Miután elolvastad, véleményezd is...

 

 

A pokoli tükör – csak a bátrak mernek belenézni, de csak ők jutnak tovább

 

Problémás helyzetben van, aki rágyújt, van aki, megiszik egy felest…, és van, aki eszik valamit… - csak hogy enyhüljön a feszültség. Van, aki ilyen…, és én… ?

Ha elfogadjuk, hogy igaz lehet, hogy sokszor nem a testünk szükséges táplálásáért eszünk, hanem valami helyett vagy a rejtett céloktól hajtva, akkor az már könnyebben felfedezhető, hogy ezeknek az evéseknek az alkalmával nem figyelünk oda az elfogyasztott étel mennyiségére, kalóriatartalmára, semmiféle hatására. Akkor az a fontos, hogy az adott pillanatban enyhüljön a feszültség. Furcsa ez így első hallásra?... Pedig súlyproblémák esetén érdemes ezzel szembenézni… Bár ehhez sokaknak nincs bátorsága…
De ha mégis, beláthatjuk, hogy akkor leszünk túlsúlyosak, ha többet eszünk a kelleténél. És ha többet eszünk a kelleténél, akkor az is igaz, hogy az ételt nem éhségünk csillapítására, hanem valami másra - problémamegoldásra - használjuk. Problémánk pedig számos adódik naponta. És ha a problémás helyzetekben valami ennivaló után nézünk, akkor ez ugyanaz a viselkedésminta, mintha rágyújtanánk, vagy alkoholt innánk. Így pedig nem mondhatunk mást, mint hogy a túlevés a függőség egyik fajtája. De míg a dohányos, az alkoholista, a kábítószerfüggő esetében ez könnyen átlátható, ebben az esetben nehezebb felismerni. És ugyanúgy, mint például az alkoholistáknál, maga a függőségben lévő ember a végsőkig igyekszik maga és a környezete előtt is titkolni függőségét. (Gondoljuk csak végig őszintén! Amikor társaságban eszünk, soha nem igyekszünk kevesebbet enni, mint ha magunk vagyunk. Mindig teljesen nyilvánosan és lelkiismeret-furdalás nélkül nyelünk le minden falatot…? )
Ha ez így van, akkor az is belátható, hogy nem a kövérséget, hanem az ilyenfajta problémakezelési hajlamot lehet örökölni. Azaz nem azért vagyunk túlsúlyosak, mert jobban hasznosítja a szervezetünk a táplálékot – bár ez lehet, de akkor kevesebbet kellene ennünk az eléghez –, azért hanem mert többet eszünk, mint amennyi táplálékra a szervezetünknek szüksége van.
Leszokni a dohányzásról, leszokni az ivásról, leszokni a túlevésről…
És ha ez így van, akkor nem könnyebb dolog megszabadulni a rossz étkezési szokásainktól, mint leszokni a dohányzásról, az alkoholról… De amíg egy dohányzásról vagy italról leszokó ember gyógyulásához a teljes mentesség állapota szükséges, addig ezt a túlevés esetében nem választhatjuk, hiszen nyilvánvaló, hogy ennünk kell. Ezért tartom olyan jó módszernek az időben korlátozott evést. Itt a teljes tiltás az étkezési időkön kívüli időszakokra esik. Fölösleges számolgatni, megjegyezni, hogy hány kalóriát ettünk. Nem is lehet. Hiszen a függőség egyik sajátossága – mint ismeretes –, hogy kényszeríti a függőségben lévőt az önbecsapásra. Lehet fogyni, ha az ember betart egy szigorú étrendet, mert ilyen szinten persze hogy számítanak a kalóriák. Az viszont nem igaz, hogy létezik olyan étrend, amelyet ha egy ideig követünk, akkor átalakul az emésztésünk, vagy mit tudom én mink, és akkor is megmarad majd a kívánt súlyunk, ha az életünkön nem változtatunk. Ezért óriási értelmetlen önkínzás olyan diétákba fogni, melyek azt ígérik, hogy elég egy meghatározott ideig egy meghatározott étrendet követni, s ha azt kibírtuk, minden gondunknak vége.

 

Szerző: empszi  2007.07.19. 07:45 10 komment

Címkék: elhízás függőség

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr155913750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazac 2007.07.19. 08:31:45

Egyetértek minden szavaddal. Hasonló megállapításra jutottam már évekkel ezelőtt. Ugyanolyan függő a túlevő is mint akár az alkoholista, vagy dohányos, vagy kábszeres. Mindegyik káros az egészségre, mindegyik rombol valamit a testben, és kivétel nélkül mindegyik lelki eredetre vezethető vissza. Én is egyre jobban azon vagyok amit javasoltál, napközben semmit nem enni, - a három étkezésen kivűl - ami plusz bevitelt jelenthet a szervezetnek. Ehhez viszont az kell, hogy nagytakarítást végezzek otthon, és eltávolítsam a nasizásra, tökmagozásra, szotyizásra biztató élelmiszereket a közelemből.:) Az ötlet nagyon tetszik, és gondolom kivitelezhető hosszú távon, szokás kérdése. A dohányzásról már leszoktam anno....remélem erről is le tudok. Ölellek M, és szép napot kívánok.

M 2007.07.20. 11:09:16

Ha ezt szeretnéd igazán, akkor igen! :)

Vica 2007.07.20. 22:38:51

Igen, a függőség felismerése fontos, mert az első lépés lehet a végleges megoldás felé. Bár azért szerintem genetikai okai is kell, hogy legyenek, mert ismerek olyanokat, akik bármit (gyakorlatilag egész nap, folyamatosan) és bármennyit ehetnek. Viszont ez természetesen nem ok arra, hogy ne próbáljak meg változtatni. Tényleg kíváncsi vagyok, mennyire leszek sikeres :-))

kiezem 2007.07.20. 22:39:18

Lazac, en csak reszben osztom a velemenyed! :) Ugyanis - szerintem - sokkal nagyobb akaratero / kitartas (vagy nevezzuk barhogyan is azt a lelki kapcsot, ami a "nasikhoz" fuz) szuksegeltetik ahhoz, ha korulvesz egy halom edesseg, es ennek ELLENERE NEM eszel belole, pedig nagyon-nagyon, sot naaaaaaagyon -naggggggggyon kivanod ...! :) Ehhez a modszerhez mit szolsz? OK, bevallom Neked, en egy idoben (nem is oly reg!) szagoltam a csokit, ha a ferjem ette, es megmondtam neki, ha tul edes, vagy keseru, vagy pedig mhmmmmmmmmh! nagyon finom !! (mara mar visszahiztam a leadott kilokat, ugyhogy van rajtam egy 28-30 kilos "hatizsak", ami egy csoppet zavar! Orulok h. M letrehozta ezt a blogot..., remelem, megtalalom a bennem rejlo "en"-t, es le tudom tenni magamrol a hatizsakot...

2007.07.20. 23:08:59

Érdekes, engem az édesség sose vonzott különösebben. Persze, a csokit szeretem, de csak egyes fajtáit, amelyek nem túl édesek. Pl. az alábbiakat: konyakosmeggy, joghurtos RitterSport, Snickers (de pl. a Marsot már nem, az túl édes), étcsokis Balaton-szelet, általában a mogyorós/mazsolás tejcsokikat Itthon a süteményeket is úgy készítem, hogy a tésztába belerakom az előírt cukormennyiséget, mert az kell az állagához, viszont a krémekbe a recept előírásainak a felét (cukorból), és esetleg cirtomlével (pl. a kókuszos vagy tejes krémeket) savanyítom is. Még szerencse, különben nem 30-40 kilót kéne leadnom :-))

Vica 2007.07.20. 23:12:06

Miért NEM emlékszik a nevemre, mélcímemre??? Rémes, hogy minden esetben külön be kéne állítani, grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Pedig bepipálom...

M 2007.07.21. 07:00:19

Egyáltalán nem vitatom, hogy van számtalan elhízásra hajlamosító tényező. Valóban az egyik ember sokkal jobban hasznosítja a táplálékot, mint a másik. Lehet, hogy durva a párhuzam, de az állattenyésztésből is ismert ez a dolog, vannak olyan disznók, melyeket hiába hizlalnak, ezt "kutyadisznónak" hívják a parasztok (egyes vidékeken), és gyorsan levágják, mert azt mondják, kár beléjük az étel. Ugye a disznók közül a hízékonyat szeretik a gazdák. No, az az ember, aki sokkal jobban hasznosítja az ételt, mint a többi, megteheti azt, hogy kevesebbet eszik, s így olcsóbb is számára az élet. Igen ám, de ez nem annyira egyszerű, mert enni JÓ... Ezért kell mindenféle praktikát kigondolni szegény sorsüldözött hízékonynak (lásd én), hogy az evés adta örömöket máshol gyűjtse be.

M 2007.07.21. 07:10:40

Kiezem! Persze, hogy kíváncsi vagyok, hogy KI EZ. M

Vica 2007.07.21. 16:02:33

Jéé, milyen jó gondolat, ha kevesebbet eszünk, olcsóbb az élet :-)) Eddig inkább azon sopánkodott mindenki, hogy az egészséges/fogyózós kaja mennyivel drágább, mint a szokványos hízlaló... Pedig tényleg, ha a jobb minőségűből csak annyit eszünk, amennyi valóban szükséges, akkor még spórolunk is. És végül a hagyományos étel sem tiltott, módjával, ami így megint csak olcsóbb :-))
süti beállítások módosítása