Te mit tudsz erről?

 

 

Család mellett is megoldható

 

Ha valóban nagyon szeretnénk valamit, utat is találunk hozzá. Az ideális testsúly eléréséhez fontos, hogy legyen egy támogató étrendünk, de a merev szabályok többet ártanak, mint használnak. Viszont az is igaz, hogy ha nincsenek keretek, nincs egy jó meder, akkor parttalanná válik minden, és csak szétterülünk, mint a folyó a homokos pusztán. A célkitűzés, a tervezés, a kreativitás és a rugalmasság a mindig segít. A konyhában is, és az úton is az ideális testsúly felé.

 

Erre az időre már nagyon jól megszoktam a háromszori evést. Nem jelentett gondot betartani az evésidőket. Sokkal kevesebbszer gondoltam evésidőn kívül az evésre, mint azelőtt. Azzal, hogy elhatároztam, követem a „90 napos” ajánlásait egy újabb problémával kerültem szembe. Mivel minden nap főztem a családnak, és ők nem szerettek volna csatlakozni az ötletemhez, hogy együnk a „szétválasztós diéta” szerint, ki kellett gondolnom, hogy hogyan hozzam össze a családanyai szerepkörömet az új diétaféleségemmel.

Hozzáfogtam a heti étrendjeink tudatos megtervezéséhez. Úgy válogattam össze az ételeket egy-egy hétre, hogy az egyes napok menüje illeszkedett az én diétás napjaimhoz, és úgy variáltam az ételeket, hogy lényegében kis változtatással ugyanazt ettem, mint a család többi tagja, aztán az ételtársítási szabályokkal semmiképpen össze nem hozható ételeket főztem nekik akkor, amikor nekem gyümölcsnapom volt.

Ez csak első hallásra tűnhet bonyolultnak, a gyakorlatban sokkal egyszerűbb. Például húsnapon - így neveztük a „fehérjenapot”-  kihagyom a krumplit, a rizst, a tésztát, csak salátát vagy főzeléket eszem a húshoz. Attól a többiek ezek mellé még ehetnek köretet is. Keményítőnapon -amit otthon csak zöldségnapnak hívunk- a krumplipaprikásból átadom a többieknek a kolbászadagomat, vagy a bablevesemből a füstölt húsdarabot. Nem eszem süteményt csak tésztanapon - ami a szénhidrátnap házi használatú neve-, de akkor lehet, hogy mást meg nem nagyon, vagy ha például ezen a napon pizzát sütök, akkor magamnak mindenképpen zöldségeset, és sajtot is csak a többiek adagjára teszek. Kisebb-nagyobb fejtörésekkel, úgy érzem, sikeresen vettem ezt az akadályt. Még kedvemet is leltem abban, hogy újabb és újabb ételeket fedezek fel vagy könyvekből vagy csupán a fantáziám segítségével. Aki igazán szeret enni – hát én szeretek –, annak a főzés nem feltétlen teher, lehet alkotás is!

Szerző: empszi  2007.07.28. 07:17 19 komment

Címkék: kötött tervezés étkezés étrend étkezési idő ételtársításra figyelő

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr505913734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S (Antal) 2007.07.28. 09:28:59

Igen, talán ez egy nagycsaládban is megoldható, bár ott már egészen más a kajaszervezés, ezt csak az tudja, aki átéli. A bableves csülökkel, a krumlileves kolbásszal kérdés nálam böjti időben felmerült. Ha a hús belefő a levesbe, ott a zsírja, átoldódnak fehérjék, amitől egy jó bablaves még meg is kocsonyásodik. Tehát ott a hús benne a levében is. Erről mi a véleményed?

Vica 2007.07.28. 15:26:18

Ahá, már értem. És nekem nem is bonyolult. Hála a válogatós famíliámnak, megszoktam, hogy időnként egy azon ételt 2-3 változatban készítek. Csak ki kell terjeszteni többféle ennivalóra. (pl a rakott karfiol/kelbimbó/brokkoli készül egyazon tepsiben 3 variációban. Mert én a rizst nem nagyon kedvelem, a részem alá főtt krumplit teszek, a fiam viszont hús nélkül kéri, az ő "sarkában" tehát kicsit vastagabb a rizs és a zöldség, meg a sajt, a többiek kapják a hagyományos rizs-hús-zöldség összetételt) Persze, főzni jó, szoktam is kisérletezni, rengeteg fűszerem is van, gyakorlatilag amit lehet kapni só nélkül, az mind van, a kertben is többféle.

Vica 2007.07.28. 15:37:07

Kedves S! Azt hiszem, sok igazságod van, erre már én is gondoltam, amikor anyukám (pedig neki nem is lenne szabad a bőjtöt tartani a diabétesz miatt) nagybőjtben ilyen vicceket csinált, hogy kipiszkálta a kolbászt a paprikás krumpliból. Mondtam is neki, ennek mi értelme van. Aztán a további viták elkerülése végett inkább nem fözök ilyenkor kipiszkálandó hússal. Mert úgse tudom megállni. hogy ne szóljak (mert bosszant, tudom, hogy a bőjnek egészségügyi háttere van alapjában. De neki a kánon szerint se kellene, és amúgy is eléggé rossz bőrben van). Inkább megpróbálom engedélyezett fehérjével kicselezni, sajnos a halat nem hajlandó megenni semmilyen formában.

S (Antal) 2007.07.28. 16:45:20

Nem tartozik a témához, de azért leírom. A böjt. Én egy monostorban szerzetesek közt nem tudtam böjtölni ételben, mert azt a kis husit, ha kipiszkálom, akkor ételpazarlással szegem meg a böjti fegyelmet, ami akkor, amikor a Föld más részén éheznek, bűn. De ki lehet váltani jócselekedettel. A másik, ami eszembejutott és nem tartozik szintén ide, a vegások húspótlói. Mi az hogy pótló! Nem alapjaiban húsnélküli filozófiával kéne főzniük? Na de el ne térítsem a poszttól a kommenteket.

Vica 2007.07.28. 17:08:03

Szerintem kicsit azért ide tartozik, mert lényegében az ételösszeállítás különféle váltotzatait tárgyaljuk. De ha M. úgy ítéli meg, offolunk, ki is szedheti ezeket a kommenteket. Tehát a vegások: igen, húsnélküli filozófiával kell főzniük. Viszont az aminosavakra az ö szervezetüknek is szüksége van, ezek a fehérjék építőkövei. Sajnos, az emberi szervezet nem tud csak úgy növényből fehérjét előállítani (mint pl. a szarvasmarha), így szükség van húspótlóra, ez lehet pl. szója. Egyébként a vegetárianizmusnak több vállfaja van, a legenyhébb csak a megölt állatból származó élelmianyagokat nem engedélyezi, így pl. a tejterméket igen. A szerintem legdurvább pedig a zöldségféléket is nyersen fogyasztatja.

S (Antal) 2007.07.28. 17:24:26

Akkor nem a témánál maradva: A szélsőséges vegásság pont ezért káros, az eszenciális aminosavak egy része miatt, ami csak állati eredetű lehet, nincs az a kémiailag bárhogy kezelt szója, ami pótolja. Ha nyulak lennénk, az más, annak más a sejtkémiája. De erre utal a bélrendszerünk és a fogazatunk is. Vissza a témához! Család mellett is megoldható. És ez ugyanaz, mint a rakottizé, ami nálunk két tepsiben készül. Mondjuk, ha egyféle lenne, akkor is két tepsinyi kellene ekkora családnak.

Vica 2007.07.28. 20:06:45

Megnéztem a mindmegettét. Kisilabizáltam a 90 napost is, de nekem hiányzik valami konkrét táblázat ott, na mindegy, összeállítom magamnak :-)) Már látom, a szénhidrátnappal leszek megakadva, vacsorára biztos nem fogok fagyit, tortát enni, brrrrrrrrrr marad a müzli, szerencsére szeretem tej nélkül is, ropogósan. Tényleg, krékert (sós keksz) lehet enni? És édes kekszet? A fagyi, torta az ebédbe nem ehető? Tehát mondjuk egy kevés zöldséges rizs, és utána kevés fagyi vagy torta?

M 2007.07.28. 20:26:44

Vica! A szénhidrát nap, amit én tésztanapnak hívok annál sokkal gazdagabb, mint ami a mindmegettén van. Ott azért hangsúlyozzák a fagyit, sütit, mert ebben az étkezési ajánlásban ezek csak ezen a napon ajánlottak. Persze, hogy nem kötelező édeset enni, ha valaki nem szeretne, meg egyébként délben éppen úgy lehet, mint este. Bármilyen tészta, rizs, bármilyen zöldséggel (kivéve a magas keményítő tartalmú növényeket, mint a bab, krumpli, kukorica). Pl gondolj itt lecsós tarhonyára (persze kolbász és tojás nélkül), különböző zöldséges tésztákra, zöldséges pizzára( lehetőleg kevéske sajttal), de nagyon jó a gombás, petrezselymes rizs, stb. Tehát a zöldséges rizs és utána torta teljesen jó Az a szerencsés, ha minél több semleges zöldséget sikerül a tészta mellé válogatni ezen a napon is. Elküldök neked e-mailben egy táblázatot az ételcsoportokkal. Milyen címre írjam? Írd meg a gyogyni.banyai@gamil.com –ra.

M 2007.07.28. 20:39:40

Anti, igen, ez érdekes kérdés. A tapasztalataim szerint ezekkel a megoldásokkal is működik ez az ételtársítás. Itt nem laboratóriumi tisztasággal kell szétválogatni az ételeket. Pl. nálam a rántott hűs is belefér, pedig van bundája, de nem fosztottam meg magam tőle. Itt inkább az egyes ételféleségek döntő fölényéről van szó egy-egy étkezésen belül. És az nagyon fontos, hogy örömmel, élvezettel tudjuk enni azokat az ételeket, melyek elénk kerülnek. Legyenek minél kedvünkre valóbbak, de a lehetőségek szerint érdemes igyekeznünk minél inkább közelíteni a legjobb megoldáshoz. Azt is gondolom, hogy sokkal szerencsésebb az én „házi használatú” elnevezéseimet használni, mint azokat, melyeket általában használni szoktak. Sokkal tisztább – szerintem- , ha fehérjenap helyett HÚSNAP-ot mondunk. Keményítő nap helyett ZÖLDSÉGNAP-ot, itt a a magas keményítőtartalmú zöldségek (mint bab borsó, lencse, krumpli, kukorica) kerülnek sorra az úgynevezett semleges zöldségekkel (melyek közé az előbb felsoroltakon és a gyümölcsökön kívül mind idetartozik. A paradicsom is. Nem érdemes azon vitázni, hogy az zöldség-e. Nálam igen. A dinnye megy gyümölcs –nálam. Minden egyéb vélemény ellenére. Így csináltam, működött, tehát, jó.) A szénhidrátnapot meg TÉSZTANAP-nak nevezem. Mert itt az édes és sós tésztáké és az édességeké a főszerep. A GYÜMÖLCSNAP egyértelmű. Tehát: HÚSNAP, ZÖLDSÉGNAP, TÉSZTANAP, GYÜMÖLCSNAP.

S (Antal) 2007.07.28. 20:39:53

Kicsit utánanéztem. Ez a 90 napos izé sokaknak bejött, tehát jó. A napok elnevezése nekem a kémikusnak zavaró, mert nem fedi a tartalmát. Viszont teljesen mindegy hogyan nevezünk valamit, ha működik, hat.

S (Antal) 2007.07.28. 21:06:45

Ez a két fenti komment keresztezteegymást, amíg írtam az enyémet, a Tied már megvolt, de nem láttam. Jó mi! Szóval Te egy zseni vagy. Megteremtetted a 90 napos diéta olyan elnevezését, amibe a legkukacoskodóbb orvos, vegyész, biokémikus sem köthet bele. A módszer maga meg hat, ez tény. Majd talál valaki tudományos magyarázatot (indukció), és nem tudományoskodó elnevezésekkel kell előre hitelesíteni (dedukció).

S (Antal) 2007.07.28. 21:09:12

Szerintem valamelyik adón valami menő film mehet, mert az egész blogolon csak mi ketten kommentelünk.

Vica 2007.07.28. 21:41:50

Én is itt vagyok .-) Kedves Gyöngyi! Megnyugtattál, köszi. Tényleg nem vagyok édesszájú, bár persze szertem a fagyit meg az általam készített sütiket (a krémekbe rendszeresen a recept cukormennyiségének a felét teszem), de akármeddig elvagyok nélülük, szerencsére. A gyümölcs az, ami fontos nekem. Meg a kenyér, sajnos, de már egész jól leszoktam, és amint látom, azért módjával ehető. Itt nem látod a mélcímemet? Szerintem, ha a zárójeles email feliratra kattintasz, írhatsz nekem, meg az iwiw-n is látható vagyok. Tudod mit? A te emiledre (ami a zárójelben van a neved után) elküldöm az enyémet, ha megkapod, működik a levélző rendszer a blogodon.

Vica 2007.07.28. 22:12:04

Megnéztem a mélcímet, javítani kell értelemszerűen, kukacot, .-ot betenni a megfelelő helyekre

Vica 2007.07.28. 23:52:05

Kedves Gyöngyi! A gyogyni.banyai@gamil.com -ról a démon visszadobja a mélt, a javított gyongyi.banyai@gamil.com-ról is. :-(( A blogos pszichowellness@gmail.com címről eddig nem jött visszajelzés, átment-e.

kiezem 2007.07.28. 23:57:41

Vica, gyongyi.banyai@gmail.com

Vica 2007.07.29. 00:06:00

köszi:-) hihi, látom már, nem vettem minden hibát észre, biztonság kedvéért vágólappal másoltam a címet...

kiezem 2007.07.29. 00:10:46

Vica, a http://90napos.uw.hu/ lapon rengeteg segitseget (recepteket a napok szerinti csoportositasban! + segitseget is) talalsz. DE nagyon szeretnem, ha nem a kilencvennaposrol szolna EZ a blog! (az mas, és abban az esetben etheto, h. ez is tema it, ha az etkezesket eszerint kell (majd? / mar? ) beiktatni! M, ha gondolod, irhatsz nekem is, de ugy velem, akkor a blog --mint olyan! - valahogy ertelmet veszti, legalabbis az eredeti celjait tekintve! :) jo ejt, szep vasarnapot! :)

M 2007.07.29. 07:13:35

Kiezem! Igazság szerint nem szeretnék magánlevelezgetni, csak ha valamiért elkerülhetetlen. Nem is győzném. Ahogy Te is írod, akkor a blog nem lenne az igazi. Vicának egy táblázatot küldtem, ahol csoportosítva gyűjtöttem ki az egyes napok ételeit. Ezt a táblázatot meg nem akartam ide betenni, éppen azért, hogy ne a 90 naposról szóljon a blog. Annyi azonban fontos, hogy én az utamon "onnan ide" a 90 naposból kicsiszolt étrendet követtem. És ezt ajánlom azoknak is, akik tanácsot kérnek tőlem. Nyilván van más célszerű étkezési rend, de én ezt ismerem, s mivel ez bevált, nem is kutatok más után. Ez tényleg csak egyik elem a sok közül ahhoz, hogy elérjük a célunk. Bár ez a leginkább megfogható, és fontos is. De mint számtalan példa bizonyítja, ha önmagában alkalmazzuk, csak átmeneti sikert hoz. Ezért most menjük tovább a többi figyelmet érdemlő dologhoz.
süti beállítások módosítása