Késik az IC

Az IC állandóan késik. Hat éve annyit járunk a pécsi pályaudvarra, hogy lassan valami rekordok könyvére is esélyesek vagyunk. Ma is voltunk kétszer. Egyszer vártunk, egyszer kísértünk. Nagyon sok vonatos élményem van. Az IC-sek közül az a legdurvább, amikor kitalálták a Miskolc – Pécs vonatot, s így lehetett állni téli estéken a vágó havas esõben a Keletiben meredt nyakkal bámulva a kivetítõt, hogy hová áll be a ki tudja mennyit késõ vonat. Aztán amikor kiírták, megkezdõdött a teljesen valószerûtlen, a háborús filmek hangulatát idézõ tolongás, kavargás, kiabálás a sínek mellett a fagyos bûzös, zajos sötétben. Persze vannak szép vonatos emlékeim is. Gyerekkoromban még gõzmozdony ment a városból a faura lakkozott léces ülésekkel. És a nagyapámmal többször mentünk vonatokat nézni a bajai vasútállomásra. Aztán Pozsonyba is mentünk vonattal. Kicsi voltam még. Sárbogárdon szálltunk át. Éjszaka volt. És hosszú évekig ezt idézte nekem ez a városnév. A pozsonyi vonaton meg apa szemébe belement egy szikra, mert a vonatból kihajolni veszélyes. Persze a legemlékezetesebb azért a Transzszibéria Expressz volt. Kétszer egy hét vonaton. Ez igazi kaland. Az persze nem késett. 1987-ben a Szovjetunióban. Persze tele volt a vonat szovjet és kínai diplomatákkal. Mert volna késni. No, de nem késett az Orient Express sem. A TGV viszont csalódást jelentett. De ezt csak annak köszönhetem, hogy valami mesevonatnak képzeltem. Sokkal mesésebbnek a valóságnál. Végülis minden csalódást csak magunknak köszönhetünk, hiszen a csalódás mindig abból származik, hogy valamit elképzelünk valahogy, s az mégsem olyan. De hát mi képzeltük olyannak.

Szerző: empszi  2010.10.24. 20:11 3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr745912931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olvasó 2010.10.24. 20:33:48

Egy sima gyorsvonat is tud "elõre láthatólag 45 percet késni". Utólag pedig 57 perc késéssel gurulni be a fõvárosba. És ezt mind hajnalban, mikor a "kedves utazóközönség" azért indul el idõben , hogy idõben oda is érjen. Ennyi pénzért amibe az utazás kerül , akár be......az utasoknak. Felháborító.

dabole 2010.10.26. 19:10:28

Köszönöm ezt a képet:) Szeretem ezt nézni, mert azt jelenti, hogy épp a kedvesem felé tartok. Régebben én is azzal az IC-vel jártam, ami Miskolcig ment... Tényleg nem volt valami üdítõ a csörtetõ tömeggel hömpölyögni, mikor voltak szívesek indulás elõtt 2 perccel közölni a vágány számot... De most sincs ez másképp, ahogy észrevettem. Csak az a két perc talán 5 lett. :D

M 2010.10.26. 20:03:55

Üdv nálam, dabole :)
süti beállítások módosítása