Tormás

A húsvéti körüli konyhai munkák legbrutálisabbika a tormareszelés. Ez nem váltható ki azzal, hogy kapható ecetes torma a boltban. Ugyanis nálam a húsvéti sonka, csak akkor húsvéti sonka, ha az éppen megfõtt még forró sonkát beborítom reszelt tormával, így préselem le, fedem le, hogy úgy hûljön ki a hús, hogy átjárja a forró tormás gõz. Tehát natúr reszelt tormára van szükség. Egyébként a torma az egyetlen haszonnövény, mely már a kezdet kezdetétõl van a kertünkben. Tehát a húsvéti sonkához saját biotorma jár. :)

Annyira rossz tormát reszelni, hogy kínomban kitaláltam, hogy nem reszelem, hanem darálom. Meghámozzuk a tormát (családi összefogással), majd nagyon vékony szeletekre vágom, hogy esélye se legyen egyetlen tormarostnak sem a húsdaráló késérére csavarodni. Majd a kis villanyhúsdarálón pillanatok alatt ledarálom. Ami a darálóban marad, azt teszem a sonka vizébe, hogy tormával ízesítve fõjön a húsvéti fõfogás. Nem mondom, így is ejtettem pár könnyet, de ez a megoldás össze sem hasoníthatóan könnyebb, mint a tormareszelés.

Egyébként nyilván nem ét találtam fel a spanyolviaszt, de most hogy gondolkodom rajta, úgy tûnik nekem, hogy soha senkivel nem beszéltem meg ezt a tormareszelõs dolgot, úgyhogy fogalmam sincs, hogy ez hogy megy más családoknál.

Nálatok hogy van ez?

Szerző: empszi  2010.04.02. 16:20 4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr55913130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eve 2010.04.02. 22:35:17

A torma ilyen feldolgozási módját és felhasználását még nem hallottam. A húsdaráló jó ötlet. Nálunk nagyon régen az apukám feladata volt a tormareszelés (férfi munka!), kinn az udvaron, gondolom, hogy elviselhetõbb legyen a mûvelet. Egyébként már évek óta nincs torma, valamiért eltûnt és nem csak az õ kertjükbõl. A sonka ízesítése nagyon érdekes és biztosan finom is. És nagyon tetszik az Exupéry idézet. Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok az egész családnak.

M 2010.04.03. 21:18:19

Eve! :) Ezek szerint olvasol a Hoxán is. :) Nagyon szép ünnepet kívánok nektek!

Lazac 2010.04.06. 06:33:14

Nálam csakis a tubusos majonézes torma játszik :):):)

M 2010.04.07. 13:41:08

Az is finom, de azzal nem lehet átgõzölni a sonkát. :)
süti beállítások módosítása