A Bika jegyében

Tegnap Ferenc egész nap Bogádon volt. A lovakkal elsõsorban. De úgy egyébként a fotó kedvéért a marhákkal is. Bimbóval és a borjával, Döncivel, akinek már kezd nõni a szava.

Tegnap volt éppen tizenöt éve, hogy Egerágra költöztünk. Ez a vasárnap a katolikus ünnepkörben a búzaszentelés napja. A régi hagyomány szerint ekkor körbejárták a határt a falu lakói a papjukkal az élen és megáldották a sarjadó vetést. Aztán mikor már nem lehetett körmenettel járni a határt, akkor egy marok búzafüvet vittek be a templomba, és a négy égtáj felé fordulva felolvasott a pap egy-egy evangéliumi szakaszt, és egy rövid imát mondtak a hívek. Én ezt itt láttam elõször Egerágon. Aztán már lehet a határba menni. Valamelyik évben meg is tették itt a faluban újra. Az idén nem tudom, hogy volt. Városi templomokban talán csak megemlítik ezt a szokást vagy még azt sem.

Ez a Szentgyörgy nap utáni elsõ vasárnap. Ez volt tegnap. És úgy egyébként április 25. meg BS. születésnapja a Bika jegyében. Isten éltesse!

Szerző: empszi  2010.04.26. 17:19 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr815913111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oximoron 2010.04.29. 00:31:10

igen, igen!! ejjensoká'.... azaz Isten éltesse B. S.-t épségben-egészségben, boldogságban!! :)

M 2010.04.29. 18:28:33

Köszönöm a nevében, kedves Oximoron! :)
süti beállítások módosítása