"Az igaz úton vezérel nevéhez híven..."

Mivel ez az én blogom, és azt írok bele, amit akarok, még ilyesmit is írhatok, úgy gondolom. Bár úgy nevelkedtem, hogy ilyen dolgokról ne beszéljek, és bizony szemérmes is lettem eléggé e tekintetben. De ma reggel, amikor leültem a gép elé ez jutott eszembe. És le kell írnom, mert talán ma éppen valakinek ezekre a mondatokra van szüksége. Tehát:

Isten mindig bevilágít nekünk egy utat. Minden embernek kivétel nélkül egyet-egyet. Apró jelzőfényekkel, pici gyertyákkal, szentjánosbogarakkal. De ez nekünk kevés. Kényelmetlen. Keveselljük a fényt. Figyelni fárasztó. Na, meg mi azért jobban tudjuk nála, hogy mi is lenne jó nekünk – hát nem? És aztán mindig akad rá vállalkozó, hogy reflektorokat gyújtson különböző utakon. Persze, úgy összevissza a világban, nem a mi utunkon. És mi gondolkodás nélkül elindulunk. Aztán ezek a reflektorokkal, csalogató, kényelmes fényekkel megvilágított utak ki tudja, hova vezetnek. Akármilyen szakadék is lehet a végpontjuk, erről nincs előzetes tájékoztatás. És ki tudja, meddig égnek azok a kényelmes fények. Ideig óráig. Aztán kialszanak. Ilyenkor szoktuk mondani, hogy elhagyott bennünket az Isten. Pedig Isten soha nem hagy el bennünket. Mi hagyjuk el őt. Ő elkészíti a mi utunkat. És mindig visszavár oda, akkor is, ha már mindenfelé kalandoztunk is korábban. Csak nem figyelünk rá. Mert vannak kényelmesebb, jobban járható, szélesebb, reklámozottabb utak. Aztán mit várunk mi tőle? Azt, hogy ilyen estben világítsa meg azt az utat, amit mi választottunk. De neki mi köze ahhoz az úthoz? Ő mindenkinek készített egyet, mely nagyon jó helyre visz, amely az igazi, amelyen valóban a boldogsághoz jutunk. De az nekünk nem kellett, mert nem láttuk rajta, hogy olyan jó lenne. Volt ígéretesebb. No, akkor meg mit vagyunk felháborodva? Mondta valaki, hogy a világon minden úgy lesz, ahogy mi elképzeltük? Hol hangzott el, hogy nekünk kéne mindenhatónak és halhatatlannak lennünk? Vagy azt ki mondta, hogy a Mindenható a szolgánk? Ki mondta, hogy lehet mindent egyszerre akarni? Honnan vesszük, hogy Istenek kéne segédmunkásnak lennie a mi építkezésünkön? Ki ígérte ezt? Ha más utat akarunk, mint amit készített nekünk, ám legyen. Ő nem akadályozza meg. De milyen alapon akarjuk őt a mi általunk kitalált játékhoz asszisztensnek?

Szerző: empszi  2008.11.08. 07:22 8 komment

Címkék: én

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr645913315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alíz 2008.11.08. 09:28:08

"Istenem, csak egy annyi kis pislákoló zöld fényt kérek, hogy láthassam a következő lépést. Ámen" - ez a leggyakoribb imám. :) Levél megy este. :)

ev 2008.11.08. 09:38:25

Hát nem is tudom... Lehetséges, hogy ha a számomra kijelölt úton haladnék, máshol kellene dolgoznom, ahol arra méltó emberek vesznek körül és a rosszindulatukkal nem keserítik meg mások életét. Olyanokét is, akik jók (most nem magamra gondolok). Ehelyett olyanok jutnak előnyökhöz, akik korlátlanok, stb... Persze ez a tágabb életre is igaz. Én ilyeneken szoktam elgondolkodni és ezektől nem erősödik a hitem. Vagy nagyobb távlatokban kellenne vizsgálni a dolgokat és az élet folyamán kiegyenlítődik a jó és rossz "jutalma"? Boldog szülinapot és jó utat!

margit2 2008.11.08. 10:49:38

Néha, bizony segítség kell a helyes út megtalálásához!

Ircsike 2008.11.09. 06:35:52

Az irasod olvasasa kozben csak bologatni tudtam. Mennyi mindent elkepzeltem, hogy hogyan is lenne jo az eletem, mik a vagyaim es nem ugy alakultak a dolgok, mert Isten jobban tudta es ezt halas szivvel koszonom. Bizony amikor visszanezek, akkor dobbenek ra, hogy milyen jo, hogy nem az altalam elkepzelt esemenyek szerint alakult az eletem. Koszonom Mennyei Atyam! Legyen szep a napod! Szeretettel olellek!:)

Manólány 2008.11.09. 06:43:07

Igen mindannyiunknak van egy kijelölt útja. Vajon mért választjuk mégis gyakran a könnyebb utat?

M 2008.11.09. 13:51:56

Alíz, ez nagyon jó kérés. :) ev, szerintem a bűnök magukban hordozzák a büntetésüket. (Csak ez nem mindig látható, de attól még megkapják . ) - Örülök, hogy jöttél, szóltál. :) Marit, bizony, és meg is kapjuk, csak sokszor nem figyelünk oda. (Legalább is én - sajnos.) Ircsike, ezzel én is így vagyok. Manólány, talán azért mert az a könnyebb, és az csábító.

Aranyhal 2008.11.09. 18:06:13

pedig csak engedni kellene.....%smile%

Livia 2008.11.10. 18:40:08

Én nem vagyok vallásos, de sok mindenben egyetértek amit irtál!!!
süti beállítások módosítása