Mindenszentek

Mindenszentek és halottak napjának vigíliája. A kapuja sincs átjáró titka. Mivel már voltam ebben a kapuban, én már nem félek tõle. Bár még így is nehéz elhinni, hogy egyszer átmegyünk rajta. Ki elõbb, ki utóbb. De az örökkévalóság végtelenben, de akár csak a történelem évezredeiben néhány év ide vagy oda nem számít. Az számít, hogy volt-e elég idõ összegyûjteni itt, ami odaát kell majd. Nem az út hossza számít.

Szerző: empszi  2010.11.01. 19:50 3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr755912923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

noémi 2010.11.01. 21:49:35

Csak mivel jártál már ott, komolyan nem félsz tõle? Hát ez nem függ attól is, hogy milyen körülmények között találod ott magad? Ha például (amit annyira fontosnak vélsz) az emberi méltóságodtól megfosztva állnál ott, akkor is így éreznél? Csak azért érdekel ennyire a téma, mert apukámtól hallottam hasonlóan sokszor hangsúlyozni az emberi méltóság fontosságát. Valamiért neki ez az átlagnál sokkal de sokkal fontosabb volt és nagyon sokat foglakozott a kérdéssel. Nem az öregségtõl félt, hanem a méltóság elvesztésétõl egy öregek otthonában. Nem a haláltól félt, hanem hogy méltóságától megfosztva kell azon a bizonyos kapun átmennie. És ez az ember 48 évesen halt meg rákban úgy, hogy nyaktól lefelé lebénult, pelenkázták és még csak meg sem tudott mozdulni. Mit érezhetett meg elõre ebbõl, hogy ennyire sokat hangsúlyozta az emberi méltóság fontosságát? Mit gondolsz? Tényleg van ennek jelentõsége ott abban a kapuban?

skyppy 2010.11.02. 04:57:15

szerintem az emberi méltóságnak most van jelentõsége, amikor még élünk...ott és akkor már nem ez a legfontosabb, de nem mindegy hogyan jut odáig az ember..... ténleg M írhatnál errõl egy bejegyzést....milyen körülményeket nevezünk emberi méltósághoz illõnek.....ott a kapu elõtt.... és azért Te, mert neked mindig szép odaillõ gondolataid vannak mindenrõl.....

M 2010.11.02. 20:40:03

noémi, skyppy, a mai bejegyzésben igyekeztem válaszolni a kommentjeitekre.
süti beállítások módosítása