Itt a hozzászólásod helye.

 

 

A stressz és a túlsúly

 

A túlsúly kialakulásában nagyon sokszor központi szerepet játszik a stressz. Mit tehetünk ellene? Ha el akarjuk érni és meg akarjuk tartani a számunkra ideális testsúlyt, érdemes komolyan foglalkoznunk ezzel a kérdéssel is.

 

Ma már meggyőződéssel vallom, hogy a túlsúly tünet. A leggyakrabban, végső soron valamiféle stressz okozza. A kérdés „csupán” az, hogy stresszesek mitől vagyunk. Ez teljesen személyre szabott gond, így általános tanácsot sem tudok adni. Ám, ha az M módszerét követjük, sok mindent kiderítünk, magunkról, és a felismerés első lépés a megoldás felé. Ha egyedül nem megy, akkor kívánatos dolog felkeresni szakembert, a túlsúlyt tünetként kezelő fogyókúrás csoportot, tanácsadót. De ne feledkezzünk meg a hétköznapokban alkalmazható, egyszerű, mindenki számra követhető stresszoldó módszerekről sem..

A rendszeres mozgás önmagában oldja a feszültséget. Többek között ezért is elengedhetetlen egy súlycsökkentő program rendszeres mozgás nélkül. Nagyon sokat segíthet az is, ha megtanulunk relaxálni. Könyvek, tanfolyamok, szakemberek sokasága foglalkozik manapság ezzel a témával. Mindezek mellett nagyon fontos, hogy rendszeresen gondoskodó szeretettel figyeljünk magunkra. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, az ideális testsúly elérésért fáradozó ember nem érezheti úgy, hogy büntetésben van. Éppen ellenkezőleg. Sokkal többet kell magunkkal törődnünk sokkal több pozitív megerősítésre van szükségünk.

Nagyon hasznos ebben a helyzetben, ha eljárhatunk rendszeresen lazító, kikapcsoló masszázsra. A masszázs hasznos abból a szempontból is, hogy hatására a testünk könnyebben alkalmazkodik a tömegének változásához. De hasznos azért is, mert egy-egy masszázs alakalmával lazíthatunk, átélhetjük, hogy biztonságban, kényelemben vagyunk, és mi vagyunk a fontosak, értünk történik ami éppen történik.

A srtesszoldó lehetőségek előtt azonban érdemes megemlíteni néhány olyan apróságot, melyekkel csökkenteni is tudjuk a bennünket érő stresszt. Rengeteg feszültségtől megkíméljük magunkat például, ha képesek vagyunk rendet tartani magunk körül. A másik ilyen sarkalatos kérdés az időbeosztás, a ránk váró munka megtervezése, megszervezése. Ha képesek vagyunk listázni és rangsorolni, logikusan végiggondolni a feladatainkat, ha egy-egy nap a rendelkezésünkre álló időt sikerül úgy beosztanunk, hogy lehetőleg ne kelljen se kapkodnunk, se üres percek elmúlást várnunk, akkor sokkal kisebb az esélyünk arra, hogy akár a stressz miatt, akár unalomból enni kezdünk.

Különböző fokban rendelkezünk a rend megtartásának és az idő megfelelő kezelésének, az dolgaink megtervezésének és megszervezésének képességével, és azt sem mondom, hogy közvetlen összefüggés van a rendezett környezetben rendezett módon zajló élet és az ideális testsúly között. Az azonban már elmondható, hogy a rendetlenség, az összevisszaság és az időnk rossz beosztása, gyakran vezet túlevéshez.

Szerző: empszi  2007.08.11. 07:05 5 komment

Címkék: stressz rend m masszázs mozgás túlsúly

A bejegyzés trackback címe:

https://empszi.blog.hu/api/trackback/id/tr835913710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazac 2007.08.11. 07:53:46

Hát ez nagyon igaz. Az útmutatásaid alapján kezdtem el figyelni azt, hogy mikor és miért eszem, a kijelölt étkezési időn kívül is. Mondhatom azt, most már lassan 2 heti megfigyelés után, hogy amikor feldühítettek valamiért, vagy szorongok...akkor. Nem is vagyok éhes, de valamit betömök ilyenkor az arcomba. A masszázs az OK, szerncsés vagyok, Uzsim masszőr, és minden héten egyszer átgyúr, úgy tisztességesen. Fáj is, sziszegek is közben, de mégis jó.:) Általában rendet tartok magam körül, és a munkámat is megtervervezem....de sokszor egyetlen telefon felborítja a napi menetrendet...és ilyenkor tényleg kimasírozok a konyhába, vagy a hűtőhöz. Ha már felismertem, az jó, így tudom megszüntetni is, tudatosan. Szép napot neked M, ölellek.

Charma 2007.08.11. 09:35:40

azért is szeretlek olvasni, mert, amit irsz, az nem csak a túlsúlyos embereknek szól. én nem szeretnék fogyni, de nagyon sok olyan tanácsot és útmutatást kapok innen, ami túlmutat a fogyókúrán egy egészségesebb életmód felé.

M 2007.08.11. 20:22:31

Lazac, nem is hinnéd, mennyit profitálok azokból, amiket ideírsz nekem! :)

M 2007.08.11. 20:23:45

Charma, köszönöm. Sokat jelent nekem, hogy ezt mondtad. :)

Lazac 2007.08.12. 07:19:14

Majd legközelebb jól megbeszéljük.:)
süti beállítások módosítása