Bertalan

Mármint nem ez a bogár, hanem a mai nap ünnepeltje. Isten éltesse! Úgy egyébként megint elbûvölt a természet ezzel a kis bogárral. Egyszerûen fantasztikus, hogy mi minden vesz bennünket körül. Mindig alázatra késztet, ha egy-egy ilyen remekmûvet meglátok. Talán azért ilyen kicsik, hogy le kelljen hozzájuk hajolni, el kelljen csendesedni, hogy észrevegyük õket.

Úgy egyébként ma még azt akartam lejegyezni ide a blogba, hogy mit is gondolok én arról, hogyan különböztessük meg azt a rengeteg felénk áradó „okosságot”, hogy valóban érdemes-e vele fogalakozni, vagy egy kattintással, legyintéssel lépjünk is túl rajta. Nálam az a vízválasztó, ha az információt hozó meg tudja mondani, hogy honnan veszi, amit éppen állít. Gondolok olyasmire, mint hogy ez meg az fog történni, így vagy úgy KELL valamit csinálni, mert különben… Televan ilyesmivel az életünk. Ki mondta? Honnan vesszük ezeket? Kaptuk a barátainktól e-mailben, vagy valami levelezõlistán jött? Esetleg tudjuk, hogy kinek az ötlete, véleménye? Az az illetõ szavahihetõ? Ért ahhoz, amirõl beszél? Érdemes ezeket a dolgokat végiggondolni, mert két eset lehet lehetséges, sõt három. Elõször is lehetünk nagyon hiszékenyek, és bedõlünk a különbözõ „értelmesnél értelmesebb” jóslatoknak, technikáknak, hasonlóknak. Vagy szkeptikusak vagyunk, és még olyasmit is a baromság kategóriájába sorolunk, ami pl. az emberek pontos megfigyelésein, tapasztalatain alapulnak, ott vannak a nevek is, hogy ki, mikor, milyen körülmények között figyelte meg a dolgot, hogyan hasznosította, milyen eredménnyel. van azonban egy harmadik eset is. Csak úgy, érzelmi alapon válogatunk a dolgok között, ami tetszik, elhisszük, ami nem szimpatikus, azt baromságnak nyilvánítjuk. Csupán annak alapján, hogy kitõl hallottunk róla, vagy mennyire esne jól, ha mi azt hasznosíthatnánk. Ma reggel is hallottam valami okosságot 2012 kapcsán, de honnan származik az információ kérdésre csak egy ismerõs nevéig jutottunk. Nos…? Szóval az ilyesmi nálam nem játszik. De ha van valami módszer, mondjuk a jobb kommunikációra vagy a hasznos viselkedésre, mint pl. a klasszikus NLP, és meg tudom mondani, hogy ki hogyan, miért gondolta, hogy az úgy jó lenne, az már más kategória. Ha minden olyasmit kidobnánk, ami nem kézzel fogható, igen sok hasznos tapasztalattól meg kéne válnunk.

Ezen kívül hatalmas kánikula volt ma. Csomó mindent (szilva, alma, körte, paradicsom) kitettem aszalódni.

Szerző: empszi  2011.08.24. 22:37 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr285912614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása