Itt a véleményéd helye

 

Egy újabb állomás: a „90 napos” diéta

 

Egy testsúlycsökkentő programot nem lehet megúszni étkezési ajánlás nélkül. Itt most a „90 naposról” beszélünk, de ez csak a kezdet.

 

Akkoriban már teljesen elfogadtam, hogy a túlsúly tünet. Sőt jó néhány dologra fényt derítettem, hogy mitől is eszem többet a kelleténél. Rendületlenül gyakoroltam a napi háromszori étkezést. Büszke voltam, hogy már több hete nem szegtem meg a szabályt, bár néha már a számban volt a falat, mire észbe kaptam, hogy mit is teszek. Jártam az uszodába is szorgalmasan.. A heti grafikonom azonban kisebb ütemben görbült lefelé, mint szerettem volna. Pedig fölé írtam csupa nagybetűvel: TÜRELEM!!! Ekkor találkoztam egy ismerősömmel, akit alig ismertem meg, úgy lefogyott.

Elmondta, hogy az Interneten lévő kilencvennapos diéta néven ismert módszerrel szabadult meg három hónap alatt húsz kilótól. Öt perc múlva már kinyomtatva kezemben volt a módszer. Fehérjenap, keményítőnap, szénhidrátnap, gyümölcsnap, havonta egy víznap. Eddig is hallottam már ezt a módszert, de nem fordítottam rá kellő figyelmet. Elmentem mellette valami ésszerű kifogással. De most, hogy ott állt előttem az élő példa, elkezdtem komolyan foglalkozni a témával.

A módszer lényege az, hogy az élelmiszereket csoportokba sorolja. Egyik csoportba tartoznak a gyümölcsök, a következőbe az állati eredetű fehérjék, a húsok, tojás, tejtermékek. A magas keményítőtartalmú növények, mint a bab, borsó, lencse, kukorica, sütőtök, krumpli, tartoznak a következő csoportba. A negyedik csoport tagjai a legkülönbözőbb tészták, édességek, gabonák. És van egy ötödik csoport, melyet semleges ételeknek neveznek. Ide tartozik az összes növény, ami kimaradt az eddigi csoportokból. A káposztafélék, a hagymák, paprika, paradicsom, az uborka, a cukkíni, a padlizsán s a többi salátanövény.

Az ajánlás értelmében az egyes ennivalókat négynapos ciklusokban kell fogyasztani, azzal a megkötéssel, hogy délig minden nap csak gyümölcsöt együnk. Az ebéd és a vacsora aszerint változik, hogy fehérjenap, keményítőnap, szénhidrátnap vagy éppen gyümölcsnap van-e. Fehérjenapon a fehérjék csoportjába soroltakat ehetjük a semleges növényekkel, keményítő napon a magas keményítőtartalmú növényeket a semlegesekkel, s szénhidrát napon a tésztákat, édességeket szintén a semleges ételekkel. A minden negyedik nap sorra kerülő gyümölcsnapon minden étkezésre gyümölcsöt kell ennünk. A ráadás: havonta tartsunk egy víznapot!

Nem volt teljesen ismeretlen előttem ez az ajánlat. Még a kilencvenes évek elején olvastam a testkontollról, egy ideig éltem is az ajánlásai szerint, és egy kicsit fogytam is tőle, emlékszem. Sőt, azt a tanácsot, hogy a délig csak gyümölcsöt együnk több évig megtartottam. Most hogy visszagondoltam ezekre a dolgokra, rájöttem, hogy időben egybeesett az, hogy komolyabb reggeliket kezdtem enni azzal, hogy elindult a jelentős súlygyarapodásom. Itt azért nem egyértelmű, hogy mi volt az ok és az okozat. Mindenesetre mindez hozzájárult ahhoz, hogy elhatároztam – a napi háromszori evést megtartva – betartom ezt az étkezési ajánlatot.

Szerző: empszi  2007.07.27. 08:28 9 komment

Címkék: fogyókúra 90 napos testkontroll gyümölcsreggeli

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr265913735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Charma 2007.07.27. 08:53:51

én erről még nem hallottam. érdekes, habár nekem kicsit bonyolultnak tűnik... általában aszerint főzök és kajálok, ahogyan az időm, a pénztárcám és a körülmények megengedik...

klikk 2007.07.27. 10:10:05

Tavaly 3-an csináltuk a családban, mindenki jelentős súlytöbblettől szabadult meg, a vérnyomásunk rendeződött, 2-3 gyógyszert hagyhattunk el.

margit2 2007.07.27. 11:33:02

Lehet, hogy mégis érdemes elkezdeni ezt a 90 napost.... Csak nagy kitartás kell hozzá! ... Sajnos nagyon kevés embernek van... %wink%

Vica 2007.07.27. 18:33:21

Hallottam már róla, valamelyik női lap netes oldalán vannak is ilyenben közösen részt vevő csoportok, a tagok beszámolnak az eredményeikről, stb. Nekem inkább az a gondom, miként lehet ezt a munkába járással és a család ellátásával összekötni, hogy ne kelljen minden nap kétfelé főzni. Sajna, a családom krumpli hússal-központú, meg válogatós, meg diabéteszes is van... Kéne egy konkrét táblázat az élelmiszerek besorolásáról, hogy el tudjam képzelni a megoldási lehetőségeket.

kiezem 2007.07.27. 20:16:42

Vica, a www.mindmegette.hu oldalon megtalalod a 90 napos leirasat receptotletekkel, sőt sulytobblettel kuzdo sorstarsakkal folytathatsz netes konzultaciot! tavaly en is vegigcsinaltam, valoban hatasos, bar nekem masfelszerese jott vissza leadott kiloimnak! :( valamit biztosan elrontok! :(

Vica 2007.07.27. 20:39:54

Köszi, akkor ezek szerint ott láttam, amikor valami receptet kerestem. Na lám, ha visszajött a másfélszerese, akkor nem sokra mennék vele (isten ments, hogy 50 jöjjön vissza :-)) Azt hiszem, haszosabb a valódi életmód-váltás, netán túlhajtott diéta nélkül, mint a diéta önmagában. Az itt eddig olvasottakból is ezt szűröm le, és itt EBBEN kapunk segítséget M-től, egymástól, és persze saját magunktól. Van egy olyan érzésem, hogy M. nem véletlenül hagyta félbe az ezirányú tapasztalatainak megírását.

Isabelle 2007.07.28. 06:53:41

Én három hete kezdtem el,nem mérem magam sosem mert pszichésen csak tönkre vágnám magam:),viszont határozottan jobban érzem magam.Ezt a diétát tuti jól lehet csinálni család mellett is,mert ami neked jár egy nap azt öt perc alatt össze lehet ütni és volt olyan is,hogy a gyerekem azt mondta,hogy inkább azt szeretné amit én eszek(19 éves fiú:)

M 2007.07.28. 07:43:55

A készülő könyvemben sokkal részletesebben írok majd erről vagyis jobban mondva az ebből kifejlesztett ételtársításra figyelő étkezésről. Lesznek ételleírások és heti étrendajánlatok is. De a www.mindmegette.hu -n is nagyon sok jó dolog található ezzel kapcsolatban. Ebben a sorozatban azért nem foglalkozom sokkal többet ezzel a témával, nehogy elcsússzunk abba az irányba, hogy ez a megoldás. Az igaz, hogy ez A MEGOLDÁS RÉSZE. Nagyon fontos része. De ahogy Kiezem írta, vissza lehet hízni. Az nem igaz, hogy ha végigcsinálod a 90 napot, akkor átalakul benned valami, és már többet nem marad rajtad többlet súly, ha bármit eszel is. Ha ugyanazon az úton mész, ugyanoda jutsz. De ha szeretnétek, akkor kigondolom, hogy hogyan lehetne a meglévő sorozat mellé egy párhuzamos sorozatot beiktatni, ami célzottan az ételtársításra figyelő étkezésről szól. Mondjátok, hogy mit gondoltok erről! Mit szeretnétek?

M 2007.07.28. 07:46:45

Isabelle, szeretettel köszöntelek az M Clubban! Remélem, jössz másokr is, és megosztod velünk a gondollataidat, tapasztalataidat.
süti beállítások módosítása