Sonkás kelbimbó – azon melegében
A „főzzünk az évszaknak megfelelő hazai alapanyagokból” jelmondatom szellemében a múltkor feltaláltam a joghurtos kelbimbót. (lásd: pszichowellness. hu) Gondoltam, a vendégség alkalmával ezt is előadom, de leszavaztak, mondván, ez nem tartozik a nálunk hagyományosan készítendő élek közé. Nos, így megmaradt a kelbimbó. Ma reggel meg hogy-hogy nem (egyébként úgy hogy http://fuszereslelek.blogspot.com/), rátaláltam egy kelbimbós receptre (http://www.praktikaksokgyerekhez.blogspot.com/), meg arra, melyből a szerző a magáét kialakította (http://agifoz.blog.nlcafe.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=78968). Nos, mivel az itthon lévőkből egyiket sem tudtam szó szerint elkészíteni megalkottam a magam változatát. Íme:
A kelbimbókat (torzsavég levágása után) negyedbe vágtam, (a kisebbeket csak félbe), majd zúzott fokhagymával, sóval borssal, őrölt köménnyel ízesített olajba belekevertem. (A sóval nagyon csínján bánjunk, mert a sonka is sós, akár egészen elhagyható a só. Könnyebb beletenni utólag, mint kivenni belőle. :) ) Egy magas oldalú tepsit (van ennek külön neve?) vékony (nyers) füstöltsonka szeletekkel kibéleltem, erre tettem a fűszerezett kelbimbót, és tejföllel bőven megkentem a tetejét, vöröshagymát karikáztam rá, és beborítottam sonkaszeletekkel. És végül – mivel a receptelőzményben olajos mag is volt -, szórtam rá pár diógerezdet (mivel éppen ez volt itthon.) 200 fokra előmelegített sütőbe tettem. Amikor a fölső sonkaszeletek megpirultak (20 perc múlva), levettem őket, de a többit bent hagytam, s addig sütöttem (újabb 20 perc) amíg a hagymakarikák is megpirultak. Az utolsó percben visszatettem a tetejére a sonkát, hogy újból átmelegedjen.
Lehet, hogy furán hangzik, de a tegnapról maradt káposztasalátát ettük hozzá. Nekem nagyon ízlett, és ezért most azon melegében meg is örökítem itt. Tudom, hogy képpel együtt lenne hiteles, de még mindig nincs digitális fényképezőm, sőt a telefonom sem alkalmas erre a műveletre. De ami késik, nem múlik.)
Hozzávalók: füstölt sonka, kelbimbó, olaj, fokhagyma, só, bors, őrölt kömény, tejföl, vöröshagyma, dió.