Még egy céklás

Már nagyon tavasz akar lenni. De elég vadul adja elő. Ma megrongálta az ernyőmet a szél. Talán épp ettől a természeti erődemonstrációtól, de lehet, hogy inkább attól, hogy nem aludtam eleget, jócskán lökött voltam egész nap. Még jó, hogy elég elnéző velem a környezetem. Igaz, jól is fogadom, ha szólnak, hogy most hülyeséget beszélek, csupa kréta a ruhám, széthagyom a cuccom. Itthon meg csak ülök a gép előtt, és a tábor propagálásán ténykedek. Szó mi szó, durván sokat ültem a gép előtt az utóbbi napokban. És ha ezt alvás helyett teszem, ne is csodálkozzam, ha egy idő után összeakad a nyelvem vagy az ujjam a billentyűkön. Az ételkészítést is eléggé energiatakarékosra fogtam mostanában. Jó példa erre a mai vacsora. A múltkor fellelkesített a céklatokányom, és kíváncsi lettem, mit tudok még céklából könnyen elővarázsolni.

Sültcéklás savanyúkáposzta lett belőle. A céklát különben is szeretem főzés helyett sütni. Egy kicsit más lesz az íze. Teltebb, kicsit karamelles. Csak úgy hájában sütöm meg a megmosott céklákat, mint a héjában sült krumplit. Aztán mikor kihűlt, akkor hámozom meg, vágom össze, és készítem el salátának. Most 4 db közepes sült, gyufaszálnyi szeltekre vágott céklához hozzákevertem egy fej vékonyra vágott lilahagymát, és kb. 30 dkg savanyúkáposztát. Semmi mást, csak ennyit. Nem is kellett egyéb ízesítés, mert a savanyúkáposzta elég sós, elég savanyú, a cékla elég édes (a hagyma meg elég hagymás :) ) Nagyon jó lett. Én nem is kívántam hozzá mást, de rengeteg mindenhez el tudnám képzelni. (Különböző sajtok, főtt tojás vagy akár frissen hajában sült vajas krumpli.)

Szerző: empszi  2009.03.05. 18:16 12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr145913245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SA 2009.03.05. 21:39:51

:D:D:D:D:D A képen nem céklanövény van! :D:D:D:D:D Jó ötlet! Megpróbálom én is. Nem tudom miért, de az idei böjtben sokat éhezem, eddig ennyire még nem volt így. Valószínüleg nem elég kiadósak a kajáim, és a háromszori étkezés közt elfogynak belőlem. Ma vezetés közben gyengültem el az éhségtől, és vennem kellett valamit az ép útbaeső falu boltjában. Ezzel viszont letudtam a vacsorát kordélután. (Vagy karambolozok az éhségtől) Most meg ahogy a sült cékládat hagymásan a számban érzem... És holnap péntek! Kenyér és víz. Öregszem, a böjt is egyre nehezebb.

skyppy 2009.03.06. 04:11:10

..nekem is tetszik, most amúgy is keresgélek ilyen zöldséges recepteket....:-)))))

Ircsike 2009.03.06. 04:46:08

Ez nagyon jol hangzik es en is megcsinalom, mert minden hozzavalojat nagyon szeretem es egeszseges is. A honlapodon a taboros informaciokat is nagyon ugyesen megcsinaltad. Gratulalok Neked mindenhez!:) Szep hetveget kivanok Neked sok szeretettel!:)

margit2 2009.03.06. 07:21:57

Na, micsoda szupi ötlet! %razz%

Lazac 2009.03.06. 08:42:31

Én is szoktam sütni a céklát, nagyon finom úgy, sokkal jobban szeretem mint főzve. :)

csibike 2009.03.06. 20:39:19

Abszolút céklaszűz vagyok, felismerem, ennyi, de a receptedet olvasva felébredt bennem a kíváncsiság :))

Alíz 2009.03.07. 09:56:34

Azt hiszem, Húsvét után megfőzöm a lengyel céklalevest, mert az is igencsak finom húsnapi levesféleség. Csak mostanság nem főzhetem meg, mert ugye Nagyböjt van, a céklaleveshez pedig húslevesalap jár. De Húsvét után jelentkezem a recepttel, addig is felpróbálom Gyöngyi céklás receptjeit.

Livia 2009.03.07. 13:49:11

Nekem a az erős szél mindig a tavaszt jelenti!!! Alig várom...

margit2 2009.03.07. 20:02:14

... itt nálunk most rettenetes nagy szél van... Akkor ez már a tavasz előjele? %eek%

M 2009.03.09. 18:46:08

Anti, jó, hogy mond, írok majd erről az éhség dologról. Vagyis írtam már egyszer máshova, majd elhozom ide is. skyppy, akkor most egyet már találtál. :) Ircsike, úgy tudok örülni egy-egy ilyen honlapos bütykölésemnek, mint egy gyerek, :) Margit, a te figyelmed ebben az ügyben duplán számít! És nagyon remélem, hogy ez a bolond szél tavaszt hoz. :) Lazac, ugye? :) Csibike, hát ha az én receptem nyomán kóstolsz először céklát, az számomra is emlékezetes dolog lesz (már, ha megtudom)! :) Alíz, tudom, hogy vannak, akik már igencsak várják a receptgyűjteményt. Lívia, akkor nagyon kell, hogy jöjjön az a tavasz, mert a szél napok óta akkora, hogy akár egy új korszakot is hozhatna, nemcsak egy új évszakot.

SA 2009.03.09. 21:05:45

Igen, emlékszem, de azért tedd ki itt is! Előre is köszönöm. Arra is kíváncsi vagyok, hogy egy holdévvel ezelőtt ilyenkor miért nem voltam éhes. (Nagyon megsajnáltak a gyerekeim, és hozattak Norvégiából szeletelt füstölt lazacot. Olyan, mint valami füstölt felvágott, csak böjtben is ehető. Természetesen jót ettem, de a gyomrom még az éjjel megszabadított tőle. :D:D:D )

Vica 2009.03.14. 18:50:37

Nagyon finom lett a céklatokány .-)) Nem főztem vele a tejfölt (nem nagyon szeretem a főtt tejfölt, csak 1-2 ételt eszem úgy, a főzelékekben tejjel helyettesítem), csak a tányéron tettem rá, meg az ecetes tormát is. Rozskenyérrel ettem. Kipróbáltam a sárgarépás tésztarátétet is, csak nem tésztával :-)) Csudára ízlett, sose hittem volna, pedig szeretem a sárgarépát, mégis, az nekem leveszöldség volt eddig, esetleg a különböző zöldségkeverékekben az egyik adalék.
süti beállítások módosítása