Vadvirág

Ma délelőtt csak három órám volt, s ahogy felvettem a kabátom, hogy jövök haza, az egyik kolléganő a hasonló helyzetben általános szokásnak megfelelően elsütötte a „De jó neked!” mondatot. Ezt csak úgy mondta minden hátsó gondolat nélkül, ahogy ezt mondani szokták, de úgy látszik mostanában a rádöbbenések korát élem, mert ma ez a felismerés erejével hatott rám. Szóval rájöttem, hogy zavar, ha irigylenek. Valami olyasmit érzek, mintha jogtalan előnyhöz jutottam volna, ráadásul más kárára. Hmm, pedig erről szó sincs. Mindannyian a közoktatási törvény szerinti óraszámban dolgozunk. S ha egyik nap csak három órám van, az azt jelenti, hogy van olyan nap, amikor reggeltől estig az iskolában vagyok. Egyébként meg világ életemben annyit dolgoztam, mint az igavonó barom. Soha semmit nem kaptam ingyen a földi javakból. Nem haragszom a kollégára, nem bántott meg, inkább meglepett ez a felismerés, hogy ilyen érezések laknak bennem. Ez azért érdekes, mert nem lehetetlen, hogy tudattalanul akár a sikeremnek is gátja lehet ez az érzés. Lehet, hogy inkább visszafogom a dolgokat, nehogy másnak rosszul essen, ha nekem sikerül valami? Ezt a könyv kapcsán is érezem már többször. Azt még soha senki nem kérdezte meg, hogy mennyi munkát jelentett eljutni idáig, azt viszont annál többen megkérdezik időről időre, hogy mennyi már a hasznom. Mivel az embereket nem tudom megváltoztatni, így saját magamat kell rendbe tennem, hogy helyén kezeljem ezeket a megjegyzéseket. Mert egyébként tényleg jó nekem (bár még nem anyagi értelemben). De nem mástól vettem el, és nem is ingyen kaptam. Bárkinek szabad végigcsinálnia azt, amit csinálok.

Szerző: empszi  2009.02.09. 19:39 12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr335913258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anima sound 2009.02.09. 20:16:52

Ha valakit "zavar" a sikered, annak a személynek önmagában kell elrendeznie zavarának okait. Te légy büszke magadra, arra amit tettél, s teszel folyamatosan. Isten ajándékaként átmehetünk olyan kríziseken, amiből többként jövünk ki, és ezek hozadékaként Te is másokon is hitelesen segíteni tudsz! Ez kegyelmi ajándék! Anima sound

M 2009.02.09. 20:35:37

Köszönöm, anima sound :)

margit2 2009.02.09. 21:08:15

Igen, ez így van... Már én is hallottam ezt, hogy "De jó neked!"... Például, csak, hogy kilépsz a kertbe, és friss paprikát, paradicsomot, stb. szedsz a reggelihez ... DE ugye azt senki sem irigyli, ha odalkint dolgozom egész nap akár... Az emberek irigyek sajnos, és bizony ez a legcsúnyább igazságtalan dolog a világon... Szerintem nyugodt lehetsz, és meg lehetsz elégedve magaddal! %smile%

ev 2009.02.09. 21:35:44

Szokták mondani: Inkább száz irigy, mint egy sajnálkozó. Ennek szellemében tudok túllépni azon, ha esetleg megbántva érzem magam. Sajnos a befektetett munkát a legritkább esetben méltányolják és a munkával megszerzett javakat, érdemeket azonosan ítélik meg a tisztességtelen módon elértekkel. Ez a legbántóbb. De lehet, hogy sok esetben túl érzékenyek vagyunk. Jó kifejezést nem ismerek arra, amikor valakit irigyelek, de nem rossz értelemben, hanem örülök a vele történő jónak, és szeretném, ha hasonló velem is megtörténne. Lehet, hogy kicsit zavaros...

skyppy 2009.02.10. 03:20:04

..M ,miért gondoltad azt,hogy ez a kis megjegyzés éppen ezt jelentette?...lehet éppen arra gondolt hogy de jó neked,már mehetsz haza vagy stb....az tény,hogy biztosan vannak irigyeid,mert miért pont azok ne lennének,de emiatt nem kéne aggódnod,hiszen mindent magadtól értél el...inkább örülj velünk a sikerednek,mert én örülök neki:-)))))

Aranyhal 2009.02.10. 06:00:31

Érdekes tényleg sokkal több az irigy ember, mint az aki együtt tud örülni....most ezen elgondolkoztam. De amúgy meg az van amit mondasz, szabad utánad csinálni, senkinek ez megtiltva nincs...nosza rajta jó katonák! %smile%

anima sound 2009.02.10. 07:20:05

"Tanuljatok a nehézségekből. és növekedjetek általuk, de ne hagyjátok, hogy megingassák hiteteket, vagy eltántorítsanak Isten útjaitól" - írta Szent Teréz. Szép napot!

csibike 2009.02.10. 21:33:17

Érdekes, hogy egy ilyen könnyed megjegyzés milyen gondolatokat váltott ki belőled :) Szerintem az, aki sokat dolgozik, nehezebben éli meg, hogy néha lazíthat vagy megérdemli a pihenést vagy élvezheti a munkája gyümölcsét, ráadásul önfeledten, rossz érzés nélkül :)

Ircsike 2009.02.11. 06:40:40

Altalaban nemcsak a blogbejegyzest, hanem a kommenteket is elolvasom. Most is talaltam egy nagyon szepet: "Isten ajándékaként átmehetünk olyan kríziseken, amiből többként jövünk ki.." anima sound irta es nemcsak gyonyoru, de igaz is. Lehet, hogy az erzes, az irigyseg valahol velunk szuletik, de mivel nem hasznos szellemi fejlodessel kiirthato. Es ahogyan Aranyhal is irta, senkinek sincs megtiltva, hogy az irigyelt szemely eredmenyeit aldozatos munkaval szinten elerje........, mert ugye a sikerek nem az egbol potyognak...:) Legyen szep es sikeres a mai napod is! Szeretettel olellek!:)

Manólány 2009.02.11. 19:54:24

Megdolgoztál érte. Nem mondom ne törödj vele, mert néha nagyon bántja az ember lányát az ilyen kijelentés. S a munkát, a sok idegeskedést sosem írigylik. Azért mégis valahogy túl kell tenni magadat rajta. Megfogod találni a módját, ebben biztos vagyok. Puszi.

SA 2009.02.12. 20:17:29

Ha jól értem nem az zavar, hogy egy olyan mondatban ("jó neked", mármint, hogy ma csak kevés órád van) irigység lett volna, hanem, hogy azt hallod ki. Ugyanúgy, akik végigélik, hogy mennyi munka volt a könyved, és az azzal kapcsolatos promotálási és egyéb munka, ha megkérdik, na mennyi már a hasznod, szintén nem biztos, hogy irigységből teszik, lehet, hogy együtt akarnak örülni is veled. Ezt hallod ki belőle mégis, mert fáradt vagy bizonyára. Azt a mondást, ami a félig teli/üres pohárról szól, tőled hallottam először, és azóta sok hasznát vettem. Most visszaküldöm, de egy másolatot megőrzök!

Alíz 2009.02.14. 09:59:29

Sok irigyed, kevés szánód - hangzik el nálunkfelé még eléggé gyakran a népi bölcsellet. Óriási igazságtartalma van, ráadásul a tömör intelem rámutat a helyes útra is. Vagyis: akkor járunk jó úton, ha sok az irigyünk és kevesen szánakoznak rajtunk. Azonban, a mi generációnkat arra nevelték: "olvadj be a tömegbe, a középszerűségbe, a szürkeségbe, ne legyen önálló véleményed, ne legyenek ötletedi, stb." Innen van a visszafogottságra való késztetés. A magam részéről már több mint tíz éve dolgozom azon, hogy bizonyos helyzetekben ne fogjam vissza magam, hanem igenis vállaljam be az átlagostól eltérő véleményemet, érezelmeimet, stb. Nem könnyű...
süti beállítások módosítása