Enyhülés

Az volt ma a legjobb, hogy esett néhányszor az esõ, és lehûlt kicsit a levegõ. No, meg az is jó volt, hogy leszedtem az elsõ négy érett saját paradicsomunkat. Fõztem finom ebédet, de nem lesz belõle fõzõsblog-bejegyzés, mert tegnap esete elfelejtettem kikapcsolni a fényképezõt és teljesen lemerült.

Véget ért a bogádi lovastábor. Arra számítottam, hogy hazajönnek a gyerekek. De lányok haza akartak menni. Fõként Zs. Nem lehet könnyû egy Budapest belvárosi lánynak egy ilyen tábor. A. már volt tavaly is, és sokszor kint volt máskor is Ferenccel, de a barátnõje Zs talán most látott életében elõször ilyesmit. Lehet, hogy sok(k) volt neki.

Ferenckém szokta mondani, hogy õ elõnyben van a nagyvárosiakkal szemben, mert õ ismeri, érti a nagyvárost is, meg ezt a teljesen természetközeli életet is. Nagyon sokszor tapasztaltam, hogy sok embernek, még jelzés szinten sincs a térképében, hogy lehet élet fürdõszoba és tévé nélkül is. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet tisztálkodni, mert nagyon jól megoldották egy szuper szabadtéri zuhannyal. Fenn van egy hatalmas tartály, melybe valami nagyon hosszú, kanyargós fekete csõben érkezik a víz, ami felmelegszik a napon. De az igaz, hogy innen az udvaron át lehet eljutni az alvóhelyig, ami nem is ágy, hanem földre terített matrac. Vécé meg a telek szélén.

Én még gyerekkoromban megértem az angolvécé elõtti világot. Harmadikos voltam, amikor fürdõszobánk lett. Úgy gondoltam, hogy a gyerekeim is ismerjenek meg olyan életformákat is, amit kívül van a jeln kor civilizációján. Mikor kicsik voltak a gyerkek, többször nyaralunk egy tanyán, egy nagy baráti társasággal, ahol szintén nem volt fürdõszoba, hanem ott is kerti zuhany és lavór, no meg kerti vécé volt. De rengetleget tanultunk egymástól egy-egy hét alatt.

Aztán Misi ötödikes Ferenc meg harmadikos volt, amikor elõször elmentek cserkésztáborba. És kb. tíz éven át minden nyáron tíz napot az erdõben töltöttek. Soha nem bántam meg, hogy így neveltük õket, hogy ismerik ezt az életformát is. Csak gazdagodott a térképük és az élménytáruk. Szerintem fontos, hogy egy fiú úgy nõjön fel, hogy a keményebb feltétek is természetesek legyenek számra. (Lehet, hogy a lányoknál is fontos, de lányom nincs.) :)

Szerző: empszi  2010.07.24. 19:29 4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr765913027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skyppy 2010.07.25. 05:18:42

M fontos lenne minden gyereknek megismerni milyen az amikor nincs komfort, amikor csak magára, a leleményességére számíthat, még akkor is ha csak egy ilyen táborba megy....én is ismerem mind a két életformát, és nem vált káromra:-))

M 2010.07.25. 06:30:11

skyppy, de jó, hogy megtaláltad nekem ezt a szót, hogy komfort! Ez nem jutott eszembe, pedig kerestem. :) A túl komfortos világtól könnyen az a tudattalan képzete támadhat az embernek (és sajnos támad is sokszor), mintha a kényelem lenne az élet célja. És gürizni kell azért, hogy újabb és újabb "kényelmesítõ" dolgokat tudjon vásárolni. Aztán halálfélelme lesz, ha elmegy az áram vagy a gáz. (No, jó most túloztam... :) ) És ugyanakkor nem mondom azt sem, hogy nem örülök annak, hogy egy mozdulatra jön a meleg víz, és nem kell elmenni elõbb vízért, fáért... De néha az is jó. Ahogy mondod, hasznunkra válik, ha mindkettõt ismerjük.

SA 2010.07.25. 08:54:48

Szerintem is az angolvécé elõtti és utáni világ két alapvetõen más civilizáció. Ez olyan, mint a neolit forradalom. Ilyen volt a villany, a kasza és még pár találmány, ami valódi és szimbolikus változást is elindított. Kényelmesebbé és sebezhetõbbé tette az életet.

kati 2010.07.26. 17:56:52

szia M. képzeld nekünk csak amikor gimis lettem akkor lett fürdõszobánk. most pünkösd kor vol a szõlõnkben az Eszti barátnöje , õ Pécsett lakik és az Anyukája pedig Debreceni és kint volt még a keresztlányunk a Valcsi a Bencével . A gyerekeknek annyira tetszet ,hogy kint csak potyantós wc volt hogy nagyon. Ott akartak játszani.
süti beállítások módosítása