Március 29. nagypéntek

Nem emlékeszem ilyen idõjárású nagyhétre. Egész nap borult idõ volt, esett az esõ. Ez a sonkafõzés napja. Reggel levágjuk a sonkáról a csülköt, hogy beleférjen a fazékba, feltettem fõni, aztán mentünk a zöldségesbe. Találtam nagyon szép tormát. Gyerekkoromban szent meggyõzõdésem volt, hogy a „normális” húsvéti sonka olyan, ahogy otthon lenni szokott. Hogy a megfõtt, forró sonka be van borítva reszelt tormával, és úgy hûl ki lepréselve. Egy átlagos méretû parasztsonkához kell legalább 60-70 dkg torma. No, mire az elkészül, már az egész család megszenvedett vele. Remélem, nem blaszfémia azt mondani, hogy a húsvéti készülõdés ezen mozzanata akarva-akaratlanul is felidézi bennünk a keresztutat. Vannak persze praktikák, hogy tûzhely szélén kell reszelni, meg ilyesmi, de azért még mindig az a legtutibb megoldás, amit pár éve kitaláltam. A meghámozott tormát nagyon vékony szeletekre vágom. Ha túl vastag a gyökér, akkor elõtte félbevágom hosszában, vagy akár négybe, mint most is. És a szeleteket ledarálom húsdarálóval. (Nyilván konyhai aprítóval is lehetne, de én így találtam ki, tehát így csinálom. ) Azért tartom fontosnak a vékony szeleteket, mert a tormában erõs szálak vannak, s ha azok nincsenek elég rövidre felvagdosva, akkor rátekerednek a daráló késére. Áldom az eszem, hogy ezt kigondoltam, mert így sem lehet megúszni a mûveletet zsebkendõ nélkül, de szó sincs arról, hogy órákig kéne szenvedni. Most már szépen hûl a sonka lepréselve. Mivel a latyakos idõben nem volt kedvem kimenni, hogy nehezéket (téglát, követ, ilyesmit) keressek a préseléshez, azt találtam, ki, hogy a nagy fazekat teszem rá fõzõvizestõl, az is elég nehéz, hogy lenyomja. Medvehagyma nemigen lesz a tálon az idén. Azt mondják, a csarnokban 450 forint egy csokorral (máskor 50-100 forint szokott lenni), de nem is voltam most a csarnokban. Itthon elvileg van pár levél. Vagyis volt, csak nem néztem, mit tett vele a hó. Vettem fejes salátát a zöldségesben, hogy legyen azért zöld a sonkás tálon. Ezen kívül takarítottam, diót daráltam. Telefonálgattam vendégház ügyben, utaltam, amit kellett.

Szerző: empszi  2013.03.30. 06:44 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr355911999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása