A gyergyószárhegyi ferences kolostor közelebbről Anti kedvéért IS.

Szerző: empszi  2008.11.26. 17:13 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr715913300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SA 2008.11.27. 17:11:58

Lazarea, magyarul Lázárfalva, de az igai neve Szárhegy. Érdekes, hogy a köznyelv a nem hivatalos Gyergyó- előnevet is hozzáteszi, pedig csak Szentmklós, Remete és Alfalu esetében hivatalos. Akkor kapták, amikor az 1800-as években elrendelték, hogy ne legyen két egyforma nevű helyiség, ezért előtagot biggyesztettek sok falu és város nevéhez. De Szárhegyéhez nem, mégis az összes Gyergyói medencés faluval együtt így emlegetik őket. Ez valami tájegység-öntudatra vall. Nekem nagyon tetszik a dolog. Vajon miért nincs ilyen ormánsági vagy baranyai öntudat?

Alíz 2008.11.28. 23:44:12

Elnézést, annak okán és jogán, hogy gyergyószárhegyi születésű vagyok, helyesbbítenék. Lázárfalva és Gyergyószárhegy két különböző település, még földrajzilag sincsenek közel egymáshoz. Tehát Gyergyószárhegy nem Lázárfalva sem hivatalosan, sem nem hivatalosan. Gyergyószárhegy román Lăzarea megnevezésnek nincs semmi gyökere, hacsak az nem, hogy egyesek szerint a Lázárfalváról származó Lázár grófok nevéből találták ki a románok. A Gyergyó előtag igenis jár minden Gyergyó-medencei település neve elé, mert földrajzilag és legfőképp történelmileg egy tájegységhez tartoznak. Nem részletezném az ehhez kötődő öntudatot, mert nem itt a helye. Azonban ez a dolgok rendje és jó, ha ezt így tudják mások is. :)
süti beállítások módosítása