Bátran mondd, hiszen...

 

Bátraké a szerencse

 

Az összetett problémák megoldása is összetett. A bátorság, a türelem, a figyelem, a tapasztalat jó, ha szerepel az eszköztárunkban.

 

Hogy nálunk éppen miért mutat többet a mérleg, mint szeretnénk, az csak akkor derülhet ki, ha elindulunk a nagy felfedezőútra, a nagy önismereti kalandra. De ehhez bátorság kell! Viszont erőt adhat az a tudat, hogy csak nyerhetünk. A vakbélgyulladásra sem orvosság a fájdalomcsillapító. Erőforrás lehet az is, hogy tudjuk, minden ember egyedi, különleges, megismerhetetlen, győzelemesélyes lény. Nincs még egy ilyen ember a világon, kár lenne, ha nem hoznánk ki magunkból a legtöbbet. Ez soha nem késő. Nem lehet olyan öreg valaki, hogy ez késő legyen. Minden egyes jó pillanat az életben, az jó pillanat, akármennyi rossz volt már előtte, akárhány évesek is vagyunk, akármit kellett átélnünk eddig. Ha megtesszük érte a kellő erőfeszítést, megkapjuk a jutalmunkat. Sok minden rakódhatott ránk az évek során, ha nem figyelünk magunkra, nem tudhatjuk, mi gátol, mi az, ami tüskeként kínoz. Erre nincs más recept, mint hogy befejezzük a menekülést, a csukott szemmel élést. Azt hiszem, nincs más megoldás, ha változni akarunk kívül, változnunk kell belül is. Ez meg csak úgy megy, ha megállunk, és szembenézünk a gondokkal.

Úgy érezzük, nem vagyunk elég bátrak ehhez, hiszen már attól a gondolattól is kiráz a hideg, hogy ilyesmivel foglalkozzunk? Már jönnek is a kifogások, a gének, az elfoglaltság, a divat elutasítása, különböző testi, lelki, életmódbeli problémák, család mellet nem lehet… és a többi és a többi? Nem az a bátor, aki nem fél… A bátor ember az, aki a félelem ellenre is cselekszik. Hogy kit mi késztet a valóság elől menekülésre, pótcselekvésekre, ezt mindenki épp úgy csak saját maga nyomozhatja ki, talán éppen azzal, hogy mit is jelent számára a többletevés.

Ha tudjuk is már, hogy a túlevésünknek lelki háttere van, ezzel még nem oldottuk meg egy csapásra a problémát, bár már elindulunk a megoldás útján. Hiszen akármilyen pszichés problémák okozták is, hogy felszedtük azokat a fránya kilókat, azok már testileg vannak rajtunk. S ha már egyszer a testünkön vannak, akkor a testünkre ható módszer kell ahhoz is, hogy leszedjük őket. És itt tényleg nincs más, mint a megfelelő táplálkozás és a kellő mennyiségű mozgás. Ezért érdemes erről is komolyan elgondolkozni.

Szerző: empszi  2007.07.25. 10:38 8 komment

Címkék: táplálkozás bátorság megoldás probléma lelki mozgás háttér

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr635913739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosslyn 2007.07.25. 12:52:51

Pontosan, nem elég csak felismerni a problémát. Pl. tudom, hogy azért eszem, mert ideges vagyok, de attól eszem, ami esetleg némiképp enyhíti az idegességet ahelyett, hogy valami épkézláb megoldást keresnénk. Ez azonban nem ilyen egyszerű, mert az evés már egy MEGSZOKOTT válaszreakció. És egy szokástól elég nehéz megszabadulni, legyen szó bármiről. Ezért fontos a kötött étkezési időt megtartani, mert az sokat segít a rossz beidegződések megszüntetésében. M, ezt magamnak is írtam :)

M 2007.07.25. 13:10:57

Na, végre! Erre vártam. megszületett az 1000. kommnet! Gratulálok Rosslyn!

S (Antal) 2007.07.25. 13:16:32

Szia! Elevesztettem a fonaladat amíg távol voltam, de megpróbálom megtalálni. Mindenesetre a svédasztal-szerű étkezések után már nem tudok semmit az evésről mondani. És nem híztam, pedig semmi önkorlátozást nem gyakorolam!

M 2007.07.25. 13:44:28

Szia Anit! Meddig maradsz?

Lazac 2007.07.25. 16:07:42

Már alig várom, hogy egy hét múlva legyen! :)

margit2 2007.07.25. 16:12:27

A tükörbe nézés már egyfajta bátorság! %wink%

Vica 2007.07.25. 19:11:11

Bizony, Margit2, nagy bátorság kell a tükörbe nézéshez. Én évekig sikeresen elkerültem ezt, pedig van pár talpigtükör a lakásban, beleszámítva az üveges ajtófelületeket... De csak az arcomat láttam, azt muszáj volt a fésülködés miatt :-)) De ha átvitt értelemben gondoljuk, ahhoz is nagy bátorság kell.

M 2007.07.26. 07:15:48

Lazac! Én is!
süti beállítások módosítása