Te mit tapasztaltál ezzel kapcsolatban?

 
 
Már lassan sejthetjük, ki rejtőzik az éhség álarca mögött
 
 
Valóban éhesek vagyunk, amikor eszünk? Csak akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk? Igaz lehet, hogy a túlsúlyos embernél az éhség a legritkábban valódi éhség, a szó első jelentésében?. Ha nem az éhségünket akarjuk csillapítani, akkor mi a célunk az evéssel?
 
 
Ha törődünk magunkkal, figyelünk magunkra, előbb-utóbb kiderül, mi okozza a súlytöbbletünkért elsősorban felelős többletevéseinket. Ne felejtsük: a túlsúly tünet! Úgy fejthető meg, mint egy jelkép, szimbólum, álom. A körülmények minél teljesebb ismeretében. A többlet kilók mindenki életében mást és mást jelezhetnek. A túlsúlyos ember lehet, hogy tekintélyt parancsoló szeretne lenni, akinek sok hely kell, de lehet védelemre szoruló is, akit a hájréteg véd meg a külvilágtól. Lehet, hogy elrejtőzni akarunk a védelmet jelentő hájréteg mögé, de az is lehet, hogy több figyelmet szeretnénk. Ehetünk azért, mert szeretetre vagyunk éhesek, de azért is, mert a hatalomra. Lehet, hogy akkor is eszünk, ha szellemi, lelki igényeink kielégítésére nincs módunk, vagy merszünk, vagy csak egyszerűen a testi táplálék könnyebben elérhetőnek tűnik, mint a szellemi vagy a lelki. Van, hogy elérhetőbb egy pörkölt nokedlival, mint egy jó színházi előadás, vagy koncert. Lehet, hogy a baráti társaság vagy a jó szó hiányzik, de a cukrászdában csak sok finom süti kapható, barátok és jó szó nem. Ha az életünk szürke, nincsenek kalandjaink, de vágyunk rá, egy nagy tál jó fűszeres étel mégis csak valami változatosságot hozhat az egyhangúságba. Lehet, hogy nőként nem akarunk részt venni az örök harcban? Nem akarunk a „húspiac” szeplője lenni? Ha van egy adag túlsúlyunk, ezt senki sem várja tőlünk. Vagy nem akarunk féltékenységi jeleneteket, vagy nem bízunk saját hűségünkben, ha kövérek vagyunk, akkor ez a probléma egyszerűbb. Hogy a saját életünkben éppen mi ez a szimbólum, csak mi magunk fejthetjük meg.

 

Szerző: empszi  2007.07.24. 06:51 6 komment

Címkék: álarc éhség álom megfejtés túlsúly szimbólum

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr985913741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazac 2007.07.24. 07:58:36

Ez így van, a saját szimbólumainkat csakis magunk fejthetjük meg, mivel mi is hoztuk létre a tudatalattinkban. Szép napot M! :)

Rosslyn 2007.07.24. 10:38:34

Csak néha nagyon ügyesen rejtőzik és nem csak egy álarca van, időnként meg akár egyszerre több maszkot is felvehet!

Blue Ocean 2007.07.24. 13:05:09

Ebben nagyon sok igazság van ám!!! Puszillak!

klikk 2007.07.24. 21:49:44

Hááát... Fel se sorolom, mennyi mindent ettem ma. Megtörtént, majd ledogozom.

Vica 2007.07.25. 19:06:24

Ha alaposan elgondokozom, akkor azt hiszem, esetemben több, egymást erősítő tényező vezetett az elhízáshoz. Kezdődött kamaszkoromban a külsőmet érintő önértékelési zavarral (amelyet apám csak táplált), aztán folytatódott az utált házimunkától való szabadulás igénye miatt kialakult pihenés-evés-olvasás szokással, amelyhez hozzájárult egyfajta stressz-elűző olvasás-evés is. Ez utóbbiakkal mindenképen megpróbálok szakítani. Lelkiismeret furdalás nélkül leülök ezentúl olvasni, kikapcsolódni, ha fáradtnak érzem magam, DE NEM ESZEM közben többé. A feszültséget is megpróbálom másként levezetni, azt hiszem, erre jó lesz a mozgás, már csak el kell kezdeni...

M 2007.07.26. 07:27:08

Igen, ez még egy ember esetében is nagyon összetett, és sok minden lehet. Ez egyetlen tünet, amit ezer ok kiválthat, olyan, mint a fejfájás, hasonló érzést élehetünk át teljesen távoleső okok miatt. Hiba lenne egyetlen megoldásnál leragadni.
süti beállítások módosítása