Népszámlálós

Ma voltunk Siklóson a számlálóbiztosi oktatáson, úgyhogy már jogosan kérdezi tõlem Skyppy az elõzõ bejegyzés kommentjében: „M akkor kérdezhetek tõled....a népszámláláshoz ugyan mi szükség van az anyagi helyzetemre, hol lakom, milyen minõségben stb....és mi az, hogy "kell" válaszolnom rá....éppen csak a PIN kódomat nem kérik el.....” Kmm… :) szóval a népszámlálás egy teljes körû állapotfelmérés, melyben nem az egyes ember konkrét dolgaira kíváncsiak, hanem az ország állapotára. De mivel az országot a lakói testesítik meg, ezért az egyes emberek állapotának összessége rajzolja ki az ország állapotát. Az szerintem is nagyon fontos dolog, hogy a döntéshozók megtudhassák az adatokból leszûrhetõ információkat, mert információk nélkül a döntések csak vaktában lövöldözések lennének. A népszámlálás egyébként az ókortól kezdve létezõ gyakorlat, és jelenleg a világ gyakorlatilag minden országában van. 2011-ben az EU minden országban kötelezõ népszámlálást tartani (összehangolt kérdésekkel). A válaszadási kötelezettséget törvény írja elõ, épp úgy, mint az adófizetési kötelezettséget. Most, hogy már jó néhány órát eltöltöttem a témával az utóbbi napokban, úgy látom, hogy nagyon komoly és becsületes munka ez. Arról is meg vagyok gyõzõdve, hogy senkinek semmiféle hátránya nem származhat abból, ha válaszol a kérdésekre. Szerintem rendesen meg van oldva az adatvédelem. Ha valaki meg illegálisan akarna bárkirõl adatokat szerezni, sokkal egyszerûbben is elkövethetné ezt a bûncselekményt, mint a népszámlálási adatok illegális felhasználásával. Egyéként ezek olyan információk, melyeket kb. a szomszédom is tud rólam. Ezeknek az információknak az adja az érékét, hogy az ország minden lakójáról egyszerre jelennek meg. (Tehát nem az a kérdés, hogy éppen nekem milyen az anyagi helyzetem, hanem mondjuk, az ötvenes, házasságban élõ asszonyoknak. Illetve milyen az õ munkaerõpiaci helyzetük, lakás- és családi körülményük. De ez éppen csak egy példa. Nagyon sok szempont szerint csoportosíthatók ezek az adatok, és remélem, ennek nyomán könnyebben születnek olyan döntések, melyek mindannyiunk hasznára lehetnek. De az érdekvédelmi szervezetek kezébe is kerülhetnek így olyan konkrétumok egy-egy csoportra vonatkozóan, melyek érvként szolgálhatnak az adott csoport érdekében. Az zavarhat esetleg valakit, hogy még a számlálóbiztosnak sem akarja ezeket kimondani, úgy sem, hogy éppen olyan titoktartási kötelezettsége van, mint minden egyéb olyan embernek, aki személyes információkkal kapcsolatba kerül. De még ez is kiküszöbölhetõ az internetes kitöltési lehetõséggel. Mivel sok hasonló kérdésre számíthatok majd, ha elkezdõdik a munka, gyakorlásképen szívesen válaszolok hasonló kérdésekre. És „karcmentes” önbesülésemmel :) szívesen fogadok egyet nem értéseket is.

Szerző: empszi  2011.09.14. 21:07 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr105912590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skyppy 2011.09.14. 21:19:07

M, köszönöm, kicsit megnyugtattál, de elszomorít, hogy mire ez a sok adat, ha már most olyan dolgokról döntöttek - ezek nélkül az adatok nélkül - ami elég keményen érinti az egzisztenciámat......szóval, kicsit sántít nekem ez a magyarázat - ami nem a te hibád - ...:-((..vagy csak simán el vagyok keseredve.....

Jutka 2011.09.16. 17:24:21

Attól tartok, Gyöngyi, hogy nagyon naív vagy. A teljeskörû állapotfelmérés sok disznóság alapját képezheti egy autoriter kormány kezében. Majd amikor fizeted az ingatkanadót, meg a luxusadót, diplomásadót az összeírt adatok alap ján, gondolj rám. Én is rád és a hozzád hasonlóan naív polgártársaimra fogok gondolni.
süti beállítások módosítása