Megtalálni a kincset

Ma reggel „elém jött” ez a történet. Ismertem, de most jó itt.

"Egy kínai történet szerint a parasztembernek egyszer elszaladt a lova a hegyek felé, s hiába igyekezett visszahívni, a ló bizony elszáguldott. Mivel ez volt az egyetlen lova, amivel megművelte a földjét, a rokonok és barátok mind sajnálkozásukat fejezték, hogy ilyen nagy balszerencse érte. A paraszt pedig csak ennyit válaszolt: „Szerencse vagy szerencsétlenség? Azt én nem tudhatom.” Két hét múlva visszajött a hegyekből az elcsatangolt ló, de nem egyedül, hanem nyomában egy tucatnyi vadlóval, s ezeket a parasztember mind befogta. Ekkor ismét eljöttek a barátai, s örvendezve gratuláltak neki, hogy milyen nagy szerencse érte. Ő pedig megint csak annyit mondott: „Szerencse vagy szerencsétlenség? Azt én nem tudhatom.” Néhány nap múlva a parasztember fia lovagolni akart az egyik új vadlovon, amely azonban levetette a hátáról, s a fiúnak eltört az egyik lába. A szomszédok megint csak sajnálkoztak a szerencsétlenség miatt, de a paraszt most is csak ugyanazt mondta: „Szerencse vagy szerencsétlenség? Azt én nem tudhatom.” Néhány hét múlva katonák vonultak el azon a vidéken, s minden hadra fogható fiatal férfit besoroztak. Egyedül a parasztnak a fiát nem vitték el a faluból, mert törött lábbal neki nem tudták hasznát venni…”

… és így tovább… mint az életünk. A titokzatos és csodálatos Út egészen a kapujasincs átjáróig és azon is túl.

Szerző: empszi  2008.07.27. 07:45 20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr335913419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SA 2008.07.27. 09:52:33

Ezt a történetet fel fogom haszni a tanításban.

Aranyhal 2008.07.28. 07:53:00

szeretem ezt a történetet, nagyon :)

M 2008.07.28. 08:24:13

Aranyhal! Jó hogy újra látlak. Anti, :)

Aranyhal 2008.07.28. 08:39:55

Néha én is örülök magamnak M! %smile%

kiezem 2008.07.28. 15:24:41

ugye, elvihetem majd egyszer a kepet es a tortenetet is? leccccccccccccccccccileeeciiiiiiiiii! :) oleles, mk

skyppy 2008.07.28. 17:01:09

..történt már velem is olyan,hogy nem értettem miért így cselekedtem,mert akkor és ott nem volt semmi logikus magyarázata...csak jó pár évvel később vált érthetővé....

M 2008.07.28. 20:14:06

Aranyhal, :) Kiezem, hát persze, egyébként én is úgy szedetem az internetről. De örülök, ha tetszett. skyppy, sokszor jól járjunk, ha lázadás helyett figyelünk, s olykor elsőre értelmeteeln dolog is értelmessé tudnak válni. :)

SA 2008.07.28. 23:54:48

Aszittem, h az uradtól hallottad, ő meg valami kínai bölcstől...

SA 2008.07.29. 09:42:05

A kép megtévesztő. Ugye az ismert Jin-jang. Divatos, mert egzotikus, de az eredeti értelme elvész a messzi úton, amíg ideért- Itt a blogban azt jelenti, hogy minden rosszban van valami jó, és fordítva (!). A keleti felfogásban a jó és a rossz duális, komplementer pár. Az óiráni kultúra két Istent tételez, a jónak és a rossznak külön, akik harcolnak. A Jin-Jan már árnyaltabb, mert nem választja eln a jót és rosszat mereven, dinamikus egységet alkot, de nem csak a jó és rossz, hanem minden ellentét: világosság-sötétség, finom-durva, hideg-meleg, stb. A keresztény felfogásban a világ jó, mert jónak lett teremtve. A rossz csak látszat, múlandó, csak azért érezzük, mert Isten ellen fordultunk. A kegyelem visszaállítja a jó állapotát, és végleg eltöröl minden rosszat. Nagyon leegyszerűsítettem, de a lényeg, hogy ugyanez kép keresztény felfogásban egy fehér kör, benne egy eszrevehetetlen fekete pötty. Túl közel vagyunk a pöttyhöz, annyira, hogy kicsisége ellenére eltakarja a fél világot.

M 2008.07.29. 21:38:19

Igen, én is azt gonolom, hogy alapvetően jó a világ, és a rossz dolgok is sokszor a jó irányba terelnek, hasznunkra válbnak. A látszólagos jókkal meg néha éredemes csínjnán bánni. De most túl fáradt vagyok, hogy erről bölcsködjek. De ez is jó így. Megyek aludni nem sokára. :)

Zefir 2008.07.30. 07:11:55

Egyszer, egy nagyon bölcs szónok kijelentette, hogy nincsenek szellemek. Vitára hívta a többi bölcset, akik hittek a szellemekben, hogy próbálják meggyőzni egymást a saját igazukról. Jöttek a bölcsek, hosszúra nyúltak a viták, rendre a mi emberünk került ki győztesen a vitákból. Mindent meg tudott cáfolni, meg tudott magyarázni. Szépen, logikusan elmagyarázta, miért nem lehetnek szellemek. Egyszer történt, amikor már nem volt vitára jelentkező bölcs, hogy éjjel felébreszti egy alak, hogy akkor vitázzanak. Elkezdték a vitát. Hajnalig tartott, amikor a titokzatos idegen felállt és távozott, de mondta, este, ha lement a nap, újra eljön. Úgy is lett. És elkezdték a vitát. Érvek és ellenérvek mindkét féltől. A vita hosszasan elhúzódott, de hajnalban, mielőtt a nap pirkadt volna, a titokzatos bölcs újra elment. Azzal távozott, hogy ha leszáll az este, megint eljön és vitázik tovább. Három éjszakán át folyt a véget érni nem akaró vita, amikor a titokzatos idegennek elfogyott minden érve, elfogyott minden ellenérve, már kezdett igazat adni partnerének. Ekkor köddévált és soha többé nem jött vissza...

M 2008.07.30. 07:21:48

Zefir, köszönöm. Kíváncsivá tettél. :)

Zefir 2008.07.30. 08:04:42

ömm, mire is? :) ez csak egy történet, ami eszembe jutott egy másik történetről, és történetet sokat tudok :)

M 2008.07.30. 08:25:31

Mire is? Hát arra, hogy kit fed a Zefír név, meg arra, hogy hogyan talál rám "egy" Zefír, meg úgy általában, hogy kik is olvasnak és miért, meg hogy azelőtt.., meg hogy ezután... (Lehet, hogy végső soron az ember mindig önmagára kíváncsi még a másik ürügyén is? De remélem, hogy nem csak önmagára... :) )

Csillagvihar 2008.07.30. 08:36:24

Szerintem a világban nem a jó a fontos, hanem az egyensúly. Mert ami nekem jó, neked lehet, hogy rossz. De nem követelhetem, hogy azt te értelmezd jónak, mint ahogy te sem biztos, hogy meggyőzhetsz a rossz-ságáról. Ás ez így helyes. Ha csak a jó van, akkor egy idő után az ember már nem tudja értékelni, nem tud különbséget tenni, nem tud viszonyítani. Gondoljatok csak a gyerekekre: ha egy gyerek mindent megkap, akkor egy idő után semmit nem tud becsülni, mert eltolódik (elveszik, ki sem alakul) az értékítélete.

Zefir 2008.07.30. 15:05:20

egy Zefir (nyugati szél) csak jön megy és időnként rátalál valamire, ami felkelti az érdeklődését. Amúgy egy Zefir, fest, képeket, és világokat álmodik magának. Teljes nevén Zefir Abd El Nour. Igen, csak kitalált név.

ansa 2008.07.30. 21:00:50

Köszönöm Neked is és Zefírnek is... Elgondolkodtató történetek Szeretnék űgy élni, ahogyan a parasztember, de nehéz.. Amúgy nekem a másik történet azt mondja: hinni kell, míg be nem bizonyosodik az ellenkezője: optimizmus! (én egy alap pesszimista vagyok :( )

M 2008.07.30. 21:31:00

Csillagvihar! :) Az a jó, ha egyensúly van, meg, az a jó, ha tudja értékelni... Mert nem mindig az a jó, amire azt mondjuk. Mert a jó az nagyon komoly dolog, és néha fáj is, meg kényelmetlen is. Zefír, ezt akár bóknak is vehetem. :) Ansa, optimista? pesszimista?, ez döntés kérdése - végül is. Érdemes úgy dönteni, ahogy hasznosabb. :)

Zefir 2008.07.31. 06:01:06

Még jó, hogy az érzelmek és a szív nem haszonelvű berendezések - mondhatnánk, pedig ha jobban belegondolunk, azok az igazán haszonleső szervek. Az viszont kétségtelenül igaz, hogy ez nem anyagi haszon... Eszembe jut a kishercegből az "agyonidézett" pár szó, hogy csak a szívével lát jól az ember, mert ami igazán fontos az a szemnek láthatatlan. És egy gondolat a jó öreg kínai jelre a post tetején: Nem az a jó, aki csak jót cselekszi, az inkább bolond - mondta a kínai bölcs a tanítványának, és hozzáfűzte magyarázatképp, hogy a lényeg a harmónia, a jó és rossz dinamikus egyensúlya. Következésképpen a pesszimizmus nem jó vagy rossz, egyszerűen egy állapot, a dolgok olyanok, amilyenekké azokat mi tesszük. Tulajdonképpen a pesszimizmus igen is optimizmus, csak annak a bátortalanabb formája, viszont az embert csak pozitív csalódások érik, ami meg mégis csak jó. Na száz szónak is egy a vége - jöjjön el a világbéke :) Om Shanti

M 2008.07.31. 07:59:38

Hát ez az! Mit is jelentenek a szavak? Kinek mit, de nem ugyanazt. Ha haszon - nekem - az távolról sem csak anyagi, sőt.
süti beállítások módosítása