Ha elolvastad, ne tétovázz!


 

 

Örömgyűjtemény mint túlélési technika

 

 

Nem mindegy milyen szemüvegen át nézzük a világot. Amit várunk, azt vesszük észre, ha a jót, jót, ha a rosszat, rosszat. Jobban járunk, ha a jobbat keressük…

Nem lehet mindent egyszerre akarni.: vagy a kényelem vagy az eredmények…

 

Életünkben nagyon sok mindent az befolyásol, hogy milyen beállítódással, milyen szemüvegen át nézzük a világot. Ha a rosszat keressük, a rosszat fogjuk észrevenni, ha a jóra figyelünk, akkor a jót. Tegyünk egy egyszerű próbát. Arra számítunk, hogy az úton haladva egy fehér autóban szembe jön velünk hamarosan valaki, akit látnunk kell. Meg tudjuk mondani vajon az út végén, hogy hány piros autó jött velünk szembe? És ha az illető, akit látni akarunk, történetesen valamiért egy piros autóval jön, észre fogjuk venni? Biztos? Annyira könnyen, mintha a fehérrel jönne? Ugye belátható, elsősorban azt vesszük észre, amire figyelünk. Ha azzal a várakozással kezdjük a napot, hogy mi minden jót tartogat számunkra, akkor azt fogjuk meglátni, de ha a rosszakat várjuk, azt vesszük majd észre. A mindig rosszara számító emberre mondják, hogy a sajtban is csak a lyukat látja.

Ha olyan a beállítódásunk, hogy a jót várjuk, azt akarjuk számon tartani, hogy milyen jó dolgok történnek velünk, még a legnehezebb élethelyzeteket is átvészelhetjük. Találkoztam egyszer egy idős emberrel. Úgy kilencven éves volt akkoriban. Ő mesélte, hogy életéből tíz évet töltött ítélet nélkül, koholt vádak alapján a GULAG-on, a hajdani Szovjetunió büntetőtáborában. Ott alkalmazták néhányan azt a túlélési technikát, hogy naponta versenyeztek, hogy ki hány apró örömöt tud összegyűjteni. Ott a mínusz negyven fokban, a legnagyobb reménytelenségben. És mivel egész nap arra koncentráltak, hogy hány örömről tudnak majd este beszámolni, már idejük sem maradt – ahogy ő mondta – sajnálni magukat embertelen körülményeikért. Ez az idős ember volt az egyik legéletvidámabb, legnagyszerűbb ember, akit valaha láttam. Nagyon sokat adott nekem a példája, s a történetéből rengeteget tanultam. Hol van a szibériai büntetőtábor iszonyata ahhoz a néhány nehézséghez képes, amelyet akkor kell elviselnünk, ha kilépünk a kényelmi zónánkból, hogy megkeressük saját kincseinket?! És mégis hányszor kísértést érzünk, hogy feladjuk azt a nagyszerű kincskereső expedíciót.

Szerző: empszi  2007.07.21. 06:23 5 komment

Címkék: pozitív zóna beállítódás kényelmi

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr65913746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blue Ocean 2007.07.21. 09:32:40

Kellemes hétvégét!:-)

vándor 2007.07.21. 10:27:11

Kedves M! Igazad van és még sincs teljesen az. A Gulágon az emberek kilátástalan helyzetbe kerültek és az életösztönük észrevétette velük az élet legapróbb örömeit. Most nem ott vagyunk (remélem soha nem is leszünk), most látjuk, hogy a korlátokat milyen gátlástalan emberek építik számunkra. Lehet ebben a karámban örvendezni? Én nem tudok.

M 2007.07.21. 11:34:33

Kedves Vándor! Hát…, nem tudom, hogy mért ne működhetne az életösztön a „karámban” is. Ha segít a korlátok, karámok ellen, akkor nosza, szervezzünk szomorkodó-napokat! Viszont, ha a szomorkodás és társai nem jók a karám ellen, akkor meg minek…? A GULÁG-ot sem az UFÓ-k építették. Azt is gátlástalan emberek, csat talán még gátlástalanabbak. Amennyiben vannak a gátlástalanságnak fokozatai. Mert az a szomorú sejtésem, hogy nem a gátlástalanság kisebb néha egyesekben, csak a lehetőségeik korlátozottabbak… Nnno, de ez egy pszichowellness oldal, a gátlástalanoknak itt még említés szintjén sincs helyük. Itt azt keressük, hogy mi hogyan tudnánk magunkból a legjobbat kihozni. Mert azt vallom, hogy a rosszat kiirtani nem lehet, csak kiszorítani a jóval. Ugyanis nem lehet valahol semmi….

Vica 2007.07.21. 16:30:29

Nekünk itt és most éppen olyan nagy szükségünk van a pozitív életszemléletre, mint anno a Gulág-lakóknak. Igaz, most nem olyan szörnyű a helyzet, legalábbis látszólag, nekünk (akik ide írogatunk, hiszen van rá lehetőségünk: net előfizetés, számítógép, megfelelő pszichikai állapot, stb.). Sajnos, sokaknak ez nem adatik meg. Vajon egy hajléktalan vagy egy BAZ-megyei cigányember nem éppoly kilátástalan életű-e? A mi életünk most és itt van, most és itt kell a problémáinkkal JÓL megbírkózni. Erre egyik lehetőség (ahogy a gimis matektanárnőm mondaná: szükséges de nem elégséges feltétel .-)) a pozitív életszemlélet.

M 2007.07.21. 16:56:49

Vica! ez nagyon jó: SZÜKSÉGES, DE NEM ELÉGSÉGES FELTÉTEL! Igen, ez így van!
süti beállítások módosítása