Zakuszka

Be kell vallanom, ha még tegnap megkérdezi tõlem valaki, hogy mit jelent ez a szó, hát csak annyit tudtam volna mondani neki, hogy valami étel. De ennél közelebbit nemigen. És azt is be kell vallanom, hogy ismerkedem az interneten – természetesen a könyvem témája kapcsán. Legújabb ismerõsöm erélyi újságírónõ. Tõle kaptam az alábbi recepteket, melyek elsõ ránézésre elnyerték a tetszésemet.(A kép nem saját, a google-ban találtam.)

Íme, Alíz receptjei:

Gombás zakuszka
Hozzávalók: 5 kg húsos paprika, 3 kg paradicsompaprika, 2 kg sárgarépa, 3 kg gomba, 800 g paradicsompüré, 1 l olaj, néhány szem bors, 1-2 babérlevél, só, cukor, 1 kávéskanálnyi befõzõpor.
Elkészítése:
A gombát sós vízben megfõzzük, leszûrjük majd vékony csíkokra vágjuk. A paprikát és a paradicsompaprikát megsütjük a héjától és a magházától megtisztítjuk és azt is csíkokra vagdaljuk. A sárgarépát megpucoljuk és nagylyukú reszelõn lereszeljük, az olajban megdinszteljük. Ha a sárgarépa megpuhult hozzáadjuk a csíkokra vágott gombát, paprikát és paradicsompaprikát, majd a paradicsompürét. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ha savanyúnak találjuk kevés cukrot is adhatunk hozzá. A végén miután a tûzrõl levettük hozzákavarjuk a befõzõport. Forrón üvegekbe rakjuk, ledugaszoljuk és szárazdunsztban hagyjuk kihûlni.

Padlizsános zakuszka I.
Hozzávalók: 4 kg paradicsompaprika, 2 kg csöves paprika (kápia), 1 kg hagyma, 4 kg padlizsán, 800 g paradicsompüré, 1 l olaj, néhány szem bors, 1-2 babérlevél, só, cukor, 1 kávéskanálnyi befõzõpor.
Elkészítése: A padlizsánt és a paprikát megsütjük, majd lehéjazzuk. A padlizsán levét csepegtessük le, mert kesernyés ízt adhat a zakuszkának. A hagymát ledaráljuk és az olajban megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fakéssel apróra zúzott padlizsánt és a ledarált paprikát. Amikor az olaj kezd feljönni a tetjére, hozzáadjuk a paradicsompürét és a fûszereket, majd addig fõzzük, amíg az olaj feljön a tetejére. Miután a tûzrõl levettük hozzáadjuk a befõzõport, ledugaszoljuk és száraz dunsztban hagyjuk kihûlni.

Babos zakuszka
Hozzávalók:
3 kg paradicsompaprika, 2 kg csöves paprika (kápia), 1 kg húsos paprika, 1 kg hagyma, 1 kg nagyszemû fejtett bab, 800 g paradicsompüré, 1 l olaj, néhány szem bors, 1-2 babérlevél, só, cukor, 1 kávéskanálnyi befõzõpor.
Elkészítése:
A fejtett babot sós vízben megfõzzük, vigyázzunk ne fõzzük túlságosan puhára, mert szétfõhet a zakuszkában. A paprikát megsütjük, lehéjazzuk és apróra vagdaljuk, vagy ledaráljuk. A hagymát ledaráljuk és az olajban megdinszteljük, hozzáadjuk a paprikát, majd a megfõtt babot. Készíthetjük úgy is, hogy a bab felét ledaráljuk, másik felét szemesen hagyjuk. Végül hozzáadjuk a paradicsompürét és a fûszereket, majd addig fõzzük, amíg az olaj feljön a tetejére. Miután a tûzrõl levettük hozzáadjuk a befõzõport, ledugaszoljuk és száraz dunsztban hagyjuk kihûlni.

Vegyes-zöldséges zakuszka
Hozzávalók:
2 kg húsos paprika, 2 kg paradicsompaprika, 2 kg csöves paprika, ½ kg hagyma, 1 kg sárgarépa, 1 kg gomba, 2 kg padlizsán, ½ kg fejtett bab, 1 kg tök, 1kg paradicsompüré, 1 l olaj, néhány szem bors, 1-2 babérlevél, só, cukor, 1 kávéskanálnyi befõzõpor.
Elkészítése:
A paprikát és a padlizsánt megsütjük, majd lehéjazzuk, a gombát és a babot sós vízben megfõzzük. A hagymát megdaráljuk és az oljaban megdinszteljük. Hozzáadjuk a reszelt sárgarépát és tököt, majd az apróra vagdalt paprikát, végül a pépesített padlizsánt, csíkokra vágott gombát és a babot. Amikor az olaj kezd feljönni a tetejére, hozzaádjuk a paradicsompürét és a fûszereket, majd addig fõzzük, amíg az olaj feljön a tetejére. Forrón üvegekbe rakjuk, ledugaszoljuk és szárazdunsztban hagyjuk kihûlni.

Padlizsános zakuszka II.– örmény recept
Hozzávalók:
5 kg padlizsán lesütve, lehéjazva, 5 kg paradicsompaprika, 1,5 kg paprika (édes) lesütve, lehéjazva, 1 kg hagyma, 3 kg paradicsom leve, 1,5 l olaj, só, bors, babérlevél, 1kiskanál szalícil vagy nátriumbenzoát.
Elkészítése:
A hagymát ledaráljuk és az olajban megdinszteljük, hozzáadjuk a ledarált paprikát és a fakéssel összetört padlizsánt. Végül a három kiló paradicsom levét és a fûszereket. Az egészet addig dinszteljük, amíg az olaj feljön a tetejére. Száraz dunsztban hagyjuk kihûlni.

Szerző: empszi  2008.09.08. 21:57 22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr975913371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SA 2008.09.08. 22:28:53

Zákúszká po vengerszki kóstoló, az éttermekben előétel. A kijevi Zorjáne elsőosztályú étteremben, ahol az ottani átlagkereset volt egy menü, a savanyúságot hozták ki zakuszkának, és minden nap közelharcot vívtunk a pincérekkel, hogy a leves előtt ne vigyék el, nem azért nem nyúltunk hozzá, mert nem ízlik, azt a főfogáshoz esszük. Az egyik nagybátyám is járt a Zorjánéban 1944-ben, de neki nem a zákúszká jutott róla eszébe .... Egyébként az effajta zödségbefőtteket a mélyhűtő elterjedése előtt széltébe-hosszába készítették ősanyáink. Minden falunak, sőt családnak megvolt a maga ilyenje. Mindkét nagyanyámnak, sőt az Erika nagyanyjának is, aki egy halom ilyen receptet hagyott ránk, de a nevükre nem emlékszem. Nem zakuszka, de majd előkotrom a kézzel írt receptjeit, hogy minek is hívta. Télen írtó egészségesek, és nagyon jól esnek abban a friss zöldségmentes világban. Viszont a C vitamint a főzés és a dunsztolás teljesen kiveszi belőlük, de attól még jók.

SA 2008.09.08. 22:32:50

Jo igen! És mit mondhat erre egy szlavofil: Krisztyánnája apetyita!

mk 2008.09.08. 23:49:19

en a padlizsanosat ajvar neven ismerem . de lehet, hogy a nem padlizsannal keszulonek is ez a -- talan szerb -- neve. imadom. illetve, most, hogy megtudtam milyen rengeteg (v. csak annak tuno?) olaj szuksegeltetik bele, haaaaaaat, nemtom! :)

M 2008.09.09. 06:06:32

Anti, nagyon érdekelnek azok a receptek. Küldjed őket, ha tudod. mk, elsőre nekem is soknak tűnt, de aztán átgondoltam, hogy mennyi zöldséghez is van mindez. Igen, az ajvár (szó) elterjedtebb ezen a vidéken. (Az olajra visszatérve, az is lehet, hogy még zakuszka/ajvár lájt is létezik vagy fel lehet találni. :D )

Aranyhal 2008.09.09. 12:57:20

A zakuszka nekem is mint étvágyfalatok azaz pici előételek kifejezésként rögződött. És az ajvár-ba van padlizsán.:) Amit imádok....amúgy %smile%

SA 2008.09.09. 17:04:38

Az ajvar az vlakkul és szerbül (Ајвар) van. (Szerb-vlak faluban dolgozom) A török ajvhar, óperzsa خاگ‌آور szóból ered, sós pástétomot jelent, általában kenyhető ételt.

Alíz 2008.09.09. 17:36:44

Igen, valószínűleg a C-vitamin a főzéssel és a dunsztolással kifő a zakuszkából. DE még mindig egészségesebb, mondjuk tésztanapon, a spagettit leönteni egy kis zakuszkával, mint a kereskedelmben kapható ketchuppal (, amiben ugyebár ki tudja mi van). Másrészt, lehet, hogy mindez már a múlté - "nagyanyáink idejéből való" - viszont az ők idejében nem is volt anny elhízott ember, mint manapság. Tessék csak megnézni a régi fényképeket! Igaz, ők többet is mozogtak, mint mi, de sokkal egészségesebben táplálkoztak. A zakuszkafélék receptje megmaradt Erdélyben, azért küldtem el, mert segíteni akarok. De ha valaki túlságosan macerásnak találja az elkészítését, illetve úgymond "régivágású" receptnek, hát nem muszáj ezt ennie. Alíz

M 2008.09.09. 18:05:46

Aranyhal, a padlizsán nekem is jöhet minden formában! :) Anti, köszönjük az újabb információkat. És továbbra is várom a régi recepteket. :) Alíz! :D Nagyon örülök, hogy ide is ellátogattál. Sok szeretettel köszöntelek nálam! Nagyon örülök a "régivágású" receptjeidnek. Sőt, elhatároztam, hogy amennyire tőlem telik fel fogom térképezni min is éltek régen az emberek. Mert van egy olyan érzésem, hogy az ételtársításra figyelő étkezés egy kicsit legalább hasonlít arra, ahogy az emberek régen táplálkoztak. És akkor valóban nem voltak ilyen táplálkozási problémák. Még az én nagyszüleimnél sem. És lehet, hogy időigényes ezeket a recepteket elkészíteni, de már a leírásból látom, hogy meg fogja érni. :)

SA 2008.09.09. 18:54:52

Ami "régivágású", azaz hagyománnyá vált, az valószínűleg nemzedékeken át finomodott, nemesült. Mint ezek a Закуска-Ајвар-خاگ‌آور variánsok, amelyek, mint a nevük is mutatja, ezer évekre mennek vissza. Rengeteg olyan tápanyagot tudtak eltenni így ősanyáink a paleolit kor óta eltenni télre, ami nélkül talán a mérsékelt égöv nem tudott volna benépesülni. A C vitamin "eltevése" valóban probléma volt, sokáig a savanyú káposzta volt az egyetlen téli forrása. Dehát az ember eredendően tróousi lény, így saját aszkorbinsav termelése nincs.

SA 2008.09.09. 18:56:26

Ja, a receptek! Az itthoni "levéltár" bizony katologizációs gondokkal küzd, de amint meglelem őket, írok én is.

mk 2008.09.09. 22:55:59

a "regivagasu" ajvar – de barmi legyen is – receptjeit enisenisenisenis, leeeecccccci! :)

M 2008.09.10. 06:37:55

Anti, csak nézd a "levéltárat" biztos vannak ott érdekes dolgok :) mk, ha neked van valami hasonlód, azt is várom ám. Legyen szép napod! :)

SA 2008.09.10. 20:35:29

A harkányi Tóth Adrien szerint az óperzsa خاگ‌آور szó zakuszkán kívül halikrát is jelent. Mivel óperzsa vonalon ő a megye legnagyobb tekintélye, meg kell hajolnom a tudása előtt.

M 2008.09.10. 21:15:40

Most, hogy mondod... :)

SA 2008.09.10. 21:40:27

Igen, mert a keleti nyelvek tudói Harkányban, Egerágon, Alsószentmártonban meg ilyen helyeken teremnek. Legkevésbé Pécsett. Láttam Pesten is párat, de azok kicsit furcsák. Az egyetemen is vannak, ahol tanítok, de a kis falusi filológusok valahogy nálam jobban bejönnek. Az óperzsa szó chavjar. Az ajvar is és a Kaviár is belőle jön.

M 2008.09.10. 22:06:47

Na, tessék! :)

denim skirt 2010.02.18. 19:45:29

visit my site and get information on denim skirt

men jeans 2010.02.27. 09:32:11

visit my site and get information on men jeans

men jeans 2010.02.28. 01:12:26

visit my site and get information on men jeans

Coach Wallets On Sale 2010.11.16. 06:29:26

Unlike many of the other designer handbag companies that started in Italy,Coach Handbags began more than a half-century ago in a family run workshop in a Manhattan loft.

Gabojsza 2011.07.01. 07:10:06

Fenti bejegyzésben szereplõ fotó gasztroblogomról származik, http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/2007/10/zakuszka.html azt írásos engedélyem nélkül, jogtalanul tulajdonította el, forrását linkkel nem tüntette fel. Amint azt a blogomon is érthetõ módon és látható helyen feltüntettem, írásos engedélyem szükséges a fotóim és írásaim közléséhez, ennek hiányában nem járulok hozzá a megjelenéshez semmilyen formában. Felhívom figyelmét, hogy a blogokban közzétett fotók, receptek és egyéb írások szerzõi védelem alá esõ szellemi termékek, melyek engedély nélküli felhasználását, sokszorosítását és terjesztését a szerzõi jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. tiltja. Jogainak megsértése esetén a szerzõ a jogsértõvel szemben polgári jogi igényt támaszthat, a fenti törvény, valamint a Ptk 86-87 §-aiban foglaltak szerint, a bûncselekmény pedig 2 évig terjedõ szabadságvesztéssel súlytható. Felszólítom, hogy a fotót azonnal törölje oldaláról, vagy jelölje annak forrását, linkkel!

mclub 2011.07.01. 07:26:06

A fotót annak idején az interneten találtam, nem volt szándékom szerzõi jogokat sérteni. Tudom, a törvény nemtudása nem mentesít a felelõsség alól, de akkoriban még nem voltam tisztában azzal, hogy az interneten található képek nem közkincsek. Több mint egy éve kizárólag saját készítésû fotókat használok. A korábbiakat nem néztem át. Tévedtem. Elnézést kérek. Amennyiben még ilyen kép van, azt is törlöm, ha jelzés érkezik. (Nem vagyok abban a helyzetben, hogy jelentéktelen írásaimhoz illusztrációként évekkel ezelõtt felhasznált képek forrását megkeressem, de azonnal törlöm, ha az érintett képet, ha jelzés érkezik.) További jó munkát és jogérvényesítést kívánok.
süti beállítások módosítása