„Én nem ilyennek képzeltem a rendet”

Nagyon mély húrokat pendített meg bennem ez a temetés. Túl azon, hogy meghalt Sanyi bácsi, az unokái egyetlen igazi támasza, és majd megszakadt a szívem, ahogy láttam a gyászoló riadt kisfiúkat. Bár már ez önmagában is elég lett volna. De ha őszinte vagyok, nem Sanyi bácsiért folytak elsősorban a könnyeim, mert hát ez az élet rendje: születünk, élünk, meghalunk. A fiúk sorsa már sokkal súlyosabb kérdés, de ami még ennél is megrázóbb volt, az a falu. Nem tudtam szabadulni József Attila soraitól:

„És az országban a törékeny falvak
– anyám ott született –
az eleven jog fájáról lehulltak,
mint itt e levelek
s ha rájuk hág a felnőtt balszerencse,
mind megcsörren, hogy nyomorát jelentse
s elporlik, szétpereg.”

Azt hiszem, aki nem járt még ilyen pici, Isten háta mögötti helyen, az nem tudja, miről beszélek. Háromszáz lélek. Olyan - szinte romos - házak, melyek hatvan-hetven évvel ezelőtt még tehetős gazdáké voltak, de azóta legfeljebb csak átmeszelték őket néhányszor. Az iskola a hetvenes években megszűnt. Azóta járnak át a szomszéd faluba (ide Egerágra) a gyerekek iskolába, még másik két hasonló sorsú falu gyerekeivel egyetemben. De ki tudja, meddig? Ha itt is megszűnik az iskola, Egerág is beáll a haldokló települések sorába. S hány ilyen falu van még, és ezekben hány reménytelen sorsú, jobbra érdemes ember… Néhány éve még nagy naivan azt hittem, hogy lehet segíteni, hogy épüljön ez a vidék, s ne pusztuljon. Amit tudtam, megtettem, nekem nem sikerült… Bár lehetett volna, ha… De széllel szembe nem lehet… Nincs hozzá elég tehetségem, hogy leírjam azt a fájdalmas, keserű dühöt, ami a pusztulást látva átjárt ott a temetésen, és jobban megdermesztett, mint a februári nyirkosság.

Szerző: empszi  2008.02.05. 17:37 7 komment

Címkék: én

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr855913559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S (Antal) 2008.02.05. 18:36:24

Adorjás, Sámod, Kisszentmárton, Baranyahidcvég, Kórós, Cún, Szaporca, Rádfalva, Drávacsepely, Márfa, Szava, Matty, Kistapolca, és tovább vég nélkül. A falvak eleven élőlények. Életciklusuk van, mozognak, anyagcseréjük van, szaporodnak, meghalnak, örülnek és szomorkodnak. Ezek most betegek, lehet meg is öli őket a beléjük oltott különös kór. De ne hidd, hogy a túlélésre ítélt "nem nemperspektívikusabb" társaik egészségesebb. Mikor nem a táj és a szerves kultúra dönti el a fejlődés irányát, módját, hanem a technokraták "szakvéleménye", az ugyanolyanná lesz, mint mikor egy hasonló élő szervezet, az emberé rákos lesz.

M 2008.02.05. 18:42:10

Anti, tudod, melyik falu és melyik Sanyi bácsi?

Tilly 2008.02.05. 19:02:46

ahogy írod mégis szívhez szól:) mi lesz a gyerekekkel?

M 2008.02.05. 19:31:44

Hát, Tilly, nem tudom... Van egy nagyon beteg anyjuk (alkoholista, súlyos stádium), s egy nagymama.... Nem is akarom leírni, hogy mi lehet, akármilyen a helyzet, mégis otthon a legjobb nekik.

Vica 2008.02.06. 21:25:45

Kedves M, sajnos abban nem igazán tudok egyet érteni, hogy otthon a legjobb nekik. Legfeljebb csak annyiban, hogy nincs más, jobb hely. Nagyon kellene a jelenleginél sokkal jobb családsegítő szolgálat, normális bentlakásos iskolák (ahhoz hasonlóak, mint az angol magániskolák), megbízható nevelőszülői hálózat, stb. Biztosan nincs megfelelő rokonság? Nagynéni, nagybácsi, stb, aki tudna segíteni legalább átmenetileg?

ANIKÓ 2008.10.13. 03:06:27

Erről eszembe jutott valami.Jártam egy ugyanilyen helyen temetésen.Itt Szerbia területén,ahol élek,Vajdaságban. Bánátban dolgoztam,és kolléganőm apja eltávozott az élők világából.Az egész temetés, máig valami rémség-emlékeket idéz bennem.Ősz, sár,romos ,kihalt falu,dohos-egykor jólétben élők házai,de itt már mindenki feladta-tehát még csak a tisztaság,rendezettség látszatát sem akarták kelteni-arra sem maradt erejük. Ami a legmegdöbbentőbb volt, a halottat,ill. a koporsót feldobták egy koszos, sáros traktorra, a szemetet sem söpörték le róla, és igy mentünk a szintén sáros, járhatatlan temetőbe-a traktor után, gyalog.Olyan méltatlan helyzet volt(a halottnak), talán jobban esett volna ha beállunk ,és kézben visszük a koporsót.Hihetetlen körülmények közt élnek emberek. Egyedüli pozitiv élmény,a keritések tetején burjánzó kőrózsa volt.Igyekeztem csak arra nézni, húsosak, buják voltak, mit sem törődve a körülöttük lévő pusztulással.Ők élni akartak, és sikerült nekik.Ellentétben a depressziós, reményvesztett faluval. De ki tehet erről? Talán csak a falu lakossága.Ha összefognának,saját erőből is létrehozhatnának valami jobbat.Csak önkéntes munkával, anyagi befektetés nélkül. Ami baj,hogy a fiatalok elmenekülnek onnan, az öregeknek viszont már nincs erejük erre. Mi lett végül a gyermekek sorsa?

M 2008.10.15. 19:02:34

Kedves Anikó, örülök, hogy jöttél. Igen megrázó, amit írsz. A gyerekek most az apjukkal vannak, aki rendesen gondoskodik róluk, bár albérletben lakik. (Az anyjuk tartósan kórházban van.)
süti beállítások módosítása