázás. Hétköznapokon apró sóskalácsot sütök leggyakrabban. Kis cipókra osztom a tésztát. Mindig félbe, majd újra félbe. Mikor kb. egy számítógépes egér térfogatához hasonló méretű daraboknál tartok, akkor kisodrom kb. (vastagabb) hüvelykujjnyi vastagságú „kukaccᔠa tésztát, a két végét ellentétes irányba megsodrom, s ha felemelem, akkor összesodródik. (Olyan sodrás ez, ahogy a fonalak is meg vannak sodorva.) Kivajazott tepsibe rakom a kis kalácsokat helyet hagyva a növekedésre. Megkenem őket felvert tojással, majd sóval és köménymaggal is megszórom. Még egy kicsit hagyom kelni. Majd megsütöm. Ebből a tésztából karácsonykor koszorú formájú, duplafonatú „nagykalácsot” sütök. Húsvétkor hosszúkás duplafonású nagykalács lesz belőle (vastagabb fonatokkal). Hétköznapokon ebből a tésztából készül a lapítus, a szalonnáslepény, de lehet édes kelt alapja is, mint pl. a keszőcés lepényé is. Ha akarod egyszer ezeket is leírom, de már túl hosszú lett a szövegem.

eszsara 2008.03.01. 07:37:00

Nagyon köszönöm!!! Már készül is :) Majd írok milyen lett...

eszsara 2008.03.01. 20:13:15

Még1x kösznöm a receptet meg az ötleteket, asszem sokszor kipróbálom még, nagyon finom lett. Habár bevallom azért én tettem a tésztába 1 tojássárgáját még :)

M 2008.03.01. 20:22:28

Igen, van, aki tesz bele azt is, attól csak jobb lehet. Örülök, hogy ízlett. Gyere márskor is hozzám, s írj néha, hogy itt voltál. Örülök a látogatóknak. :)
süti beállítások módosítása