Ma a paradicsomos padlizsánt írtam a honlapom blogjába.

Szerző: empszi  2008.08.21. 13:31 20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr345913393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aranyhal 2008.08.21. 15:26:55

ma én is vettem, fokhagymás kakukkfüves tésztás változathoz.:)

SA 2008.08.21. 17:12:14

Ha nem az olajban sütöm, akkor magasabb a hőmérséklet is alakulhat ki helyenként, mert az olaj nem moderálja a hőeloszlást. Így a szélein a padlizsán és a paprika megéghet, ami nem egészséges, mivel az égés krakkolás, és arról meg tudjuk, hogy rákkeltő anyagok keletkeznek. (Ezeket nevezik elavult terminológiával szabad gyököknek.) A "szárazon sütésnek mi a célja, ha a végén úgyis olajba tesszük az egészet?

SA 2008.08.21. 17:36:01

folyt. ... Gondolom, azért zsiradék nélkül sütöd, hogy az ízek másként maradjanak meg, és nem tocsogjon a belsejük a zsírtól. Én azért egy kevés olajjal, kb. mint a palacsintát.

M 2008.08.21. 17:43:39

Aranyhal, kíváncsi vagyok a receptre. Anti, azért sütöm "szárazon", mert mérhetetlen zsiradékot magába szív a padlizsán, és ahogy fűszeres olajba belekeverem, úgy sokkal kevesebb az olaj, arról nem is beszélve, hogy egyes vélemények szerint sokkal jobb úgy az olaj, hogy nincs felhevítve. Pl. állítólag az olíva teljesen tönkremegy, ha felforrósodik.

SA 2008.08.21. 18:29:32

Igen, egyszerűen kidesztillálnak azok az anyagok, amitől különlegesebb a napraforgóolajnál. Fordítva is igaz, erős repceízű olaj semleges ízűvé tehető, ha kiforraljuk a repceízt belőle. És középen áll a jó öreg napraforgóolaj. Nincs is jobb nála, bár az ukránok nem ezt mondják, esküdnek a disznózsírra A zsíradékoknál vigyázni kell, hogy meg ne égjenek, azaz ne krakkolódjanak. Kétféle krakk lehetséges. Ritkábban, magas hőmérsékleten maga az olajsav törik szét. Ez teljes edészében kivédhető hőfokszabályozós olajsütővel, vagy jó érzékkel szabályozott lánggal. A másik krkkolódási lehetőség, ami rákkeltő anyagok szempontjából veszélyesebb, az olajba került ételmorzsalékok esetleg beoldódások széttörése. Ez ellen meg úgy védekezünk, hogy nem használjuk sokszor az olajat. A leírt kajád hasonlít gyermekkorom egyik megutált ételéhez a sültpaprikához. Nyáron ingyen van a kertben paprika, így egész Dél-Baranya azt ette főételnek. Ahol dolgozom, egy kb. húsz évvel lenmaradt falu. Ebböl az következik, hogy rengeteg sültpaprikát kell ennem, mert sértés visszautasítani a kínálást.

M 2008.08.21. 18:35:19

Én viszont nagyon szeretem a sültpaprikát. Főként a vastag húsú piros paprikákból. (És főként fokhagymás sültpadlizsánnal.) :) :) :)

margit2 2008.08.21. 19:27:45

A paradicsomot sokféle ételhez fel lehet használni. Én is nagyon imádom! %razz%

SA 2008.08.21. 20:18:35

A paradicsom Amerika egyik legnagyobb ajándéka a krumpli és a kukorica mellett. Meg is "hálálta" Európa az őslakosság kiírtásával. Rengeteg C vitamint tartalmaz, ami a főtt ételekben nem szempont, mert 40 C fok felett nagy része lebomlik. Viszont a piros színanyaga nagyon egészséges. A piros fény hullámhosszával azonos hosszúságban telítetlen kötéseket tartalmazó szénlánc található benne, ami a rákkeltő krakktermékekeket (helytelen szóhasználattal szabad gyököket) semlegesíti. Rengeteget lehet belőle enni, és ha jól értelmezem, a Gyöngyi-féle diéta minden fázisához beilleszthető valami paradicsomos. Viszont! A multicégek megnövelték a termelő és a fogyasztó közti távolságot. Akinek van a kertjében paradicsom tudja, miről beszéklek. Éretlenül leszedik, a kellő beltartalom elérése előtt etilénnel kényszerérlelik. A bolti paradicsom számomra ehetetlen.

M 2008.08.21. 20:23:54

Annak nem is igen van paradicsomillata . Pedig azt annyira szeretem.

Aranyhal 2008.08.21. 21:24:00

M! Simán..megsütöd a padlizsánt ( én a sütőben grillezni szoktam) majd összetöröm a husát, összekeverem zúzott fokhagymával, fehérborssal, olivaolajjal és kakukkfüvel. Ezt az egészet ráöntöm a frissen kifőtt tészére és lazán összekeverem...ilyen egyszerű, és főleg gyors:)

Aranyhal 2008.08.21. 21:24:46

tészére az tésztára akart lenni, csak már álmos vagyok...és természetesen a só sem árt. :)

Livia 2008.08.21. 22:42:41

Én a paradicsomot is meg szoktam sózni!!:)))

SA 2008.08.21. 23:21:27

Szóval ez fokhagymás sültpaprika padlizsánnal, paradicsommal. Ha padlizsán helyett hagyma van benne, akkor meg lecsó. AVégül is nagyon kevés étel nagyon sok variációja. Tehát alig egytucat alapkaját variáltok.

M 2008.08.22. 04:59:17

Aranyhal! Ilyesmit szoktam. Sőt palacsintába is töltöm. Szeretem, nna, Livia, :))))))))))))))))))) Anti, mert a változatosság gyönyörködtet. Egyébként az paradicsom nélkül. Ha hagyma és padlizsán meg cukkini meg paprika, sőt még paradicsom is van benne, akkor meg ratatouille. Ez van. :)

M 2008.08.22. 05:17:25

Most egy kicsit nem főzök, nem bölcsködök, majd jövök. :)

SA 2008.08.23. 10:32:27

A szaporítóképző (vagy mi az) nem helyes. Nem csak úgy esetenként bölcsködsz, hanem bölcs vagy általában.

2008.08.24. 13:37:21

Kedves M! Szeretnék egy történetet küldeni neked és az olvasóidnak, szeretettel. A kertész A reggeli órákban a kertész kiment, hogy gondozza kertjét. Az egyik ribizli bokornak túlságosan nagyra nőttek az ágai és félt, hogy nem fog termést hozni ezért visszametszette őket. Ahogy visszavágta ágait, a végénél nedves lett, olyan mintha sírna a bokor. A kertész úgy érezte mintha beszélne hozzá és ezt mondaná: „Ó, kertészem hogy tehetsz ilyet velem? Azt gondoltam, hogy a barátom vagy, aki szeretettel gondot visel rólam, mióta csak elültettél. Nem látod, milyen szépen fejlődök? Már majdnem fele akkorára nőttem, mint a kerítés melletti fák és nemsokára olyan nagy lehetek, mint ők. De te most levágtad ágaim és szépséges leveleim odalettek. Csalódott és keserű vagyok, hogy így bánsz velem..." Erre a kertész szelíd, szeretetteljes hangon így felelt: „Kérlek, ne sírj! Szükséges volt megmetszeni téged. Nem azért ültettelek, hogy nagyra nőj és árnyékot adjál, hanem, hogy termést hozzál. A fák, a kerítés mellett hiába nagyok, de nem képesek termést hozni, ellenben veled. Ha nem vágom vissza ágaidat, akkor minden erőd elmegy arra, hogy nagyobbra nőj, de akkor nem lennél képes termést hozni. Ne aggódj, egy napon hálás leszel azért, amit tettem. Lehet, hogy most még nem érted de bízz bennem és javadra lesz. Nagyon hálás leszel amikor meglátod a termésedet!" Az évek során a kertésznek egyre több kertre kellett ügyelnie. Arról álmodozott, hogy egy napon rábízzák az egyik arborétum gondozását. Úgy tűnt, hogy álma megvalósul, de végül - nem tudni milyen okból - egy másik kertész kapta meg az állást, akinek fele annyi tapasztalata sem volt mint neki. A kertész nagyon elszomorodott és Istenhez kiáltott: „Istenem, hogyan tehetted ezt velem? Hosszú évek munkája és fáradozása, erre egy ilyen ember kapja meg ezt az állást. Azt hittem, hogy segítségemre leszel és támogatsz, hogy előrébb jussak és pont a cél előtt teszed ezt? Miért vagy ilyen kegyetlen, mivel érdemeltem ki?" Isten gyöngéd hangon így felelt: „A te életedben Én vagyok a kertész!" Ekkor a kertésznek eszébe jutott, hogy évekkel ezelőtt, ő mit mondott a bokornak... Sokszor van az, hogy az ember úgy érzi, megrekedt az élete. De Isten útjai kifürkészhetetlenek. Ő még a legrosszabb dolgot is a javunkra tudja fordítani. Ismer minket és a javunkat akarja, nekünk végeznünk kell a ránk bízott feladatot és bízni Istenben, hogy Ő vezérli életünket és soha nem hagy cserben, még ha valamikor úgy is érezzük. Jézus azt mondja: „Ne aggódjatok életetekért!" (Máté evangéliuma 6, 25)

M 2008.08.24. 13:47:15

Kedves névtelen-ismeretlen, nagyon szép a történet, kár, hogy nem tudhatjuk, hogy ki vagy. Gyere máskor is. Anti, gyakorítóképző? :)

anima sound 2008.08.24. 14:47:34

Anima sound voltam (vagyok), csak az előbb lemaradt..., azt hittem emlékszik rám a rendszer... majd figyelek erre is máskor...

gyakorítóképző 2008.08.25. 00:08:39

Igen.
süti beállítások módosítása