Tegemagáz

Eipi és Döm kommentje indított arra, hogy ezen egy csöppet elmerengjek. Huszonhárom éves voltam, amikor elkezdtem tanítani a 14-18 éves korosztályt. Nos, nem volt kérdés: magáztak. Előtte pár évvel nálunk a gimiben a tanárnők közül többen magázták a fiúkat, a férfi tanárok meg a lányokat, s úgy gondoltam, én is ehhez tartom magam, de megsértődtek és aztán már csak büntetésből magáztam. Hatékony volt, mert azt mondták, inkább jók lesznek, csak nem magázzam őket. Aztán nekem meg nagyon rosszul esett, hogy régi barátok szülei évek múltával magázni kezdtek. Talán ezek miatt nem áll rá a számra arra, hogy egykori tanítványaimat vagy a gyerekeimmel nagyjából egykorú embereket magázzak (a fiaim 20 és 22 évesek). De nem akarom, hogy azt érezzék a fiatalok, hogy csendőrtegezésben vagyunk. Ezért a tanítványaimnak is azt szoktam mondani, hogy én soha nem akarom őket magázni, s ha elmúltak tizennyolc évesek, minden egyéb ceremónia nélkül döntsék el ők, hogy visszategeznek-e. Mind a két megoldásra van példa. Számomra egyenértékű a két megoldás. Egyik sem jobb nekem a másiknál. Úgyhogy kedves blogos fiatalok (még 18 alatt is! – bolgora, iwiw-re más szabályok érvényesek), a döntés a tiétek, csak nekem ne kellejen magáznom benneteket.

Szerző: empszi  2008.06.22. 14:38 7 komment

Címkék: én

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr105913456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aranyhal 2008.06.22. 17:48:20

Ezzel jómagam is így vagyok %smile%

Csillagvihar 2008.06.24. 08:38:36

Volt már arra is példa, hogy a fiam osztálytársa magázódva volt bicskanyitogatósan szemtelen és tiszteletlen és volt példa az ellenkezőjére is. Különösebben nem zavar, hogy egy gyerkőc tegez, vagy magáz. Felnőttnél, ha bizonyos stílus párosul hozzá, sokkal érzékenyebben tud érinteni (az összekacsintós, lekezelős, bizalmaskodós LEtegezés miatt sikítani tudnék).

Dorozs 2008.06.24. 09:42:49

M: Én nagyon régóta magázom a diákjaimat, az éppen csak 14 éves gyerekeket csakúgy mint a 20..22 éves fiatalembereket. Az enyém persze csak egy vélemény, nem is feltélten helyes, d eúgy gondolom, a suliban a diák nem tegezheti visza a tanárát, ezért magam részéről úgy hiszem, magáznom helyénvaló őket. De tudom, más tanár más személyiség, sok jó megoldás van. És egy adalék. Vol tosztályfőnököm, aki másfél éve hunyt el, még akkor is tegezett amikor már munkatársak voltunk itt az iskolábn és én még akkor is magáztam és ez egyáltalán nem zavart, sőt el sem tudtam volna képzelni másként... Szóval sokl félék vannak a világon és jól van ez igy :)

M 2008.06.24. 12:30:32

Csillagvihar! Nagyon örülök, hogy jöttél! Az ősz hajam általában megvéd a "engedély nélküli" letegezéstől. Bár erre is volt példa, és úgy meglepődtem, hogy a szavam is elakadt.

M 2008.06.24. 12:37:23

Dorozs, noná, hogy az éppen aktuális diákjaim nem tegezhetnek, de még kicsik is ehhez, és azt hiszem, meg sem fordul a fejükben. Az érdekes volt, amikor a fiaimat tanítottam. Valahogy mind a kettő megoldotta, hogy kikerülje megszólítást. Így utólag nem egyértelmű, hogy jól döntöttem-e, hogy hozzám járjanak (nem lehetett nekik könnyű), de talán az az előny, hogy falusi iskolába járhattak kompenzálja azt a hátrányt, hogy az iskolában is ott volt az anyjuk. :)

Ancsa 2008.06.25. 11:53:01

...elgondolkodtató. Mivel itt sokan tegeznek, ebben a világban hozzászoktam már. De éppen minap kért meg a régi gyermekorvosom, hogy tegezhetném már, hiszen anyuka lettem, meg amúgy is... Nehéz...nem áll a számra, így köztes megoldásként továbbra is Doki néni, vagy Erzsi néni lesz, de tegezem. Viszont van ennek az éremnek egy másik oldala is... Amikor a kamasznak ciki magázni, de nem engedik sokan a tegezést, eredmény: Meglátja az illetőt a kamasz és átmegy az út másik oldalára, csak ne kelljen köszönni. Személyees véleményem, hogy a tiszteletet meg lehet adni tegezve is, és magázva is lehet az embert melegebb éghajlatokra kívánni. (hú de hosszúra sikerült...)

M 2008.06.25. 17:27:43

Ancsa, ez így igaz... :)
süti beállítások módosítása