Február 2. szombat –disznóvágás

Tegnap este már nem volt érkezésem feltenni a vonatkozó bejegyzést. Hétre mentünk, és hét körül értünk haza. Minden jól sikerült. Örülök, hogy megcsináltuk. Jövõre már egy kicsit nagyobb önbizalommal fogok hozzá, ha lesz rá módom. Hajnalban, amikor felébredtem, átgondoltam ezt az egészet. Sokan mondják, hogy nem vágnak disznót, mert nem érdemes, hiszen mindent meg lehet venni,és mennyi munka egy disznóvágás. Bizonyos szempontból igaz, de a lényegét tekintve nem. Ha nagyon szigorúan kiszámoljuk, hogy mennyibe kerül, talán ki lehet azt hozni, hogy „ingyen dolgozunk” a disznóvágás napján. Ha csak arról lenne szó, hogy lehet venni élelemnek látszó dolgokat annyi pénzért, nulla fáradságért, mint amennyibe egy disznóvágás kerül, akkor tényleg igaz. De ha már azt vesszük, hogy milyen a minõsége, az ízélménye annak, amit megveszünk „ócsó pézért” a „tecsóba, madaras tecsóba” stb. helyeken, és milyen az, amit magunknak készítünk (persze, ha tényleg tudunk finomat készíteni), már akkor ég és föld a különbség. De nekem a tegnapi nap más tanulságot is hozott. Egy ilyen nagy munkát nem lehet egyedül elvégezni. Ehhez közösségben kell dolgozni másokkal. Ha jól összehangoljuk a munkát, jó lesz a végeredmény, és az jelentõs pozitív élmény. Ahhoz hogy egy embercsoport úgy érezze, hogy van valami köze egymáshoz, közös élményekre van szükség. Megteremteni, hozzájárulni a létfenntartás feltételihez (és mi más lenne már az, ha biztosítod a családod számára az élelmet) jelenõsen növelheti az ember szabadságérzetét, önbecsülését. Ki kell lépni ahhoz a „kényelem az élet célja – meg a buli” csapdájából, hogy tényleg jól lehessen lenni.

Szerző: empszi  2013.02.03. 07:35 3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr875912059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bíbor 2013.02.03. 15:10:11

És veletek volt az "Öreganyám" mézes pogácsáján keresztül a felmenőitek is. Bizony, ez a jövő annak, aki szeretné tudni, mi kerül a tányérjára, miből építi a testét, lelkét. A haszon miatt az ipari cuccokba adalék anyag, színezék, állományjavító, E-számok, és talán még állateledelnek való romlott nyersanyag is kerül (ugyan mitől lenne olyan fura utóíze egyes kolbásznak?). Igen, fel kel eleveníteni a családi hagyományokat - különösen, ha a gyerekek fogékonyak rá. Mi most csak kolbász készítését tervezzük - ha újra jön egy kis fagy, meg is ejtjük.

amerika24 2013.02.03. 15:21:06

...azelőtt, pár éve , minden évben vágtunk 2-3 disznót, már nem tartunk, mert bizony egy malac ára belekerül fél disznóba, és hol van még a gabona...? ...szerettem finom illatokat, a sok szorgos kezet, a sok ízletes falatot, a tele mélyhűtőt...de a "nyakig zsíros vagyok" már nem annyira tetszett... ...a disznóölőtől is sokk függ, az biztos, voltak nagyon ügyes böllérjeink és volt olyan is, aki rendes anatómiát tartott a lányoknak /még kisebbek voltak akkor/ ...aztán nem bírt vége szakadni a napnak... ...én egyszer nőiszeszélyt sütöttem vágásra, édeset a sok sós és zsíros kompenzálására, aztán úgy megmarad ez a szokás, hogy mindig ezt akartak....mióta nincs disznóvágás ,azóta nem is sütöttem ezt a finom sütit...

mclub 2013.02.03. 17:27:38

Bíbor, jó kolbásztöltést! :) Amerika, tényleg olyan sok összetevője van a döntéseinknek... Azt a nőiszeszélyt most nagyon megenném! :)
süti beállítások módosítása