Illatos, gyertyafényes suttogás

Október utolsó napjaiban apám vastag drótból koszorúalapot készített. Vágott ágakat a kertben álló fenyõfáról. Anyám a fenyõágakat és a kertben nyíló szép nagy krizantémokat felerõsítette a drótkarikára. Így születtek a semmivel össze nem téveszthetõ illatú koszorúk. És amikor eljött mindenszentek estéje, kimentünk a gyertyafényben ragyogó temetõbe négyen együtt: anya, apa, az öcsém és én. Nagyszerû titokzatos élmény volt. A nagy kereszt talpán és a háborúban elesettek jelképes sírján már szinte összeértek a gyertyák egy-egy hatalmas mécsessé. Gyönyörködtünk a lángokban egy kicsit, aztán odamentünk a „mi” sírunkhoz. Hogy akkor vittük-e koszorúkat, vagy már korábban odakerültek, már nem emlékszem. De a gyertyákra igen. Meg a suttogó beszélgetésekre, az emberekre, akikkel réglátott kedves ismerõsként üdvözölték egymást a szüleim. Nekünk kivételesen megengedték, hogy „tüzeskedjünk”, meggyújtsunk egy-egy gyertyát a másik lángjáról. De az az ötlet, hogy száraz gesztenyeleveleket is égessünk, már nem aratott osztatlan sikert. De azért, amikor a nagyok belemerültek a beszélgetésbe, csak megpróbáltuk, és rendben volt ez is…

Szerző: empszi  2009.10.31. 19:25 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr235913174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ircsike 2009.11.01. 05:57:54

Gyonyoru lehetett az a koszoru! Szep emlekezos napokat kivanok Neked szeretettel!:-)

Alíz 2009.11.02. 15:12:16

Na pontosan igy szoktunk mi is világitani régen. :) Idén a lányommal kettesben voltunk és örömmel konstatáltuk, hogy a tavalyi Halottak napján elültetett piros krizantém megfogant és idénre gyönyörű bokrosra terebélyesedett. Ezért, amit az idén vittünk, azt is földbe vájtuk egy kanállal és nagyon szurkolunk, hogy megfoganna, mert ez épp olyan lila, amilyent a nagyanyám nagyon szeretett. :)
süti beállítások módosítása