Hova rohanunk?

„Időhiány, sajnos ezzel küszködik mindenki”. Ezt a mondatot írta a tegnapi bejegyzésemhez Marisom. Reggel óta azon gondolkozom, hogy vajon miért van ez így. Hogyan alakul ez ki, és ki tehet róla? Sokat akar a szarka…? Többet akarunk, mint amennyi normális mennyiségű munkával járna? És miért akarunk többet, és miből? Mi lenne, ha kevesebb lenne? Túlzottan el vagyunk kényelmesedve? Rossz a munkamegosztás? Sokszor gondoltam rá, hogy nyugaton, aki eljár dolgozni, van háztartási alkalmazottja. Nem azért, mert nekem büdös a kétkezi munka. Hanem, hogy másnak is jusson. Amikor elbocsátották tőlünk az egyik takarítónőt – létszámleépítés miatt – mennyire jó lett volna neki is, nekem is, ha azt mondhattam volna, hogy akkor dolgozzon nálam. Egy ekkora házban lenne napi nyolcórányi munka is. Itt jobban rendben lennének a dolgok, talán még magamra is maradna időm, s neki meg lenne állása. No, persze az az álmok kategóriája.

Szerző: empszi  2008.04.17. 17:34 9 komment

Címkék: én

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr765913503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szonika 2008.04.17. 18:00:13

Azt mondják, a jövőben az IDŐ lesz a legfőbb érték. Ahogy valaha a föld-állat-tőke, most épp az információ volt/van. Nem tudom ki mondja, meg hol, de ezt mondják. Az lesz a "leggazdagabb", akinek a legtöbb ideje lesz. És egyre inkább...

Aranyhal 2008.04.17. 20:34:43

sajnos mi még nem tartunk itt, marad a munka utáni otthoni műszak...állandó körforgásban.

M 2008.04.17. 21:45:30

Szonika, nagyon érdekes, amit mondasz. még nem hallottam, de elgondolkodtató. Aranyhal, kár, de rágyúrok változásra. :)

skyppy 2008.04.18. 06:19:40

..jó lett volna,ha már az én lánykoromban is ennyi minden gépesítve lett volna, ha pl. lett volna mirelit ennivaló, meg egy csomó minden ami könyebbé,gyorsabbá teszi az életet....nekem pl a gyúrással és a nem automata mosógéppel is elment egy csomó idő, amit másra használhattam volna...nem panasz, örülök,hogy mostmár mosogatógépem is van...de tényleg érdekes kérdés mire használjuk a felszabaduló időt?... én pl. most ezt a felszabadult időt azzal töltöm,hogy nemcsináloksemmit...nem rohanok, időre nem kell semmit tennem,és hihetetlenül felszabadító érzés....még van pár hetem, addig tökéletesítem:PPPP

Blue Ocean 2008.04.18. 06:41:34

Hát, egész napos állást adni valakinek az nem kevés pénzbe kerül....de a heti 1 alkalom is segitség lehet ilyen esetben,ha segiteni szeretnél, és neked sem jön rosszul .Hozzám jár minden héten egyszer egy néni, szinte már beépült a csapatba.:-) Szép napod legyen! Ölellek!

Döm deux döm 2008.04.18. 17:53:08

Minden felgyorsult, ezért az ember is hajtania kell magát, hogy lépést tudjon tartani a többiekkel. Talán az a baj, hogy túl gyors a fejlődés, és ezért mindenkinek egyre gyorsabbnak kell lennie, ha tartani akarjuk ezt a tempót, hát még ha fokozni...

margit2 2008.04.18. 22:03:24

Az idő valóban pénz! %wink%

Meli 2008.04.18. 22:20:00

Számomra egy kicsit jól hangzó szlogen is az "Időhiányban szenvedek." Valamint akár jó kifogás is lehet. Mi van azzal a mondással, hogy "Arra van időnk, amire igazán akarjuk."?

M 2008.04.19. 09:52:03

skyppy, igen, a tésztagyúrás, az nekem is sok időmet felemésztette :) Blue, igazad van, itt is alkalmazható a ki lépések politikája Döm, ezt a helyzetet szeretném megtanulni jól kezelni. Margit, pl. ez is! :) Meli! Örülök, hogy jöttél! Sok igazság van abban, amit mondasz. :)
süti beállítások módosítása