Fogyókúrás früstük. A reggeli gyümölcssaláta olajos magvakkal készült a pszichowellness táborban Fotó: Jánossy Alíz

A változás mûvészete

Bányai Gyöngyi, a Pécs melletti Egerág irodalom szakos tanára és Jánossy Alíz, lapunk gyergyói tudósítója elsõ alkalommal szervezett pszichowellness-tábort július 7–14. között a gyergyószárhegyi faluturizmus-hálózat vendégfogadó házaiban.

„A testvérem egy kilót fogyott, én pedig két kilót híztam egy hét alatt a gyergyószárhegyi pszichowellness-táborban, ráadásul mindketten ugyanazt az ételt fogyasztottuk” – foglalta össze Domján Emília élesdi tanár az elsõ pszichowellness-tábor eredményét. A táborozás ötlete azután fogalmazódott meg, hogy a múlt év novemberében nagy sikert aratott Bányai Gyöngyi Fogyókúra helyett pszichowellness címû könyvének bemutatója a Gyergyói-medence településein. Amint arról még akkor beszámoltunk, az irodalom szakos tanárnõ saját magán kíserletezte ki azt a fogyási módozatot – az M. pszichowellness módszerét –, amelynek segítségével másfél év alatt sikerült megszabadulnia negyven kiló súlyfeleslegétõl. A módszer azóta közismertté vált nemcsak Magyarországon, hanem Erdélyben is, és többen is jelentõs eredményekrõl számolhatnak be.

A súlygyarapodás kísérlete

Az egyhetes gyergyószárhegyi táborozás fõ célkitûzése a túlsúly létrejöttét okozó tényezõk felfedezése mellett egy hatékony módszer elsajátítása volt, amellyel bárki megtehette az elsõ lépéseket az ideális testsúly elérése érdekében. A tábor része volt egy kísérlet is, amelynek során az M. pszichowellness módszerének létrehozója azt próbálta ki, hogy módszere mûködik-e fordítva is, azaz olyan emberek esetében, akik nem fogyni, hanem hízni szeretnének. Mindezen célok elérésében az alapprogram mellett a táborozók segítségére volt az NLP – neurolingvisztikus programozás – a változás mûvészete, illetve az EFT, az érzelmi felszabadítás technikája elnevezésû módszer. A táborozók étkeztetését szolgáló, a különféle táplálékok szétválasztása elve szerint készülõ ételeket Bartalis Hajnal, a faluturizmus hálózat fõgazdaasszonya készítette el. Emellett a táborozók megismerhették Gyergyószárhegy és környékének nevezetességeit.

Cikkbõl indult „lavina”

„Az egész folyamat elindítója lényegében dr. Munzlinger Ildikó volt, illetve a Búcsú a fölösleges kilóktól címû, Krónikában megjelent újságcikk, amelyet Jánossy Alíz írt” – vallotta Bányai Gyöngyi a tábornyitó alkalmával. Mint mondotta nagyon meglepte, hogy a cikkben a saját módszerének orvosi érvekkel való alátámasztását olvashatta, és mindezt egy számára akkor még ismeretlen orvos mondta el, aki több mint nyolcszáz kilométerre él tõle. A cikk megjelenését levélváltás követte az M. pszichowellness módszerének létrehozója és lapunk munkatársa között, aminek elsõ eredménye az a múlt év novemberi sikeres könyvbemutató-sorozat volt, amirõl már beszámoltunk a Krónika hasábjain. „Több túlsúlyos páciensemnek sikerült megszabadulnia súlyfeleslegétõl a könybemutató óta, köztük olyan is van, aki több mint 15 kilót fogyott” – magyarázta dr. Munzlinger Ildikó, aki kifejezetten örült annak, hogy a novemberi könyvbemutatót követõen a két fõszervezõ továbbgondolta az M. pszichowellness módszerének terjesztését és táborozás keretében ismertetik meg az ideális testsúly elérésének módozatát az érdekeltekkel. Mellesleg lapunk munkatársának is sikerült megszabadulnia 22 kilogramm súlyfeleslegétõl a Búcsú a fölösleges kilóktól címû cikk megjelenése óta, alkalmazva Bányai Gyöngyi M. pszichowellness módszerének táplálkozási ajánlását.

Lelki jól-lét, a túlsúly okai

„A pszichowellness egy általam alkotott szó, ami lelki jól-létet jelent, hiszen egy ember életében a legfontosabb dolog, hogy testi-lelki-szellemi összhangban éljen” – magyarázta az egerági tanárnõ azt is kifejtve, hogy a túlsúly, de a feltûnõ soványság is csupán tünet, aminek hátterében lelki okok húzódhatnak. Mint mesélte, a túlsúly okainak kutatásában segítségünkre lehet csodálatosan kifejezõ anyanyelvünk, hiszen a magyar nyelvben számos olyan kifejezés létezik a kövérségre, ami a túlsúly kialakulásának okaira utalhat. Ilyen például a „tekintélyes” jelzõ, a pocakos férfiak megnevezésére – Bányai Gyöngyi szerint sok felelõs beosztásban lévõ férfi amiatt kezd el rohamosan hízni, mert erejét meghaladó pozícióba kerülve „tekintélyt” próbál kivívni magának. A nõk elhízása sok esetben az anyává válással hozható összefüggésbe, illetve azzal az anyaképpel, hogy „a jó anya nagydarab”. „Mindezek olyan lelki tényezõk, amikre testünk is reagál, legtöbbször fölös kilók beépülésével, hogy külsõleg is „tekintélyesnek”, illetve „jó anyának” látsszunk” – magyarázta Bányai Gyöngyi azt is kifejtve, hogy míg a túlsúly okainak felkutatása zajlik, addig jó „tüneti kezelésnek” bizonyul az M. pszichowellness módszerének étkezési ajánlása, ami a különféle táplálékok szétválasztásán alapul. Ennek lényege, hogy egy étkezésen belül a fogyni vágyó ne fogyaszszon egyszerre állati fehérjét és szénhidrátot tartalmazó ételeket.

Szétválasztós étrend és faluturizmus

A fogyás gyorsítására a napi háromszori kötött idejû étkezést javasolja a módszer létrehozója négynapos ciklusokban a népszerû 90 napos diéta mintájára. Bányai módszerében azonban a hús-, zöldség-, tészta- és gyümölcsnapok váltakozása nincs idõben behatárolva, és az étrend öszszeállításában segít az a táplálék-alapanyagokat felsorakoztató táblázat, amely a Fogyókúra helyett pszichowellness címû könyvben is megtalálható. „Fontos, hogy a fogyni vágyó olyan ételeket fogyasszon, amiknek íze hasonlít a régi étrendje ízeihez, de az is lényeges, hogy a jóllakás érzetét elõidézõ mennyiségû legyen” – szögezte le Bányai Gyöngyi kifejtve, hogy ennek érdekében a táborozás idején naponta egyeztetett Bartalis Hajnallal, a gyergyószárhegyi faluturizmus fõgazdaasszonyával. „Egy kis odafigyelést igényelt a fõzés, mert az asztalra olyan ételek kerültek, amelyek elkészítése többletmunkát igényel, de mi azért vagyunk, hogy a vendég minden igényét kielégítsük” – magyarázta Bartalis Hajnal. A faluturizmus fõgazdaasszonya azt is elmondta, hogy árban nem volt költségesebb a táborozóknak felszolgált napi menü a szokásos félpanziós étlapon szereplõ összegnél, ugyanis az egyhetes idõszakban elsõ este és még két napon szolgált fel húsos ételt, a többi napok menüje zöldségfélékbõl és tésztás ételekbõl, illetve rengeteg gyümölcsbõl állt. „A reggelivel volt a legkevesebb gondom, hiszen csupán annyit kellett tennem, hogy a megmosott gyümölcsöket és olajos magvakat az asztalra tegyem, a táborozók maguk készítették el a reggeli gyümölcssalátájukat” – magyarázta a gazdaasszony.

Gyümölcsnap, bõséges étkezés, ideális testsúly

„Megvallom õszintén, eleinte ódzkodtam még annak a gondolatától is, hogy a táborozás idején lesz egy olyan nap, amikor csak gyümölcsöt kell fogyasztanom” – fejtette ki az egyik táborlakó. Mint mondotta, tartott attól, hogy éhes lesz, ha egész nap csak gyümölcsöt fogyaszt, azonban kellemesen csalódott, amikor meggyõzõdött róla, hogy gyümölccsel is jól lehet lakni. A többi napokon felszolgált ételféleségek különösen ízlettek neki, annál is inkább, mert környék jellegzetes ételei kerültek terítékre: házias ízû ételek, amelyeknek nehéz ellenállni. Érdekes módon – annak ellenére, hogy mindenki annyit fogyaszthatott az ételekbõl, amennyi jól esett – a táborozók többsége veszített súlyfeleslegébõl. Olyan táborlakó is akadt, aki ugyanattól az ételtõl hízott, hiszen az élesdi Domján Emília azért jött, hogy néhány kilót felszedjen. „Az ideális testsúly az a testtömeg – minden szabványosító orvosi táblázat ellenére –, amivel az ember együtt tud élni, ahogyan a legjobban érzi magát a saját bõrében” – szögezte le Bányai Gyöngyi, kifejtve, hogy akár fogyás, akár hízás esetére próbálja valaki alkalmazni az M. pszichowellness módszerét, az ideális testsúly elérése kell legyen a célja.

NLP és EFT segítõ technikák a cél érdekében

A táborozók dr. Stenger Györgyi NLP- szakértõ és oktató segítségével a neurolingvisztikus programozás módszerével fogalmazták meg céljaikat. Sághy András EFT-szakértõ a kívülrõl szemlélve mókásnak tûnõ „kopogtatós” módszerével azoknak az érzelmi gátaknak a feloldásában segített, amelyek akadályozhatják az ideális testsúly elérésében. „Meggyõzõdtem arról, hogy gyümölccsel is jól lehet lakni, és nem kell föltétlenül mindennap húsos ételt fogyasztani ahhoz, hogy jól érezzem magam. Azt a célt tûztem ki magam elé, hogy a következõ pszichowellness-táborig tíz kilót fogyok” – osztotta meg célkitûzését az egyik táborlakó. A gazdag, fogyást célzó program mellett a táborozók megismerhették Gyergyószárhegy nevezetes történelmi emlékeit – a Lázár-kastélyt és a ferences kolostort – egy napon meglátogatták a Gyilkos-tót és a Békás-szorost, piacoltak Gyergyószentmiklóson, és megtekintették a város örmény építkezési jegyeket viselõ fõterét. Gyógynövényeket és gombát gyûjthettek, méhésztõl ismerhették meg a méz és egyéb méhészeti termékek jótékony hatásait. „Kifejezetten tartalmas és hasznos volt ez a táborozás” – jelentették ki többen is búcsúzáskor, kifejtve, hogy jövõre visszatérnek beszámolni az elért eredményekrõl.

Szerzõ(k): Krónika

Szerző: empszi  2009.07.29. 13:18 Szólj hozzá!

Címkék: pszichowellnesstábor

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr1005913197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása