Március 9. szombat– harmadik nap - Buddha ereklyéi

Egyszer éppen NLP-s hétvégén voltam, amikor Budapesten volt a kiállítás, akkor is szervezték, hogy nézzük meg. Akkor nem mentem el. Most a továbbképzés témájához igazodónak ítélték, és elmentünk megnézni. Nem bántam meg. Azt hiszem, hasznos lenne, ha jobban ismerném a nem keresztény vallásokat is. Nem véletlen az sem, hogy a pápa kezdeményezésére találkoztak a világvallások vezetõi. 1986-ban II. János Pál kezdeményezte, majd 2011-ben XVI. Benedek megrendezte a 25. évfordulón újból a vallásközi béke imanapot: „Az igazság és a béke zarándokai” címmel. Ha egy vallás igaz vallás (és nem kereskedelemi, hatalmi célzattal szerkesztett valláspótlék, akkor feltétlen a teremtõ Isten felé fordul, még akkor is, ha nekünk szokatlan módon érzékeli Õt. Ez nem azt jelenti, hogy mindegy, hogy keresztény vagyok vagy buddhista, mármint, hogy én. Én azt kaptam, hogy keresztény legyek. Én ezt értem, ez az enyém. De nem gyengít, sõt erõsít, ha tudok másokról. És fõként azért fontos megismerni az igazi vallásokat, hogy meg tudjuk különböztetni az ocsút a búzától. A kiállításról egyébként egyáltalán nem tudok véleményt mondani. Fogalmam sincs, hogy jó volt-e, mert nem tudom mihez hasonlítani. Nekem abból a szempontból jó volt, hogy késztet arra, hogy nézzek egy kicsit jobban utána a témának.

Szerző: empszi  2013.03.09. 17:43 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr575912021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SA 2013.03.10. 16:10:10

Jó Neked, hogy úgy érzed, azt kaptad, hogy keresztény légy. Sajnos már egyre kevésbé kapják (hagyományként) az emberek a kereszténységet itt Európa közepén sem. Én sem úgy érzem, hogy kaptam volna, de gyerekeimnek adni szeretném. Te is azért érezheted ezt, mert kiváló szüleidtől megkaptad. A buddhizmus viszont nagyon érdekes. Amennyire megismerhettem egy buddhista egyház keresztény szolgájaként, nem is vallás abban az értelemben, ahogy a kereszténység az. Vannak olyan marginális népi irányzatai, amik közelítik a vallás fogalmát, de az eredeti buddhai út nem Istenről szól, sőt sok követője szerint egyenesen tagadja Istent, vagy mások akár megengedik, legyen Isten, de nem kell vele foglalkozni. Így nem is imádkoznak. Ami kívülállónak imádságnak tűnik, az mantrák ismétlése, az általuk vélt világ verbális analógiai, amiről azt hiszik, meg is testesül (mármint a szó). Olyan távol áll a kereszténységtől, hogy bizonyos tekintetben egy európai liberális és ateista ember gondolatai is közelebb állhatnak. Mindezek ellenére annak, aki ezt kapta, sokat jelenthet, hogy önmagát a világban meg tudja határozni. Tisztelem a buddhistákat, de én nem lennék az.

mclub 2013.03.10. 19:20:57

Összetett kérdés ez, nem is tudok rá egy kommentben válaszolni. De a buddhizmusól úgyis te tudsz dolgokat... :)
süti beállítások módosítása