Dinnye

Bevezetés:

SA, tudom téged kellett volna elõbb megkérdeznem (de ez már csak útban odafelé jutott eszembe) ... :D

Tárgyalás:
Ezen a vidéken minden dinnyeárus úgy hirdeti a portékáját, hogy vajszlói dinnye. De még Baján is azt kiabáljak az utánfutóval és Ladával járó árusok, hogy itt a dinnye, a mézédes vajszlói dinnye. Egyszer Misi fiam mondta, hogy ha valóban Vajszlón teremne minden dinnye, amit úgy hirdetnek, akkor Vajszló nagyobb lenne, mint Baranya. Egy kicsit Vajszlóval is úgy voltam, mint a Papukkal. Itt van a közelben, de még soha nem voltam ott. Ma délutánig. A sajátos nyaralási projektünk keretében elmentünk ma dinnyét venni Vajszlóra. Hát mit mondjak. Ez nyilván ott termett, meg finom is, de a falu határában sok egyéb növény is van, nemcsak dinnye. Azt hiszem, hogy nyugodtan gondolhatom ezentúl a vajszlói dinnye felirat láttán, hogy ez a szó nyilván a gömbölyû rokonértelmû szava - vagy valami ilyesmi.

Befejezés:
Megyek aludni

Szerző: empszi  2010.08.05. 21:37 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr765913012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SA 2010.08.05. 22:41:28

Nem vagyok vajszlai. A nagyszüleim is úgy költöztek vissza Vajszlóról nagyanyám falujába, ahonnan megszöktette nagyapám, hogy maga a szöktetés nem volt akkora roham. Talán Moldova találta meg a vidék kulcsát, annak ellenére, hogy az ide vonatkozó könyvében a számba adott szavakat nem mondtam. Vajszló e az önsorsrontás fõvárosa... A dinnye csányi. Csány Heves megyében van. Olyan fuzáriu járvány volt a hatvanas években, hogy megélhetési gondjaik lettek. El kellett menni máshová dinnyézni legalább a szezonra. Kinézték Naa hasonló nevû Nagycsány és Kiscsány falvakat Sellye és sVajszló közt. Aztán az egsz Ormánságban megjelentek, mert jó homokos talajt találtak. Még emlékszem a dinnyések földbe vájt kunyhóira, ahol a dologszezonban laktak. Aztán az ormánsági ember is megtanulta a dinnyézést. Vajszló csak egy név, ami mivel hajdan jelentõs város volt, ismert Hogy hangzana már, hogy adorjási vagy csányoszrói dinnye, egyszerûbb vajszlainak mondani. Ennyi a z egész.
süti beállítások módosítása