Úrnapja

Többek között azért is szeretek itt lakni a faluban, mert itt még valahogy átöröklõdött egy kicsit az emberek életébe – még azokéba is, akire nem a buzgó vallásosság jellemzõ a hétköznapjaikban – a sokkal szervesebb kapcsolat az Éggel és a Földdel. Itt a földmûvelõ emberek révén még tudatosabban van jelen az mindennapokban a természet mozgása, az évszakok, az idõjárás közvetlen hatása. (És nem csak az ilyen hatalmas léptékû dolgoknál, mint ez a mostani árvíz, mely hála Istennek, nem fenyegeti ezt a vidéket, de a belvizek itt is pusztítják a termést, beszakadnak régi, elfeledett pincék. )

Egerág lakói zömmel katolikus magyarok valamennyi kissé elmagyarosodott német szintén katolikus lakossággal. A néhány idetelepített felvidéki között van egy-két evangélikus, és igen kis számban az utóbbi évtizedekben ideköltözött református, no meg persze olyanok is élnek a faluban, aki nem vallják magukat egyik egyházhoz tartozónak sem.

Ezzel együtt azért a hagyományos katolikus szokások egyben a falu szokási is még egy kicsit. Tizenöt éve, amikor ideköltöztünk csodálkozva vettem tudomásul, hogy a más helyen a templom közvetlen közelébe szorult úrnapi körmenet itt még utcáról utcára jár. Aztán nem a kényszer, hanem a kényelem okán itt is szûkült az úrnapi körmenet sugara. Az utóbbi években már itt is a templom ötvenméteres körzetében építik fel a négy „virágoltárt”, a körmenet egy-egy állomását. Minden oltárnak hagyományosan van gazdája, aki elkészíti, feldíszíti.

Tudom én, hogy sokszor már csak a forma marad meg egy-egy rítusból. De még az is több, mint a semmi. Valami megfogalmazatlan vágy és vele együtt egy kapszkodó a teljesség felé. Aztán ha még a tartalma is megvan, akkor közel érezheti magát az ember ahhoz az érzéshez, amit Weöres Sándor így fogalmazott meg:

„Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra”

A Wikipedia ezt írja az úrnapjáról Az úrnapja (több más nyelven Corpus Christi) katolikus fõünnep az eukarisztia tiszteletére, teljes nevén az Úr Testének és Vérének ünnepe. Magyarországon és több más országban (például Angliában és Walesben) a húsvéti idõt lezáró pünkösdvasárnap után két héttel tartják. Jellemzõen körmenet kapcsolódik hozzá. Napja eredetileg a Szentháromság vasárnapja utáni csütörtök volt és sok helyen ma is akkor ünneplik. Ausztriában, Németország és Svájc bizonyos részeiben, Brazíliában, Dominikában, Horvátországban, Lengyelországban, Trinidad és Tobagóban és Portugáliában munkaszüneti nap.

U.i. És ezen a ragyogóan szép- és ma éppen jeles napon van Misikém 24. születésnapja. Isten éltesse!

Szerző: empszi  2010.06.06. 13:23 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr405913078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SA 2010.06.06. 22:09:00

Isten éltesse, Szent Mihály arkangyal õrizze! Nálunk egy oltár volt a templomtõl 20 méterre. Azzal jelezte, a plébános, hogy "másikhoz" megyünk, hogy felemelte a Szentséget, majd letette.
süti beállítások módosítása