Heves héves

Pénteken úgy kihajtottam magam Baján, hogy tegnap csak hevertem egész nap. Ma is csak lézengek. Egyszerűen nem tudom elfogadni, hogy vannak korlátaim. Már szerdán is elfáradtam rendesen. Azt gondolom, hogy az ember ötvenéves korában ereje teljében van. S ha meg ez nincs így, akkor valamit jobban kellene csinálnia. Gondolok itt például a többet ésszel, mint erővel bölcsességre. Tehát valamit jobban kéne szerveznem. Törekedni fogok rá.

(A március 15-ről direkt nem írok. Mert ha belefognék, olyant mondanék, hogy magam is megbánnám.)

Most jut eszembe, hogy még el sem meséltem a szerdai HÉV-es sztorimat. A tévézés után kimentem Budakalászra. Két évvel ezelőtt elég gyakran mentem. Akkoriban úgy volt, hogy felszálláskor lyukaszottam egy jegyet, aztán Bákásmegyer után felszállt a kalauz, és vettem nála jegyet tovább. Most még bent a városban jön egy egyenruhás, „Jegyeket, bérleteket!” felkiáltással. Hát persze, hogy azt gondoltam róla, hogy ellenőr. Odaadtam a jegyem, és ennyi. Aztán Békásmegyer után újra látom a fazont, s már mondja is, hogy hány ezerre büntethetne meg, mert az előbb is itt ültem, és nem kéretem tőle jegyet a Békásmegyer utáni szakaszra. Mondom neki, hogy én nem tudtam, hogy ő a kalauz, azt hittem, hogy ellenőr. Ezt nem fogata fel, csak folytatta a leszúrásomat. Mi lett volna, ha a hosszadalmas leszúró tirádára fordított energia töredékéért megkérdezte volna, akkor, amikor először jött, hogy meddig megyek, mert ő a kalauz. Honnan a bánatomból kellett volna tudnom, hogy új szokások kerültek érvénybe a HÉV-en.

Szerző: empszi  2009.03.15. 19:31 9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr475913241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SA 2009.03.15. 20:09:46

Vevőcentrikus szolgáltatás.

margit2 2009.03.15. 22:10:43

...jó, hogy meg nem vertek! %wink%

Alíz 2009.03.16. 07:07:01

Mindenhol bunkók a vasútasok. Nálunk is. Mondjuk nálunk ez úgy működik, hogy dirrekt jónéven veszik, ha valakinek nincs jegye, mert feleár jattért mehetsz, amerre akarsz. A fiam hat éven át blattolt a vonaton egyetemista korában, elképszető sztorikat tud mesélni.

SA 2009.03.16. 09:42:44

Miért blattolt? Nem vett jegyet, vagy akármilyen jegyet vett, mindig volt valami baja a kalauznak? Ilyenkor lehet panaszt tenni. A MÁV-nak egész jó panaszkezelő rendszere van, még méltó kártérítést is adnak, és ami meglepő, bocsánatot kérnek. Élni kell vele. A vasutasok meg egy olyan csoport, akik közt ugyanúgy vannak bunkók meg nem bunkók. Én a parkolóőrökről hittem, hogy olyan szelekción és tréningen esnek át, hogy csak rosszindulatúak lehetnek. De aztán azt tapasztaltam, ez sem igaz.

SA 2009.03.16. 09:46:45

Nekem a postával volt bajom. Panaszomra bocsánatot kértek, kivizsgálták. A vizsgálat eredményét elküldték és intézkedtek. A fiók vezetőjét lecserélték, a dolgozókat tréningre vitték, a hivatal épületét lebontották és újat építettek vevőcentrikus térszervezéssel. Ha nem hiszitek, járjatok utána, de tényleg így volt! Pedig csak egy levelet nem tudtam feladni, és másik faluba kellett mennem másik postát keresni. Igaz a vidéki hivatalok száma meg csökkent.

Alíz 2009.03.16. 12:12:47

Nem vett jegyet, mert nálunk az egyetemisták többsége blattol - ez a bevett szokás. Aki pedig kilóg a sorból, azt kinézik, sőt a kalauzok figyelmeztetik is, hogy ez nem így működik. Másrészt a MÁV-val ellentétben a CFR-nek nincs jólműködő panaszkezelő rendszere. Magyarán, egyszerűbb a kalauzt "levajazni", mint a román bürokrácia tekervényes bugyraiban keresgélni az igazadat. Mellesleg, a MÁV-ról sem oszthatom a véleményedet, ugyanis néhány évvel ezelőtt volt egy olyan történet, hogy a Koronára kiadták az oda-vissza jegyet hálókocsira, aztán éppen a Budapestről indított szerelvénynek nem volt hálókocsija. Az Erdélyből visszatérő magyarországi és erdélyi utasoktól pedig senki nem kért bocsánatot, sőt egyetlen fillért, vagy banit sem fizettek vissza. Ezt még akkoriban meg is írtam a Krónikában, a MÁV-sajtós, pedig egyáltalán nem örült, amikor felhívtam telefonon és finoman fogalmazva eléggé kekeckedő módon viselkedett. Úgyhogy fenntartom a véleményem: bunkók a vasutasok. :)

SA 2009.03.16. 18:04:53

:D:D:D Hevesben nincs is HÉV! :D:D:D

Ircsike 2009.03.17. 09:37:39

Az ilyen torteneteknel mindig tudja a "nyajas olvaso", hogy kit is minositsen. Milyen szep lenne egy olyan vilagban elni, ahol kolcsonosen udvariasak es figyelmesek egymassal az emberek. Na ebreszto Ircsike!:) Ne almodozz annyit!:)

Vica 2009.03.18. 23:16:35

Hát igen, nem tudhattad, hogy az ellenőrök a peronon állva nézik meg, van-e jogod felszállni (jegy, bérlet). Nem is emlékszem, hogy ellenőrt mikor láttam a HÉV-en (minden nap azzal járok dolgozni), igaz, kalauzzal sem találkoztam sokáig, dehát én csak a Kaszásdűlőig megyek. De most, hogy mondod, párszor tényleg láttam kalauzt az utóbbi hetekben, talán épp akkor Szentendréig kimenő szerelvényen voltam.
süti beállítások módosítása