A nyár illata

A kertünk végében az idén búza van. Ma a mögöttünk lévõ második táblában arattak. Nekem az aratás a gyerekkoromat idézi. Tizenkét éves koromtól sok éven át minden nyáron a Bajai Állami Gazdaság (késõbb Mezõgazdasági Kombinát) Vetõmagüzemében dolgoztam diákmunkásként. Apám itt volt üzemvezetõ agronómus. Kezdetben a címkéket írtam a búzás zsákokra. Késõbb a laborban dolgoztam, ahol a vetõmag minõségét, tisztaságát, víztartalmát, fajsúlyát, csíraképességét kellett vizsgálni folyamatosan. Mivel apám meg tudta állapítani a búza víztartalmát úgy, hogy kettéharapta a búzaszemet, én is megtanultam tõle. És így meg is szerettem a nyers búzamag ízét. Máig nagyon szeretem. Már egészen kicsi koromban jártam ki apámmal aratáskor a határba. A nagy TL 5-ös Pannónia motorjával mentünk, és életre szóló élmény volt, hogy felülhettem a kombájnra. Emlékszem arra, amikor elõször érkeztek Claas dominátorok a gazdaságba. Én vettem fel a telefont az irodában, mert éppen ebédszünet volt. És ezt az üzenetet kellett átadnom, hogy megjöttek a Claasok. Azóta is emlékszem erre, annyira felvillanyozott a feladat, hogy átadjam ezt az üzentet. Amikor Kínából jöttem haza vonatta, és a nyolc nap Traszszibéria Expressz után már Magyarországon jött a vonat, megcsapott a nyári határ szaga. Olyan erõs volt az élmény, hogy elsírtam magam. Akkor éreztem azt, hogy itthon vagyok. És azóta is, nekem az igazi otthon levés érzését az aratás illata adja.

Szerző: empszi  2010.07.15. 21:09 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr565913037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amerika24 2010.07.15. 22:24:13

...ez annyira megható, hogy teljesen elvarázsoltál...:) ...ismerem ezt az érzést, hiszen én falun élek, s éltem mindig...tudom milyen , mikor a learatott tarló szúrja a talpad, de azért se veszed fel a cipõt...tudom hogy lehet fújott szalmakazal tetejérõl lecsúszni, s az illat...hát az tényleg felejthetetlen... ...nekem is volt egy ilyen megható hazatérésem, igaz karácsony elõtt volt, már sok évvel ezelõtt...mikor megpillantottam a falu hajnali fényeit, bizony nedves lett a szemem...annyira jó volt...
süti beállítások módosítása