Téli zöldségek fûszeres paradicsomszósszal

A múltkor Alíz lapján felbuzdulva csináltunk néhány ételfotót Misivel. Már akkor érzékeltem, hogy az ételfotózás nem akármilyen tudomány. De most, hogy van már saját gépem (igaz, hogy nem olyan profi, mint Misié) - és Misi különben is ezekben az órákban valahol az óceán fölött halad Chicago felé – úgy gondoltam, gyakorlom egy kicsit ezt a tudományt.

A mit fõzzünk ma? kérdésre az itthon lévõkbõl variáltam. Volt egy édeskömény, két póréhagyma és sörretek. A sörreteknek az a tulajdonsága, ha belefõzzük valami ételbe, akkor teljesen alkalmazkodik annak az ételnek a jellegéhez. A másik két zöldség elég karakteres, és így jól kiegészítetik egymást a sörretekkel. Azt tippeltem, hogy jól menne ezekhez paradicsomszósz meg fõtt krumpli.

Feltettem a krumplit fõni, majd hozzáfogtam a paradicsomszószhoz. Egy kanál lisztet picit megpirítottam egy kanál olajon, majd hozzáadtam egy negyedliteres sûrített paradicsomot annyi vízzel, amennyivel kiöblítettem a paradicsomos üveget. Forraltam egy kicsit a paradicsomot, majd sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, fokhagymával és egy kis mézzel ízesítettem.

A wokban forrósítottam egy kis olajat, s az összeaprózott zöldségeket – póréhagyma, édeskömény, sörretek sorrendben - megpirítottam. A (két kisebb) póréhagymát már beletettem a wokba, közben vágtam az (egy) édesköményt, s mikor már azt hozzátettem, akkor kezdtem vágni a (két) retket. Nem tudom, hogy ennek van-e jelentõsége, de úgy éreztem, hogy a hagymának több idõ kell, a reteknek meg egy egészen kicsi is elég. Az édesköményt „középidõsnek” ítéltem. Egy kicsit megsóztam a piruló zöldségeket, de mással nem fûszereztem, hiszen a szószt elég fûszeresre készítettem.

Nekem nagyon ízlett. S a családtagokon is úgy láttam, hogy nincs kifogásuk a mûvem ellen. Az ételtársításra figyelõ étkezésnél krumplival zöldségnapi étel, de tésztanapon szerintem remek lehet palacsintametélttel (egyszer kipróbálom), húsnapon meg natúr sertésszelettel, baromfimell csíkokkal. (Egyszer erre is sort kerítek.) S most még az élményt frissében itt is tálalom.

Szerző: empszi  2010.03.27. 12:34 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr965913136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.03.29. 15:00:54

Nagyon jól néz ki, gratulálok! Az ételfotózás - a fiam szerint - egy külön szakma. Most tanulgatom én is. De ez nem csak jól néz ki, finom is. :)
süti beállítások módosítása