Nem vagyunk büntetésben

Most, hogy készülök az útra, sokat gondolkozom, mik is azok a legfontosabb dolgok, melyekről beszélnem kellene az egy-egy helyszínen adott nem túl sok időben. Most majd összeszedek ilyen morzsákat, aztán összerendezem őket.

Az egyik nagyon fontos dolog, hogy a túlsúly nem bűn, hanem tünet. Aki túlsúlyos, azt miért érdemelne más megítélést, mint akinek dagad a lába, fáj a foga, a feje vagy epeköve van. Amikor van valami rendellenességet jelző tünetünk, az a célszerű magatartás, hogy a tünet alapján felállítjuk a diagnózist és meghatározzuk, hogy mit is kéne tennünk, hogy is kéne élnünk, hogy helyreálljon a harmónia bennünk, azaz megszabaduljunk attól a problémától, amit a tünetünk jelzett. Arra viszont semmi szükségünk, hogy még plusz kínzásokat találjunk ki magunknak. Attól nem lesz jobb, hatékonyabb a súlycsökkentő tevékenységünk, hogy közben rosszul (még rosszabbul) érezzük magunkat. Van bennünk talán valami önbüntető reflex? Más testi bajunk esetében ilyesmi (hála Istennek) nincs. Sokan úgy gondolják, hogy csak akkor érhetik el a kívánt testsúlyt, ha közben éhezéssel, gyakorlatilag ehetetlen ételekkel, tüdőszaggató, testgyötrő edzésekkel kínozzák magukat. Erről szó sincs! Persze a folyamat járhat kellemetlenségekkel, de nem törvényszerű, hogy így legyen. És mindent el kell követnünk, hogy ezt a minimálisra csökkentsük. Éppen ezért jó, ha megtaláljuk azokat a súlycsökkentő módokat, melyek a legkevesebb kellemetlenséggel járnak. No, ezzel véletlenül sem a csodatévő pirula várásra buzdítok, szóval még véletlenül sem! Az önfegyelem gyakorlását viszont nem sorolom a kellemetlenségek közé, és a figyelmet sem. A jó diagnózishoz figyelem, a terápiához – és nem utolsó sorban a hosszú, „jó minőségű”, egészséges élethez - önfegyelem kell. És figyelem is! Figyelem önmagunkra, a természet rendjére. Hiszen abból adódnak a bajok az egész-ségünkkel, ha valamire nem figyelünk eléggé, ha nem vesszük figyelembe a természet rendjét, nem figyelünk arra, hogy az ember milyen csodálatos, bonyolult teremtmény, hogy van testünk, lelkünk, szellemünk és ennek megfelelő igényeink, és csak úgy csukott szemmel rohanunk az életünkben, és eszünkbe sem jut, hogy „rendeltetésszerűen” kéne viselkednünk önmagunkkal. Ám a jó hír az, hogy amíg élünk, semmi sem késő! Ha abbahagyjuk az önpusztító életmódot, figyelünk magunkra, azaz a káros szokásainkat hasznosakra cseréljük egy szerencsés életmódváltásban, akkor a szervezetünk helyrehozza önmagát. A gyakorlatban, a túlsúly esetében ez azt jelenti, hogy mindenki számára összeállítható olyan étrend és olyan mozgásprogram, amely úgy hozza helyre a megbomlott rendet, hogy közben nem rak ránk még plusz terheket. Tehát elsősorban a gondolkodásunkat, a hozzáállásunkat kell megváltoztatnunk, hogy jól is érezhessük magunkat. Azaz a megoldás: pszichowellness! :)

Ui. A honlapom blogjába is beíram ezt a bejegyzést.

Szerző: empszi  2008.11.09. 14:07 8 komment

Címkék: én

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr415913313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiezem 2008.11.09. 15:47:06

milyen nagy kár, hogy nem mehetek veled. tobb szempontbol is az. az egyik az élő bizonyitek lehetnék (Rajtad kivul, naturellement), hogy mennyire hatasos a programod (összkorfogatilag minusz 40 centi!!). a tobbit most nem mondom el... :)

M 2008.11.09. 15:51:32

Igen, nagyon jó lenne, ha velem jönnél. Lenne időnk beszélgetni az úton. De ami késik, nem múlik. :)

Alíz 2008.11.09. 16:01:02

Kedves kiezem, nem ismerlek, de ha a Gyöngyi barátja vagy, csak jó ember lehetsz. Részemről, ahol egynek van hely, ott kettő is elfér. Még két hét van az indulásig - meggondolhatod magad. Hanem majd egy későbbi időpontban szívesen látlak. :)

Aranyhal 2008.11.09. 18:09:20

nagyszerűen összefoglaltad...biztosan nagyon hasznos és jó kirándulás lesz, Te feltöltődsz, az emberek meg tanulnak tőled. %smile%

kiezem 2008.11.09. 22:55:45

Aliz, Draga! Nagyon koszonom a felajanlast. Bevallom, meghatódtam. nem is kicsit. De mar akkor tudtam, hogy nem mehetek el, amikor Gyongyi eloszor emlitette ezt az utat itt, a blogban. (a helyettesem már kiíratta a szabadságát, és beleesik az utazas idopontja is.) De "szavadon foglak" - ami a más időpontot illeti! :) Még egyszer koszonom. és M-nek is, hogy ilyen nagyszerű ajánlólevél! :) oleles nektek! mk:)

Alíz 2008.11.10. 07:04:16

Állok elébe :) - már ami a szavamon fogást illeti. Szóval bármikor szeretettel várlak.

kiezem 2008.11.10. 09:46:11

:) Köszönöm, majd szólok! :) Tervben van egy ut "oda"...

M 2008.11.10. 13:48:53

Alíz, Kiezem, örülök, hogy ilyen jól elbeszélgettetek, és nagyon remélem, hogy egyszer tényleg összejövünk hármasban. :) Aranyhal, igen, remélem.
süti beállítások módosítása