Céklatokány
Alíz reggel megkérdezte, hogy mit főzök ma, úgy gondoltam, a választ ide is megírom, hátha valaki mást is érdekel. Az én főzési szokásaimat alapvetően befolyásolja, hogy van két Budapesten tanuló egyetemista fiam, s ha ők hazajönnek hétvégre, akkor azt főzök, amit kérnek. Ma Ferenc van itthon. Ő tejfölös tokányt kért orsótésztával (előtte csirkeleves, utána meggyes kakaóslepény volt.). A húsos tésztákat én már egy ideje kerülöm, én már ugyan fogyni nem akarok, de azért figyelek az ételtársításra, mert éppen ezzel a szokásommal szűnt meg az ezelőtt évekig meglévő makacs gyomorégésem. S bizony, bizony, ha egy-egy nagy vendégség alkalmával egy étkezés alatt eszem mindenféle húsokat és süteményeket is, újból ég a gyomrom. Ezért igyekszem a hús-tészta párosítást kerülni. A mostani helyzetemet még az is cifrázza, hogy már néhány éve a nagyböjt negyven napját hús nélkül eszem végig. Tehát, most nem a húshoz kerestem a tészta helyett zöldségköretet, hanem a tésztához zöldégfeltétet. Mivel most éppen cékla volt itthon, céklatokányt készítettem magamnak az orsótészához. Ez a következőképpen néz ki.
Hozzávalók: Nyers cékla, vöröshagyma, olaj, só, bors, őrölt kömény, tejföl, ecetes torma. A céklát meghámoztam, s kb. 1 cm-es kockákra vágtam. A vöröshagymát összeaprítottam, kevés olajon sóval kicsit megdinszteltem, majd hozzáadtam a céklakockákat. Kevés vizet öntöttem rá, és fedő alatt pároltam. Őrölt borssal, őrölt köménnyel ízesítettem, s időről időre pótoltam a kis vizet, addig, amíg a cékla is megpárolódott. Tejfölt kevertem hozzá, majd amikor levettem a tűzről még esetes tormával ízesítettem.
A családtagjaimnak is ízlett, bár mondtam nekik, hogy csak kóstolót kapnak, mert nekik ott van a tejfölös tokány. :) A húslevest kihagytam a húsnélküli vállalásom miatt, és mivel nem volt kedvem hús nélküli levest külön főzni magamnak, ez számomra egy levestelen vasárnap lett. Viszont a kakaóslepényt nem hagytam ki! :)