Szlavónia

Tegnap Eszékre mentünk Mariannékkal. Csak úgy. Nincs messze, de nem voltunk még soha. Elég érdekes volt. Kisebbnek képzeltem a várost, pedig még villamos is van. Meg golyónyomok a házakon. És ki tudja miért, a nyolcvanas évek végének hangulatát idézte bennem az összkép. Ezt árnyalta a neogótikus katedrális, a kapucinus kolostor és szökőkút. Meg a nagyszerű piac kicsit már délies hangulattal. A monarchában élhette fénykorát a város.Talán több időt is megért volna , de csak ennyi jutott rá most. Érdekes volt a hely, ahol ettünk. Iszonyú lassan készült el az ebéd, négyen négyfélét rendeltünk, de gyakorlatilag ugyanazt kaptuk. Talán a dekorációban volt leheletnyi különbség. De az íze jó volt. A cukrászdában Dobos-torta, franciakémes és méregerős, finom presszókávé. Hazafelé megálltunk Valpón. Érdekes hely. Egy várrommal kombinált kastély hatalmas ősparkkal a Karasica(?) partján. A faluközpont olyan, mint egy mediterrán és osztrák hangulatot ötvöző városka. (Bár lehet, hogy ezt fából vaskarika.) Gyönyörű gazdagon zöldellő síkság, ismerős képű falvak. Drávaszabolcsnál unatkozó határőrök, és a szép kis Dráva. Szóval jó volt. (Ám elfáradtam mint a "disznó")

(U.i Este telefonon megismerkedtem Ilonnal.:) Ma reggel meg arra lettem figylemes, hogy az orfűi lovatáborról van szó a rádióban, és Ferenc fiam - aki ott táborzotat éppen - is nyilatkozott a dolog nagyszerűségéről. Szóval a fiaim intenzív élményekben részesítenek így - kisebb-nagyobb - fizikai taávolságukban is. )

Szerző: empszi  2008.07.04. 18:17 7 komment

Címkék: én

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr445913443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aranyhal 2008.07.04. 18:56:09

Nekem nagyon tetszik Eszék....régebben sokat jártunk oda vásárolni, manapság csak átutazóban. %smile%

SA 2008.07.04. 18:57:06

Gyerekkoromban Eszékre jártunk farmert, narancsszörpöt meg ilyesmit venni dióbélért meg ha jól emlékszem sajtért cserébe. Azt nem tudtam, hogy kapucinusok is vannak ott. Az obszerváns ferenceseknél láttam az eredeti gyűdi Szűzanyát. Hiába van Eszéken, ahogy a pócsi Bécsben, az eredeti helye ugyanolyan erővel bír másolat kegyképpel, szoborral is. Eszék komoly ellenvárosa volt Pécsnek. A püspökség is először oda települt vissza a török után. Pécs csak a kis baranyai tájakat köti össze, még Eszék Baranyát, Szlavóniát, Szerénséget. Sőt talán még Bosznia is onnan nyílik. És egyre kevesebben tudnak magyarul. A nagyapám még egy színmagyar szlavoniai faluban született, ma már ott sem hallani magyar szót. Tudtad, hogy Mária Terézia térképészei eltévesztették, mert Szlavóvia (Tótország) nem a Dráva-Száva köze volt, hanem Zágráb környéke eredetileg? Horvátország meg közte és Dalmácia közt volt. Tótország meg már Szlovákia, esetleg Szlovénia. Minden változik, ami teremtve van.

M 2008.07.04. 19:15:15

Aranyhal, én régebben Zentára jártam, mert ott voltak rokonaim. Meg a bajaiak egyébként is inkább Szabadkára jártak Fa szappanért meg Beatles-lemezekért. Anti, kösz az információkat. Majd még megyek máskor is Eszékre, és jobban körülnézek. Ez csak villámlátogatás volt.

Aranyhal 2008.07.04. 19:25:57

Szabadkán akkor voltam amikor még aktívan Szegeden léteztem hétvégeken.:) A palicsi tó jobban tetszett mint a szabadkai piac. Eszék valahogy emberléptékübb nekem, és szép a Dráva.:) Írtam neked kis tájékoztatást a palmtopról, ha érdekel.:)

SA 2008.07.04. 21:58:03

Tényleg! Beatles lemezt is hoztunk! Bennem azok a tetraéder alakú narancslevek maradtak meg. Tejet is csomagoltak ilyen alakú tetrapackba. (Most a Kolping hotelből írok. Vettem a sulinak egy mobilinternetet. Egész jó, bár az otthoninál lassabb.)

Manólány 2008.07.05. 05:55:43

Remélem a fogad már rendben van. Az üvegjeidre meg irigy vagyok. nagyon jól néznek ki. Nekem is kéne. Legyen vidám fogfájástól mentes napod.

M 2008.07.06. 07:47:24

Aranyhal, köszönöm, megnéztem. szükségem is van egy kis továbbképzésre, mert... khm... :) Anti, én azt a mogyorókrémet szerettem nagyon hogy kis hívták? Valami lesnyik maca vagy mi... :D Manólány, hál' Istennek nem fájt a fogam mostanában. És az üvegeimre sem kell irigykedned... :D :D :D
süti beállítások módosítása