24. Tabutémák

Otthon aztán rám köszöntött a jó világ. Nem egy voltam a számtalan beteg közül, hanem én voltam a beteg. Most nem én szolgáltam ki a családom tagjait, hanem ők engem. Látogatók is jöttek, telefonon is sokan érdeklődtek, majd végül már a számítógéphez is leülhettem, lassan kezdett újból kinyílni a világ. Jól esett, gyorsította a gyógyulásom a sok gondoskodó figyelem, aggódó szeretet. Mégis akkor éreztem igazán, hogy lassan magamra találok, amikor elkezdtek érdekelni a dolgok. Végig mertem már gondolni, hogy mi is történt velem, és lassan elkezdtem számba venni a tapasztalatokat, tanulságokat is.

Láttam például a tévében, hogy megnyitottak egy vécétörténeti (vagy valami ehhez hasonló) kiállítást. Ennek kapcsán úgy nyilatkoztak a szervezők, hogy ez a kiállítás ledöntötte az utolsó tabut. Szerintem ezek az emberek tévednek. Azt látom ugyanis, hogy a régi „klasszikus” tabutémák harsány döntögetésének zajában szép csendben felcseperednek az újak. Sőt, már elég nagyra is nőttek.

Itt van például az, amivel éppen most szembesülök, hogy mennyire esendő, törékeny, múlandó és halandó a testünk. Hogy mennyi a magára hagyott, reménytelenül kiszolgáltatott ember, hogy mi lesz belőlünk betegen, öregen, egyedül. És, hogy mennyire jó a család…

- Maga szerencsés, hogy a férje elhozza – mondta az egyik kontrollon a nővér – olyan sokan jönnek nagyon betegen egyedül. És én is láttam szegény öregeket, akik az ájulás szélén vártak órákat a beteghordókra, mire végre rájuk kerülhetett a sor.

Mindig is tudtam, de a kórházban szembesültem először a való életben azzal, hogy ha nem élnek együtt, vagy legalább egymás közelében a családtagok, az embernek megszűnik a természetes támogató közege, és mihelyt megbetegszik, megöregszik, szinte számkivetetté, hihetetlenül kiszolgáltatottá válik. A társadalom számára meg ki nem mondott, de nehezen viselt teherré. Amíg valaki egészséges, munkaképes, nem is igen gondol erre. Ha innen nézzük, akkor kezd érthetővé válni ez az eszelőssé fajuló fiatalságkultusz, mely előtt eddig értetlenül álltam, és a magam módján – ha nem is túl hatékonyan- eddig is tiltakoztam ellene azzal az érett kori fiatalos lázadásommal, hogy eszembe sincs befestetni a jócskán őszülő hajamat.

Szerző: empszi  2007.10.30. 07:01 10 komment

Címkék: képtelen

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr535913656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loydi 2007.10.30. 07:08:14

Rossz belegondolni, de az utolsó bekezdésben írottak a szomorú valőságot jelzik...

M 2007.10.30. 07:24:40

loydi, örülök, hogy jöttél, gyere máskor is!

Lazac 2007.10.30. 08:40:04

Igen....ezt én is sokszor látom...nem élek családban, illetve nem olyan értelemben mint Te drága M. Remélem méltósággal tudom majd befejezni, ha eljön az időm. *** más Elég erősnek érzed magad, hogy elviselj, mondjuk ezen a héten pénteken délelőtt? Sajnos nagyon összetorlódtak otthoni munkáim, de azért pár órára szívesen eljönnék. Ölellek

Ircsike 2007.10.30. 15:03:47

Ha valakinek nincs is parja, de van szereto csaladja, gyermekei, rokonai, akkor meg lehet oldani a problemat. De ha valakinek nincs kozeli hozzatartozoja, akkor szornyu helyzetbe kerulhet. Ragondolni is rossz...:(

Rosslyn 2007.10.30. 15:41:08

Nagyon szomorú ez, M. Vérzik a szívem azokért a szegény öreg, beteg emberekért. Szörnyű, de igazad van abban, amit leírtál. Nem jó irányba mennek a dolgok. Valamit kellene tenni, hogy ne így legyen!! De ugyebár egy fecske...

Vica 2007.10.30. 19:42:48

Kedves Gyöngyi! Mély megdöbbenéssel olvasom a soraidat, és mondhatni, többnyire szóhoz sem jutok. Ami a bármely okból egyedül lévő, beteg, idős embereket illeti, azt hiszem erre a problémára is a civil szervezetek kifejlődése, elterjedése lehetne a megoldás, mint oly sok más esetben. Feléleszteni a valódi szolidaritást. Kezdeményezések már vannak itt-ott, de sokkal több kellene. Alkalomadtán kifejtem, ha akarjátok, mire gondolok konkrétan, de ez a beszélgetés elsősorban Gyöngyiről szól.

M 2007.10.30. 20:56:49

Lazac! Várlak!!! :)

M 2007.10.30. 20:59:36

Igen, Ircsike, én is így gondolom.

M 2007.10.30. 21:06:51

Rosslyn, azt gondolom, valahogy úgy kéne felnőni a fiatal generációnak, hogy az öregjeikért tudjanak felelősséget vállalni. Fogalmam sincs, hogy az én nevelésem alkalom adtán hogy vizsgázik majd. Most, ha nem lett volna más megoldás, mellettem maradtak volna a fiúk, de én kértem nagyon erősen, hogy ne mulasszanak az egyetemről miattam. Igazából még nem annak van itt az ideje, hogy ők segítsenek. Remélem, ha ez eljön, akkor sem változik meg a hozzáállásuk.

M 2007.10.30. 21:15:15

Vica, ha már az nem megy, hogy a közeli vagy a kicsit távolabbi rokonok adjanak támaszt, akkor valóban az lehet a megoldás, amit mondasz. De ha a társadalmi közbeszédben és a nevelésben a család szerepe nagyobb hangsúlyt kapna, talán hosszabb távon még visszafordítható lenne a folyamat.
süti beállítások módosítása