Szólj hozzá!

Táplálkozási babonáink I.

Jóízűen enni hizlal, reggelizz úgy, mint egy király…, sokszor keveset. Hány ilyen „bölcsesség” van még, amit hajlandók vagyunk gondolkodás nélkül kész ténynek elfogadni?

Rengeteg apróság van még, ami nagy jelentőséget is kaphat egy ilyen jelentős vállalkozásban, mint amiről ez az útikalauz szól. Érdemes minél több ilyen dolgot számba vennünk. Itt vannak például azok, amelyeket csak táplálkozási babonáknak hívok. Van néhány közkedvelt és örök igazságként hangoztatott mondás a táplálkozással kapcsolatban, melyekről fogalmam sincs, hogy van-e valami alapjuk, vagy hogy honnan származnak. Én mindenesetre babonának érzem őket, melyek többet ártanak, mint amennyit használnak.

A legabszurdabbnak az tűnik, hogy az étel akkor hizlal, ha jóízűen eszünk. El sem tudom képzelni, hogy ki és mikor, s milyen tapasztalatok alapján „alkotta meg” ezt az „elvet”, de hogy széles körben elterjedt, az biztos. Ha a jóízű evés a zabálás rokon értelmű szava, akkor lehet ebben valami. Egyébként teljes képtelenség. Sőt éppen az ellenkezője lehet az igaz. Ha jóízűen eszünk valamit, élvezzük az étel ízét, az ízek harmóniáját, örömet találunk a táplálék elfogyasztásában, akkor nem is kívánjuk magunkat halálra enni. Sokkal nagyobb a kockázat a túlevésre akkor, ha nem találunk elég örömöt az ételben, vagy oda sem figyelünk igazából rá, mert ilyen esetben sokszor mennyiséggel pótoljuk a minőséget. Szerintem nyugodtan élvezzük az ételeinket, sőt ez fontos, hogy így legyen! Együnk jóízűen! Az undor – minden híresztelés ellenére - ugyanis nem csökkenti a kalóriákat. Ne reménykedjünk abban, hogy az az étel, melyet nem ettünk jóízűen nem fog többletként ránk rakódni, ha fölös kalóriaként fogyasztottuk el.

Holnapra és holnaputánra tervezetem a másik két felvetett "tényről” elmondani a véleményem. De egészen biztos vagyok benne, hogy háromnál jóval több ilyesmi él a köztudatban. Lehet, hogy nem lenne érdektelen egy egész gyűjteményt csinálni belőlük. Holnap folytatom…

Szerző: empszi  2007.08.14. 08:15 6 komment

Címkék: m babonák

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr955913705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marisom 2007.08.14. 09:12:26

na igen.. Mindent, mi szép és jó, legyen szép napod!

Lazac, aki vadevezős 2007.08.14. 09:17:57

"Az vagy amit gondolsz"...és a gondolat teremt, ezért fontos az, hogy megfelelően gondolkodjunk. Van egy aranyos mondás " ha nem látja senki amit megeszel, az nem hízlal"...nos a zúgevők is híznak szerintem.... Én is arra szavazok, hogy az étel legyen guszta, szépen elkészítve, ízlésesen megterítve. Ma reggel olvasztottam narancssárga chedar sajtot, és zöld avokádószeletekkel raktam körbe a tányért. Csodaszép volt!

szepy 2007.08.14. 16:18:19

Én asszem csak jóízüen tudok enni, mégha rohanok is közben. A munkahelyen nincs ebédidő, megterítés, (sajnos) Ha valami nem esik jól, akkor meg sem eszem.Szép napot M!

Vica 2007.08.14. 18:41:50

Ez tényleg babonának tűnik. Annyi alapja esetleg lehet, hogy a nem kedvelt ételből az ember nem eszik jóllakásig, csak piszkálja. Aztán utána, amikor meg kopog a szeme, jól befal valami kedvére valót... Én is azt szoktam volt mondani (persze nem komolyan :-)), hogy a számomra az ideális fogyókúrás étel a mákos meg diós tészta, ezekből 1-2 villánál több biztos nem menne le...

Blue Ocean 2007.08.14. 23:30:57

Jó éjt!:-)

Ircsike 2007.08.15. 04:55:21

Nagyon varom a kovetkezo bejegyzeseket! Kellemes, mosolygos napot kivanok!:)
süti beállítások módosítása