Nem akarok okoskodni, okostojást, játszani, észt osztani. A bolg nem is ilyen műfaj. De a tisztesség kedvéért néha kell egy kis kitérő… A tegnapi változásról szóló beszélgetésünkhöz – Pilinszkyn túl – mondok még egy, számomra lényeges dolgot a változással kapcsolatban.

Gregory Bateson antropológus hívta fel a figyelmet arra, hogy a tanulás, a kommunikáció és a változás (!!!) folyamatának természetes hierarchiája van. Ebben minden szint rendszerezi az alatta lévő szint adatait, és minden szinten más-más szabályok szerint változtathatunk meg valamit. Alacsonyabb szintű változás hathat magasabb szintre, de nem szükségszerű. Magasabb szinten bekövetkezett változás viszont mindig módosítja az alsóbb szinteket. Bateson megfigyelte, hogy sok probléma származhat a logikai szintek összekeveréséből.

Mint a tegnapi beszélgetés kommentjei között is mondtam, sokat tanultam az emberi viselkedésről, gondolkodásról NLP-s (neuro lingvisztikus programozás) tanulmányaim során. Bateson fenti elméletét is innen ismerem. A NLP-ben a következő szinteket veszik figyelembe: „lentről felfelé”. 1. környezet, 2. viselkedés, 3. képesség, 4. hiedelmek, értékek, 5. lét, identitás, 6. spirituális szint. Itt a blogomban leginkább a viselkedésünkről, annak megváltoztatásáról beszélek. Esetleg néha érinthetjük a képességek, hiedelmek szintéjét. De ezek fölé nem merészkedek…

(Akinek most felkeltette az érdeklődését az NLP javasom pl. a www.nlpconsulting.hu oldalt.)

Szerző: empszi  2007.07.01. 09:35 19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr395913779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosslyn 2007.07.01. 18:13:04

Szia M! A hétvégi kiruccans után én is újra itt vagyok. Nagyon érdekes dolgokról írsz, de úgy érzem, hogy nekem még nagyon sokat kell gondolkodnom ezeken, hogy a saját életemre ki tudjam vetíteni!

Hevér Erzsébet 2007.07.01. 18:59:48

Kedves M! Igazán nem kötekedni akarok, de elég zavarosnak tűnik ez a Bateson. Mert az objketív valóság (amely persze szubjektív észlelés útján jut el hozzánk) és a szubjektív, belső valóság szintenként eléggé csereberélődnek. Nem igazán értem, miként lehet első szint a környezet, második a viselkedés. Az egyik tőlünk független, a másik belső működésünk. És minek a szintjei ezek? Csak úgy nem lehetnek szintek, azt hiszem, azt is meg kell határozni, minek a szintjei. Vagy a képességek és a hiedelmek - ezek is teljesen más valóságkört érintenek. Hogy a létről és identitásról - egy kalap alatt? - ne is beszéljünk. A kettő nagyon messze van egymástól, a lét az egyik legáltalánosabb filozófiai fogalom, az identitás pedig mindenkéépen társadalmilag determinált. De majd megnézem a neten, mi tudható Batesonról. És persze, mindennek nem sok köze van a blogod fő témájához. Pilinszky valóbna nagyon szép, ezt nem ismertem. Kulcsmondatok és nem akárhogy kimondva. Kösz.

Hevér Erzsébet 2007.07.01. 19:13:07

Bocs, most látom, hogy a kommunikáció ésa változás folyamatának szintjeiről volna szó, de őszíntén szólva így sem értem. Hogy lehet egy ilyen folyamatnak szintje a "környezet". Nme bánnám, ha kicsit elmagyaráznád. Kösz, előre is.

margit2 2007.07.01. 19:15:07

Ezek a gondolatok nagyon távol állnak tőlem...

skyppy 2007.07.01. 20:30:02

..érdekes,hogy a spirituális szint a legmagasabb....miféle változás lehet ezen a szinten,....esetleg arra gondolt,hogy magában az emberben bekövetkezett változás....a hinni,vagy nem hinni kérdése?....érdekelne....

Blue Ocean 2007.07.01. 20:35:18

Szép estét!:-)

marisom 2007.07.01. 22:43:46

ez érdekes, de nagyon távoli gondolatok.. Jó éjszakát!

M 2007.07.02. 00:36:44

Amit írtam, azzal nem az volt a célom, hogy megmagyarázzam az emberi személyiség felépítését. Fölösleges túlbonyolítani ezt a kérdést. Általános tapasztalat, hogy hasznos a problémamegoldásban, ha különböző szinteken vizsgáljuk a problémát. Ez a hat szint egy lehetséges és a tapasztalatok szerint hasznos megközelítés lehetséges elnevezésekkel. Ha valakit jobban segít az, hogy másként nevezi őket, vagy több vagy kevesebb szinten vizsgálódik, ám tegye.

M 2007.07.02. 00:37:37

Én arról gondolkodtam el, hogy hogyan oldható meg a túlsúly problémája a nevezett szinteken. A környezet szintjén: (Environment) Lelakatolom a hűtőt, és a kútba dobom a kulcsot. .Azaz a környezetemet úgy alakítom, hogy ne juthassak ennivalóhoz, akármennyire szeretnék. (Az „árbochoz kötöztetem magam”, mint Odüsszeusz a szirének szigete mellett.) A fogyókúrák területén szerintem ide tartoznak azok a brutális módok, mint a gyomorgyűrű. Viselkedés (Behaviour) szintje, azaz hogy mit teszek. Kevesebbet eszek, többet mozgok. Állandóan számolgatom a kalóriákat, mennyit viszek be, mennyit használok fel. Nagyfokú odafigyelést, tudatosságot, állandó önfegyelmet igényel, átszövi ez a dolog az egész életemet. A képesség (Capability) szintje. Azaz, hogy hogyan csináljam ezt a kevesebbet eszek dolgot hatékonyabban. Megtanulok egy hatékony módszert, mely egy idő után akár feltételes reflexszé is válhat, s ennek segítségével oldom meg, hogy ne legyenek felesleges kalóriák. Addig tudom tartani a súlyom, amíg követem a módszert. Hiedelmek, értékek szintje. (Belief) Azaz miért akarom/nem akarom ezt csinálni? Kinyomozom, hogy tudattalanul miért érzek késztetést az evésre. Számba veszem, mért akarok másként cselekedni. Végiggondolom, hogy milyen hiedelmeim vannak az evéssel kapcsolatban.(Pl. nálam az evés, a nagy test az erőt jelentette. Ennem kell, hogy erőm legyen. Ezt már tudom, hogy így van, és a tudatommal „le tudom magam beszélni” (legtöbbször) arról hogy egyek, ah éppen erőre lenne szükségem, hiszen tudom, hogy nincs közvetlen összefüggés a kettő között, főleg, ha lelki erőről van szó. Ez így lehet hogy megint nem egészen érthető, de a későbbi postokban többször visszatérek még erre.) Ha az identitásomban (Identity), az énképemben az van, hogy az a normális testméret, ahogy kinézek, akkor sem külső sem belső motivációra nincs szükségem ahhoz, hogy úgy táplálkozzak, úgy mozogjak, hogy el ne hízzak. Azért teszem ezt úgy, mert ez a „normális”. Ezt látom a francia ismerőseimnél. A spirituális szint alatt azt értem (én!), hogy ha valakinek volt egy jelentős spirituális élménye (ami azért nem hétköznapi dolog), mint pl. Szent Pálnak a damaszkuszi úton, vagy a három kisgyereknek Fatimában, az olyan szintű változást hoz az életébe, hogy fel sem vetődik számára azok után már az ideális testsúly kérdése.

Hevér Erzsébet 2007.07.02. 07:55:53

Kedves M, ez így teljesen jó, így értelmezhetőek a szintek és igazán érdekes is. Köszönöm, hogy vetted a fáradtságot és elmagyaráztad.

M 2007.07.02. 09:06:39

Erzsébet, nagyon szívesen. :)

skyppy 2007.07.02. 17:05:07

..köszönöm...így már nekem is érthető..:-)))

Vica 2007.07.02. 19:23:55

Ez tetszik, és milyen világos lett :-)) Nem rossz ilyen rendszerezetten végig gondolni (de még így se könnyű, az ember olyan jól ért saját maga becsapásához... nem is sikerült még igazán)

vacation 2008.01.28. 16:26:30

Hi! I'm John Strass and i like your site! Thank you!

M 2008.01.28. 19:10:29

Köszönöm! :)

RetlerMick 2009.09.05. 06:45:26

Hello! I'm new in the forum and on the situate! I'm LARGE buff of condition lifestyle! It's the most beneficent, I constant established message forums dedicated to it! so dont shrink from to go. If you want, you can purchase tamiflu online there, or even try acai berry free trial on site. Hope you will like my new website! cheers, RetlerMick

KroxserTreef 2009.09.14. 15:18:44

You positive that saying, it takes a village to heighten a child? Evidently, Kanye's village has failed him. He jagody na przyrost penisa, acai poprawia wielkosc penisa clearly doesn't secure a legal sw compadre in the world. There does not play to be anyone who can journey by as a consequence to him, to represent him understand that he needs to repress his awful behavior.

briebuins 2009.09.15. 12:12:10

You be acquainted with that saying, it takes a village to put together a child? Evidently, Kanye's village has failed him. He fotka penisa obviously doesn't secure a real friend in the world. There does not play to be anyone who can get past to him, to represent him agree that he needs to curb his repellent behavior.

Assetisursike 2009.09.16. 16:03:36

Responding to an get tramadol online audience examine at a town entry-way at his presidential center in Atlanta, Carter said Tuesday that order maxaman Wilson's explosion was also rooted in fears of a coloured president. "I over it's cheap celebrex based on racism," Carter soma online pharmacy said. "There is an native premonition centre of multitudinous in this country that an African-American should not be buy Human Growth Hormone president."
süti beállítások módosítása